Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Τάσος Ισαάκ-Σολωμών Σολωμού: Για πάντα ήρωες

17 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο Σολωμών Σολωμού έπεφτε νεκρός κατά την διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης, στην περιοχή της νεκρής ζώνης στην Δερύνεια Αμμοχώστου.

Η εικόνα του 26χρονου άνδρα από το Παραλίμνι με το τσιγάρο στο στόμα να σκαρφαλώνει στον ιστό, για να υποστείλει την τουρκική σημαία, συγκλονίζει ακόμη και σήμερα. Οι Κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών ήταν πολύ αδύναμοι για να τον συγκρατήσουν. Το ίδιο και οι απλοί διαδηλωτές που του φώναζαν να μην πλησιάσει. Δευτερόλεπτα μετά όλα είχαν τελειώσει.

Η εν λόγω διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του εξαδέλφου του
Σολωμού Τάσου Ισαάκ που λίγες ώρες πριν είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου με καδρόνια, πέτρες και σιδερολοστούς από μέλη των «Γκρίζων Λύκων». Λίγα μέτρα πιο πέρα από το σημείο που ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή, έσβησε και ο Σολωμών Σολωμού.

Ο χρόνος και για τους δύο σταμάτησε μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα από την πόλη που ήθελαν να δουν ελεύθερη. Την Αμμόχωστο. Ο χρόνος, σταμάτησε σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης.

Οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές ήταν οι επόμενοι στόχοι των τουρκικών πυρών. Ένδεκα τραυματίες, ανάμεσά τους και μία γυναίκα που δεν βρισκόταν καν στη νεκρή ζώνη ήταν ο θλιβερός απολογισμός. Από τις ριπές των Τούρκων τραυματίστηκαν και κυανόκρανοι.

Ηταν το ρέκβιεμ της πορείας μοτοσυκλετιστών που είχε ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου από την πύλη του Βραδεμβούργου, με προορισμό τα κυπριακά χώματα. Η ένταση ξεκίνησε λίγο πριν την λήξη της πορείας, όταν οτότε πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας σε συνάντηση με τους μοτοσυκλετιστές, τους ανακοίνωσε ότι η πορεία δεν θα περιλαμβάνει κατεχόμενα εδάφη, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση. Εκείνοι αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις που γενικεύθηκαν.

Για τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού η Κυπριακή Γενική Εισαγγελία εξέδωσε 11 διεθνή εντάλματα σύλληψης. Οι δολοφόνοι αν και είναι καταζητούμενοι από την Interpol κυκλοφορούν ελεύθεροι καθώς η Τουρκία και κάποια κράτη δορυφόροι της, αρνούνται να εκτελέσουν τα εντάλματα. Ένας από τους δολοφόνους του Ισαάκ, ο Ερχάν Αρικλί συνελήφθη το 2012 στο Κιργιστάν και αντί να παραδοθεί στη Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από παρέμβαση της Τουρκίας αφέθηκε ελεύθερος.

Το υλικό που εξασφαλίσθηκε από την έρευνα χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Η Κύπρος δικαιώθηκε.



Σήμερα, λίγα μέτρα μακριά από την Αμμόχωστο, στο Παραλίμνι της Κύπρου τελούνται τα μνημόσυνα τους.

Απών ο πατέρας του Τάσου, η καρδιά του οποίου δεν άντεξε. Πέρυσι έφυγε για το ταξίδι συνάντησης με τον γιο του. Παρούσα η Αναστασία. Η κόρη του Τάσου Ισαάκ που δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της. Είδε το φως της ζωής λίγους μήνες μετά τη θυσία του ανθρώπου που την έφερε στο κόσμο. Δεν ένιωσε το πατρικό χάδι, αλλά βίωσε την αγάπη ενός ολόκληρου έθνους και του ελληνικού κράτους που ανέλαβε την ανατροφή της.

Οι μοτοσικλετιστές τιμούν τον θάνατο των δύο ηρωο-μαρτύρων με την διαδρομή που ξεκίνησε από τη Πάφο κατέληξε στο νεκροταφείο Παραλιμνίου για το τρισάγιο στη μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού. Θα ολοκληρωθεί στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στο σημείο που σκοτώθηκαν ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού το 1996.



Στο μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου παραβρέθηκε και ο υπουργός άμυνας Φώτης Φωτίου, ο οποίος στην επιμνημόσυνη ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Πολιτεία αποτίνει φόρο τιμής στους ήρωες του Παραλιμνίου, που προασπίστηκαν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. «Στους ιερομάρτυρες, που δεν συμβιβάστηκαν με τα τετελεσμένα της εισβολής και διατράνωσαν με έργα, την πίστη τους για απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες. Στα θύματα του βάρβαρου Αττίλα που όρθωσαν το ανάστημά τους, μπροστά στον πάνοπλο και αλαζονικό κατακτητή, που θεωρεί ότι η γης, ‘μετριέται με το στρέμμα και όχι με της καρδιάς το πύρωμα και το αίμα’».

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου «διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ότι αυτό που ενδιαφέρει την Τουρκία, δεν είναι το γνώριμο ψευδές σύνθημα της δήθεν προστασίας των τουρκοκυπρίων, αλλά η ενεργειακή της εξασφάλιση που θα της επιτρέψει να υλοποιήσει τους ηγεμονικούς στρατηγικούς της στόχους στην περιοχή».

«Μπροστά στην προκλητικότητα της Τουρκίας», τόνισε ο κύπριος υπουργός άμυνας «απαντούμε ότι, καμία απειλή, καμία κίνηση εντυπωσιασμού και εσωτερικής κατανάλωσης, δε θα αποδειχτεί τόσο ισχυρή, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις μας. Δεν θα απεμπολήσουμε οποιαδήποτε δικαιώματα του λαού μας που κερδήθηκαν και επισφραγίστηκαν με το αίμα των ηρώων μας, σε διαχρονικά θυσιαστήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου