Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Καμπανάκι κινδύνου από τις καταναλωτικές οργανώσεις για τους πλειστηριασμούς

ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ εφιστούν την προσοχή της κυβέρνηση στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίαςΤην αντίθεσή τους στο μέτρο των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία εκφράζουν οι ενώσεις καταναλωτών καθώς τόσο η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ, όσο και Ένωση Καταναλωτών για την Ποιότητα Ζωή (ΕΚΠΟΙΖΩ) εφιστούν την προσοχή της κυβέρνησης, αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου, υπογραμμίζοντας τις κοινωνικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις.

Το ΙΝΚΑ με επιστολή προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αλλά και τους υπόλοιπους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, να καταψηφίσουν κάθε πρόταση
η διάταξη νόμου που θα επιτρέπει την έναρξη πλειστηριασμών κατά της πρώτης κατοικίας, η οποία συχνά, είναι και η μοναδική κατοικία των οφειλετών.

Ζητά, επίσης, από το υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει σε μελέτη ώστε να υπολογιστεί ο αριθμός των πολιτών, οι οποίοι θα μείνουν άστεγοι και σε γενικότερη μελέτη των συνεπειών των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για την κοινωνική συνοχή και για την κοινωνική γαλήνη.

Από την πλευρά της, η ΕΚΠΟΙΖΩ αφού χαρακτηρίζει «άκαιρο και κοινωνικά επιζήμιο το άνοιγμα των πλειστηριασμών» και αφού ζητά την επέκταση του μέτρου για την επόμενη τριετία, εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση σε κάθε συζήτηση για απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το 2014 γιατί:

- Δεν έχουν εκλείψει οι κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι για τη λήψη του μέτρου της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Η ελληνική κοινωνία διανύει τον πέμπτο συνεχή χρόνο ύφεσης, τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν καταβαραθρωθεί, ενώ οι εκτιμήσεις για τον επόμενο χρόνο παρουσιάζονται περισσότερο αρνητικές παρά αισιόδοξες.

- Το επιχείρημα ότι η αναστολή των πλειστηριασμών ευθύνεται για το πάγωμα της αγοράς ακινήτων είναι εξαιρετικά αδύναμο, καθώς είναι πανθομολογούμενο ότι η κρίση στην αγορά ακινήτων οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας και την παύση δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες.

- Το μέτρο θα είχε αρνητικές συνέπειες στους ίδιους τους δανειολήπτες, οι οποίοι όχι μόνο θα χάσουν την κατοικία τους, αλλά θα εξακολουθούν να χρωστούν στις τράπεζες μεγάλα ποσά, δεδομένου ότι το τίμημα των πλειστηριασμών θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το ποσό του αρχικού δανείου.

- Τα ισχύοντα νομικά πλαίσια δεν παρέχουν επαρκές δίχτυ προστασίας στους Έλληνες δανειολήπτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρία έτη μετά την ισχύ του, έχουν κατατεθεί στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας πάνω από 64.000 αιτήσεις, έχουν συζητηθεί 21.500, έχουν εκδοθεί αποφάσεις για λιγότερες από τις μισές, ενώ το ποσοστό απόρριψης, για τυπικούς ή ουσιαστικούς λόγους, αγγίζει το 50%.

Πηγή - Ρrotothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου