Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Βρετανική αρμάδα έβαλε πλώρη για το Γιβραλτάρ



assets LARGE t 420 54235867 type12128Τη μία μετά την άλλη στέλνει τις φρεγάτες της η Βρετανία στην περιοχή του Γιβραλτάρ για τα προγραμματισμένα γυμνάσια εν μέσω όμως της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με την Ισπανία για την κίνηση της κυβέρνησης Ραχόι να επιβάλει αυστηρά μέτρα ελέγχου στις εισόδους και εξόδους οχημάτων από τον Βράχο μετά από διαμάχη με τις τοπικές αρχές του βρετανικού θυλάκου του Γιβραλτάρ.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η φρεγάτα HMS Westminster άφησε χθες το Πόρτσμουθ για να ενωθεί μέσα στις επόμενες ώρες με το ελικοπτεροφόρο «HMS Illustrious» και τη ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού «HMS Bulwark».
Οπως σημειώνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, παρότι η ανάπτυξη των εν λόγω πλοίων, καθώς και του HMS Montrose, αλλά και έξι υποστηρικτικών πλοίων του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού
εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης Cougar, η άφιξη των πολεμικών πλοίων συμβάλλει στην αύξηση της έντασης στις σχέσεις Ισπανίας και Βρετανίας με αφορμή το Γιβραλτάρ. Τα ναυτικά γυμνάσια αποτελούν μια επίδειξη δύναμης από πλευράς της κυβέρνησης Κάμερον, αφού ένας από τους στόχους τους είναι να αποδείξουν ότι το βρετανικό Ναυτικό είναι μια δύναμη που μπορεί να φτάσει ταχύτατα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, όπως σημειώνουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Μέσο πίεσης
Η επιλογή της πραγματοποίησης της άσκησης τόσο κοντά στη Ιβηρική Χερσόνησο είναι ένα επιπλέον μέσο πίεσης της Μεγάλης Βρετανίας προς την ισπανική κυβέρνηση, αφού όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, Βρετανοί αξιωματούχοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια άνευ προηγουμένου νομική κίνηση εναντίον της Ισπανίας για τα μέτρα της κυβέρνησης Ραχόι. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χθες, παρόμοια κίνηση εξετάζουν και οι Αρχές του Γιβραλτάρ που σύμφωνα με δημοσιεύματα θεωρούν ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται μετά την επιβολή των ισπανικών ελέγχων και οι οποίες φτάνουν μέχρι και τις 7 ώρες, παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών του Γιβραλτάρ.
Οι καθυστερήσεις παρατηρούνται γιατί οι Ισπανοί συνοριοφύλακες ζητούν από τους οδηγούς που βγαίνουν ή μπαίνουν από και προς την Ισπανία να ανοίξουν τα πορτμπαγκάζ τους για έλεγχο, πρακτική που οι ισπανικές Αρχές χαρακτηρίζουν νόμιμη, αφού το Γιβραλτάρ δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν, αλλά και αναγκαία αφού στόχος των ελέγχων υποτίθεται ότι είναι το λαθρεμπόριο.
Ελεγχοι
Πρακτικά οι έλεγχοι και τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η ισπανική πλευρά είναι η απάντησή της στη μονομερή απόφαση των Αρχών του Γιβραλτάρ να ποντίσουν τεράστιους τσιμεντένιους ογκόλιθους στα στενά για να δημιουργήσουν ύφαλο για τα ψάρια, μια κίνηση όμως που η Ισπανία θεωρεί ότι αντιτίθεται στα συμφέροντά της αφού οι ογκόλιθοι δυσκολεύουν το έργο των Ισπανών ψαράδων.
Οι Βρετανοί χαρακτηρίζουν την απόφαση για την επιβολή ελέγχων ως «πολιτικά υποκινούμενη» και σύμφωνα με τον Κάμερον πάνω σε αυτό θα στηριχθεί και η προσφυγή εναντίον της Ισπανίας. (εθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου