Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Τα τρία κριτήρια προστασίας των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς

Τα τρία κριτήρια προστασίας των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς Το ανεξόφλητο ποσό του δανείου, η πενταετής προστασία του ακινήτου και η αντικειμενική αξία του, θα λαμβάνονται υπ όψιν σύμφωνα με την «Καθημερινή» για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του πλειστηριασμού.

Συγκεκριμένα, η πενταετής προστασία εκτιμάται ότι θα αποτρέψει τη μαζική προσφορά ακινήτων και θα υπάρξει σταδιακή εκτόνωση, αφού κάθε χρόνο θα «ξεπαγώνουν» ακίνητα των ετών που έπονται του 2008. Δεδομένου δηλαδή ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής πλειστηριασμού δεν ξεπερνούν τα 15.000 τον χρόνο αν ισχύσει η σταδιακή απελευθέρωση εκείνων που συμπληρώνουν
την πενταετία, δεν θα βγαίνουν «στο σφυρί» περισσότερα από 6.000-7.000 ακίνητα τον χρόνο.

Σε ότι αφορά στο ποσό του οφειλόμενου δανείου θα υπάρχει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των δανειοληπτών που έχουν επιδείξει μεγαλύτερη συνέπεια, και έχουν εξοφλήσει μεγαλύτερο μέρος της οφειλής.

Τέλος διατηρείται ως κριτήριο η αντικειμενική αξία του  ακινήτου. Δεν  θα προχωρούν πλειστηριασμοί για ακίνητα η αξία των οποίων υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των παραπάνω αυτού του ορίου, πιθανότατα κατά 10% τον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου