Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Ο "χάρτης" των βάσεων για τις περιζήτητες σχολές


Σημαντική πτώση εκτιμάται ότι θα υπάρχει στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων υψηλής και μεσαίας ζήτησης (Pics)
Βουτιά στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων υψηλής και μεσαίας ζήτησης, ακόμα και αυτών σε μεγάλα αστικά κέντρα, και άνοδο των βάσεων σε σχεδόν όλα τα στρατιωτικά, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των θέσεων, δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις.
Οι υποψήφιοι που στοχεύουν σε υψηλόβαθμα τμήματα θα πρέπει, σύμφωνα με το Έθνος, να αναμένουν πτώση των βάσεων που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 700 μόρια.
Αντίστοιχη θα είναι η πτώση και σε σχολές μεσαίας ζήτησης και βαθμολογιών μεταξύ 13.000 έως 15.000 μορίων, αφού εκεί θα οδηγηθούν αρκετοί υποψήφιοι που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή της αρεσκείας τους.
Πτώση των βάσεων, η οποία όμως θα είναι μικρότερης έντασης, αναμένεται και για τις περιζήτητες -
υψηλόβαθμες σχολές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που υπόσχονται ταχύτερη επαγγελματική αποκατάσταση.

 
Συγκεκριμένα, καθοδικά κινούνται τμήματα Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διατροφής και Διαιτολογίας. Η πτώση στα τμήματα αυτά δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 350 με 400 μόρια.
Από την άλλη πλευρά ανεβαίνει ο πήχης για όλες σχεδόν τις Στρατιωτικές Σχολές, καθώς το υπουργείο Άμυνας στη συμπληρωματική προκήρυξη που εξέδωσε ανακοίνωση μείωση των θέσεων εισακτέων κατά 30%.
Συγκεκριμένα, από τις 1.170 θέσεις που είχαν διατεθεί πέρυσι σε όλες τις Στρατιωτικές Σχολές, φέτος ο αριθμός μειώνεται στις 819.
Η στροφή, τέλος, των υποψηφίων προς τα τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων που προσφέρουν προοπτικές στην αγορά εργασίας συνεχίζεται και φέτος, με το υπουργείο Παιδείας να έχει αυξήσει τις θέσεις σε ορισμένα από αυτά τα τμήματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου