Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ethnos 17 8Κύμα φυγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με περισσότερες από 7.000 συνταξιοδοτήσεις δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών και διοικητικών υπαλλήλων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.
Ο φόβος για νέες λίστες διαθεσιμότητας, σι υποχρεωτικές μετατάξεις χιλιάδων εκπαιδευτικών και σι φήμες για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ οδηγούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην... έξοδο από σχολεία και πανεπιστημιακό ιδρύματα.
Υπολογίζεται ότι συνολικό 7.357 εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι θα βγουν τους αμέσως επόμενους μήνες σε σύνταξη. Από αυτούς, οι 3.500 θα είναι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, περισσότεροι από 1.800 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων,
ενώ περίπου 1.400 διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ ΤΕΙ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η αρχική εκτίμηση που υπήρχε, βάσει των προθέσεων για συνταξιοδότηση που είχαν εκδηλώσει σι καθηγητές στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τον Ιούνιο, ήταν ότι θα κατέθεταν αίτηση παραίτησης 2.050 εκπαιδευτικοί.
Τελικά σι αιτήσεις ανήλθαν σε 3.500.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο αριθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση που υποβλήθηκαν από 1 έως και 10 Ιουλίου 2013 ανέρχεται σε 1.562.Αν σαυτές προστεθούν και οι 265 που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΠΕ κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 1.827.
Οι αιτήσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 10% (πέρυσι είχαν συνταξιοδοτηθεί και στις δύο βαθμίδες 4.765 δάσκαλοι και καθηγητές). Από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας, ο κύριος όγκος που αποχωρεί είναι:
δάσκαλοι (1.287), 408 νηπιαγωγοί, 132 καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας, Φυσικής Αγωγής και Μουσικής.
Την περσινή χρονιά, τη μερίδα του λέοντος στις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών είχαν οι φιλόλογοι με 1.074 αποχωρήσεις, όσες περίπου είχαν και οι δάσκαλοι. Ακολούθησαν οι μαθηματικοί με 517, οι φυσικοί με 224, Αγγλικής 188, γυμναστές 165.
Στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, παρατηρείται κύμα συνταξιοδοτήσεων των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς πολλοί φοβούνται μήπως και εισαχθούν στις λίστες της διαθεσιμότητας.
Όπως έχει γίνει γνωστό, από τους 10.200 διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονται έως σήμερα στα πανεπιστημιακό και τεχνολογικά ιδρύματα, 1.500 θα τεθούν το νέο ακαδημαϊκό έτος σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Η πλειονότητα αφορά τα μεγάλα ιδρύματα, όπως Καποδιστριακό, Αριστοτέλειο και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στη λίστα των 1.500 διοικητικών, οι περισσότεροι θα είναι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 10.200 διοικητικούς υπαλλήλους, περίπου το 14% έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (1.400 άτομα) και έχουν αρχίσει να κινούν τη διαδικασία.
Εάν σε αυτό τον αριθμό προστεθούν και οι 1.500 που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, τότε φαίνεται ότι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα λειτουργήσουν με σχεδόν 3.000 λιγότερους διοικητικούς υπαλλήλους.
Και στους πανεπιστημιακούς δάσκαλους, πάντως, υπάρχει έντονη κινητικότητα όσον αφορά στο θέμα της συνταξιοδότησης.
Από τους περίπου 9.000 καθηγητές θα αποχωρήσει σίγουρα το 7%, δηλαδή 630 άτομα.
Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, εξασφάλισε για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος κονδύλια για την πρόσληψη 402 μελών ΔΕΠ για τα ΑΕΙ και 53 εκπαιδευτικού προσωπικού για τα ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ.
Πηγή:Εθνος- ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου