Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Βρετανική φρεγάτα στο Γιβραλτάρ - Επίδειξη ισχύος από τους Άγγλους



1308EFAD8B80B6D2A43EC2746B762131Η παρουσία του πολεμικού πλοίου και δύο μικρότερων συνοδευτικών στο Γιβραλτάρ γίνεται σε μια ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις Βρετανίας-Ισπανίας
Στο Γιβραλτάρ αγκυροβόλησε το πρωί τη Δευτέρας η βρετανική φρεγάτα HMS Westminster. Η άφιξή της έγινε στο πλαίσιο ανάπτυξης πολεμικών πλοίων της Βρετανίας στη Μεσόγειο και στον Περσικό Κόλπο για την εκτέλεση κοινών ασκήσεων με διάφορους συμμάχους.
Η παρουσία της φρεγάτας και δύο μικρότερων συνοδευτικών πλοίων στο Γιβραλτάρ γίνεται σε μια
ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις Βρετανίας-Ισπανίας, λόγω της διπλωματικής αντιπαράθεσης των τελευταίων εβδομάδων για την πολύωρη ταλαιπωρία στη διάσχιση των συνόρων Γιβραλτάρ-Ισπανίας.
Την Κυριακή δεκάδες Ισπανοί ψαράδες συγκεντρώθηκαν με τα αλιευτικά σκάφη τους ανοιχτά του Γιβραλτάρ διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου από την τοπική κυβέρνηση, που στάθηκε η αφορμή για τη διπλωματική ένταση. Οι Ισπανοί αλιείς λένε ότι ο ύφαλος δεν τους επιτρέπει να ψαρεύουν στην περιοχή, η οποία θεωρούν ότι υπάγεται στα ισπανικά χωρικά ύδατα. Προσθέτουν ότι τα τσιμεντένια μπλοκ που ποντίστηκαν για να σχηματιστεί ο ύφαλος είναι περιβαλλοντικά επικίνδυνα.
Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ αντιτείνει ότι ο ύφαλος θα βοηθήσει στην αύξηση της θαλάσσιας ζωής, κάτι που θα ευνοήσει τους αλιείς.
(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου