Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Ρεκόρ τελευταίας δεκαετίας καταγράφει η πτώση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Ακόμη πιο κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις, που βασίζονταν στην αναλυτική επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων των πανελλαδικών εξετάσεων, θέλουν τις φετινές βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές οι νεότερες προσεγγίσεις παραγόντων, οι οποίοι ενημερώνονται για τη μόχλευση βαθμών και προτιμήσεων στο κεντρικό αρχείο του υπουργείου Παιδείας.

Ο βαθμός πρόσβασης στους Πολιτικούς Μηχανικούς του Μετσόβιου Πολυτεχνείου τείνει να πέσει κάτω από το 18, στη Νομική Αθηνών κινείται μεταξύ 18,7 και 18,6, ενώ για την Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών ο βαθμός εισαγωγής δεν έχει σκαρφαλώσει στο 19 και ενδέχεται να μην τα καταφέρει. Ούτως ή άλλως, στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου το υπουργείο Παιδείας θα δώσει στη δημοσιότητα τις χαμηλότερες βάσεις της τελευταίας δεκαετίας,
η οποία έχει ήδη καταγραφεί στα χρονικά ως η απαιτητικότερη όλων των εποχών.
1.000 μόρια πέφτουν οι βάσεις στις Φυσικομαθηματικές του 2ου πεδίου, στα Πολυτεχνεία του 4ου και στις Οικονομικές Σχολές του 5ου πεδίου
Εως και 1.000 μόρια πέφτουν οι βάσεις στις Φυσικομαθηματικές του 2ου πεδίου, στα Πολυτεχνεία του 4ου και στις Οικονομικές Σχολές του 5ου πεδίου. Μεταξύ 400 και 500 μορίων δείχνει να διαμορφώνεται η μέση τιμή της πτώσης στα Φιλολογικά και συναφή Τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, ενώ λίγο πιο κάτω, μεταξύ 200 και 300 μορίων, διαμορφώνεται η μέση τιμή της πτώσης των βάσεων στις Ιατρικές.
400 έως 500 μόρια δείχνει να διαμορφώνεται η μέση τιμή της πτώσης στα Φιλολογικά και συναφή Τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου
Οι φετινές επιδόσεις γκρέμισαν ακόμη και το τείχος προστασίας που κάθε χρόνο δημιουργούσε ο ανταγωνισμός των καλύτερων υποψηφίων γύρω από τις περιζήτητες σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων. Χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται οι οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα σπουδών των παιδιών τους μακριά από την οικογενειακή εστία. Φέτος αναμένεται έκρηξη του πλασματικού αριθμού νέων φοιτητών στα περιφερειακά Ιδρύματα, τα οποία θα γεμίσουν με εγγραφές τα αρχεία τους, αλλά δεν θα δουν τα αμφιθέατρά τους να γεμίζουν. Μοναδική διέξοδος για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις είναι οι μετεγγραφές που επανήλθαν εκτάκτως τη χρονιά που πέρασε, αλλά έχει ήδη προαναγγελθεί από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο η επέκταση της ρύθμισης και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Ειδικότερα κατά πεδίο
Στο 1ο πεδίο οι Νομικές, βασίλισσες των προτιμήσεων της θεωρητικής κατεύθυνσης, έχουν ήδη κατεβεί 200 μόρια, χωρίς να έχουν ακόμη κλειδώσει τις βάσεις τους. Θεωρείται πολύ πιθανό να πέσουν ακόμη πιο κάτω. Από τους 32.291 υποψηφίους που εξετάστηκαν στο πρώτο μάθημα βαρύτητας του 1ου πεδίου, που περιλαμβάνει τα Τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών, μόλις 548 κατάφεραν να βαθμολογηθούν από 18 έως 20, ενώ κάτω από τη βάση έπεσαν περισσότεροι από τους μισούς. Εως και 300 μόρια ενδέχεται να πέσει η βάση στο Φιλολογικό Αθηνών, ενώ μεγαλύτερη θα είναι η πτώση για τα Φιλολογικά της περιφέρειας.
Στο 2ο και το 4ο πεδίο το έδαφος για την πτώση των βάσεων στις Φυσικομαθηματικές και τα Πολυτεχνεία είχε προετοιμάσει η εκτός τόπου και χρόνου αύξηση των θέσεων στα αντίστοιχα Τμήματα. Το τσεκούρι των Μαθηματικών ολοκλήρωσε τη «δουλειά» στέλνοντας σε χαράδρα τις βάσεις. Η πτώση πιθανολογείται ότι θα αγγίξει, αν δεν ξεπεράσει, τα 1.000 μόρια.
Στο 3ο πεδίο η δραματική μείωση των αριστούχων στέλνει τις Ιατρικές για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια συνεχούς ανόδου στην κλίμακα κάτω του 19. Μόλις το 1,67% της θετικής κατεύθυνσης που πολιορκεί τις Ιατρικές συγκέντρωσε γενικό βαθμό πρόσβασης από 19 έως 20. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 219 υποψηφίους έναντι 509 πέρυσι. Η Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί τον πυθμένα των 7 Ιατρικών, είναι πιθανό να δώσει βάση μεταξύ 18.100 και 18.200 μορίων.
Στο 5ο πεδίο αναμένεται ο ίδιος χαλασμός με αυτόν που θα παρασύρει τις βάσεις στο 2ο και το 4ο πεδίο. Βασική αιτία είναι η παταγώδης αποτυχία που σημείωσαν φέτος οι υποψήφιοι στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα πρώτης βαρύτητας για τις Οικονομικές Σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου, όπου οι αριστούχοι μειώθηκαν στο μισό του αντίστοιχου περυσινού ποσοστού τους.
200 έως 300 μόρια η μέση τιμή της πτώσης των βάσεων στις Ιατρικές σχολές
Βατερλώ αριστούχων
Η φετινή χρονιά ήταν το Βατερλώ των αριστούχων. Η συρρίκνωση του αριθμού των υποψηφίων που συγκεντρώνουν βαθμό πρόσβασης από 18 έως 20 είναι η βασική αιτία για τον κατήφορο των φετινών βάσεων, οι οποίες, όπως κάθε χρόνο, θα ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Το ποσοστό των υποψηφίων που αρίστευσαν στις Πανελλαδικές του περασμένου Μαΐου είναι το μισό του αντίστοιχου περυσινού. Οι αριστούχοι μειώθηκαν στα 15 από τα συνολικά 22 μαθήματα των εξετάσεων. Από 18 έως 20 έγραψε το 5,7% έναντι 13,5% πέρυσι. Ελάχιστοι υποψήφιοι απέμειναν στην κορυφή. Μόλις 693 και από τις τρεις κατευθύνσεις βαθμολογήθηκαν από 19 έως 20, ποσοστό χαμηλότερο από το 1% του συνόλου. Προφανώς και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις θέσεις στις περιζήτητες σχολές της Αθήνας, έτσι διατυπώνεται με ασφάλεια η πρόβλεψη ότι η Ιατρική θα κατρακυλήσει κάτω από το 19.
Οι εξωφρενικές επιλογές θεμάτων από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) οξύνει όσο ποτέ τα ταξικά χαρακτηριστικά της επιτυχίας και της αποτυχίας
Πώς η οικονομική κρίση επηρέασε τα φετινά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, εκτός των άλλων χαρακτηριστικών τους, αποτελούν και δείκτη του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας τάξης, καθώς αντικατοπτρίζουν το κόστος της προετοιμασίας των υποψηφίων. Οσο μειώνονται οι οικονομικές δυνατότητες των μεσαίων στρωμάτων να αντεπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις των περιζήτητων σχολών τόσο θα συρρικνώνονται τα ποσοστά των αριστούχων, οδηγώντας σε κατηφορική πορεία τις βάσεις. Εάν όμως τα επόμενα χρόνια ενταθεί η τάση μείωσης του αριθμού εισακτέων στις σχολές υψηλής ζήτησης, οι βάσεις εισαγωγής θα επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδά τους, με τη διαφορά ότι αυτά θα είναι πλέον προσιτά μόνο στους γόνους της οικονομικής ελίτ.

Το γεγονός ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων τα δύο τελευταία χρόνια συμπεριφέρονται σαν να προσγειώθηκαν στην Αθήνα με διαστημόπλοιο, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη μέση ελληνική οικογένεια με εξωφρενικές επιλογές θεμάτων, οξύνει όσο ποτέ τα ταξικά χαρακτηριστικά της επιτυχίας και της αποτυχίας στις Πανελλαδικές. Τα παιδιά των χαμηλότερων στρωμάτων χάνουν κάθε ελπίδα κοινωνικής ανέλιξης μέσω των σπουδών, καθώς κλείνουν γι’ αυτά οι πύλες μέσα από τις οποίες για μισό αιώνα περνούσαν απέναντι πληθυσμοί από την άγονη ύπαιθρο και τη δυτική όχθη των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η άρνηση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων να αντιληφθεί ότι επιλέγει θέματα για τις πανελλαδικές εξετάσεις μιας χώρας με 1,5 εκατομμύριο ανέργους και πάνω από 4.000 αυτόχειρες ναι μεν διατηρεί σε υψηλό επίπεδο εν μέσω της άγριας κρίσης τα κέρδη του «καρτέλ των εξετάσεων», συγχρόνως όμως τροφοδοτεί σενάρια συνωμοσίας για εξυπηρέτηση στρατηγικών στόχων βάσει σχεδίου για τη δημιουργία ενός αυστηρά επιλεκτικού Γενικού Λυκείου, που θα απωθεί σπρώχνοντας προς τη μεταγυμνασιακή κατάρτιση τις οικογένειες που δεν αντέχουν.

ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου