Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Το ισοζύγιο της επίσκεψης Σαμαρά

«Πάρα πολύ» ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των συναντήσεών του στις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Αναμένεται στήριξη της Ουάσιγκτον για το χρέος, αλλά και αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή.

Ισχυρό θετικό πρόσημο είχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και οι συνομιλίες του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως παρά τις προσεκτικές δημόσιες διατυπώσεις του, ο κ. Ομπάμα συζήτησε σε βάθος το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και το πρόγραμμα λιτότητας και η Αθήνα μπορεί να προσδοκά σε στήριξη, όταν οι σχετικές συζητήσεις επανέλθουν στο προσκήνιο μετά τις γερμανικές εκλογές.

Επίσης, ορατή ήταν η διάθεση των ΗΠΑ να επανεντάξουν την Ελλάδα στους στρατηγικούς τους
σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που χαρακτηρίζεται από αστάθεια. Τέλος, ο κ. Σαμαράς είχε τη δυνατότητα να τοποθετήσει τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη σε έναν άξονα «σταθερότητας» που συγκροτούν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, με την Αθήνα να παρουσιάζει εκτιμήσεις για αποθέματα 4,7 τρισ. κ.μ. αερίου στη Δυτική Ελλάδα.

Αντιθέτως, προβληματισμό στην ελληνική αντιπροσωπεία προκάλεσε το γεγονός ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, η αμερικανική οικονομική και πολιτική ελίτ διατύπωσε πολλά ερωτήματα για την πολιτική κατάσταση και τις προοπτικές της κυβέρνησης συνεργασίας.

Πάντως, η επίσκεψη προκάλεσε την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ισχυρό θετικό πρόσημο είχε η τριήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, κορύφωση της οποίας ήταν η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο την περασμένη Πέμπτη.

Ο πρώτος απολογισμός της ελληνικής πλευράς κάνει λόγο για την έκφραση της ισχυρής βούλησης της Ουάσιγκτον να επανεντάξει την Ελλάδα στους στρατηγικούς της σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία χαρακτηρίζεται από αστάθεια, αλλά και να αναζητήσει λύση για το πρόβλημα χρέους, το οποίο αντιμετωπίζει όχι μόνον ως εθνικό θέμα της Ελλάδας, αλλά ως εστία κλυδωνισμών για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Βούληση τόσο της Αθήνας, που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί εγκλωβισμένη σε μια διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ουάσιγκτον από τη μια και Ευρωπαϊκής Ενωσης – Βερολίνου από την άλλη, όσο και του Λευκού Οίκου ήταν η συνάντηση των κ. Ομπάμα και Σαμαρά να μην αντιμετωπιστεί ως «επιθετική κίνηση» έναντι της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ.

Καλά πληροφορημένες πηγές, ωστόσο, επιμένουν ότι στο Οβάλ Γραφείο η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και το πρόγραμμα λιτότητας προχώρησε εις βάθος, με έναν πολύ καλά ενημερωμένο Ομπάμα και την ενεργή συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου, ο οποίος και αναμένεται να βρίσκεται, εφεξής, σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος «ήταν θετικός για τα θέματα της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και σώφρων σε ό,τι έχει να κάνει με τους άλλους του συμμάχους και αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες τους», σημείωναν χθες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Εξίσου θετική για την Αθήνα είναι και η σαφής βούληση της διοίκησης Ομπάμα να αναβαθμίσει την εταιρική σχέση με την Ελλάδα, προβάλλοντάς την ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Η Αθήνα ανταποκρίθηκε, προτείνοντας να αναλάβει ρόλο οικοδεσπότη για έναν νέο κύκλο ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, επιχειρώντας έτσι να ανταποκριθεί στις συνεχείς επισημάνσεις στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης ότι ανέμεναν (και μέχρι πρότινος δεν είχαν) δημιουργικές προτάσεις από ελληνικής πλευράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η προσπάθεια του κ. Σαμαρά αφενός να αναδείξει την Ελλάδα σε χώρα πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα υπήρξε από αμερικανικής πλευράς θετική αναφορά και στη σύλληψη της τρομοκρατικής ομάδας στη Χίο), αφετέρου δε να την τοποθετήσει στον ενεργειακό χάρτη σε έναν άξονα «σταθερότητας» που συγκροτούν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, με την Αθήνα να παρουσιάζει εκτιμήσεις για αποθέματα 4,7 τρισ. κυβικών μέτρων αερίου στη Δυτική Ελλάδα.

Ο κ. Ομπάμα, ωστόσο, απέφυγε κάθε δημόσια αναφορά στο ζήτημα, παρά το ζωηρό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, δείγμα και των λεπτών χειρισμών του Λευκού Οίκου στο διασυνδεδεμένο με τα κοιτάσματα ζήτημα της ΑΟΖ που ενδέχεται να κλονίσει τις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας.

Στον αντίποδα της -σύμφωνα και με τα διεθνή ΜΜΕ- ηχηρής στήριξης της Ουάσιγκτον, η ελληνική αντιπροσωπεία βρέθηκε αντιμέτωπη και με τον προβληματισμό της πολιτικής και οικονομικής ελίτ των ΗΠΑ για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Ο κ. Αντ. Σαμαράς δέχθηκε σειρά ερωτήσεων ή σχολίων για την ελληνική πολιτική κατάσταση, εκφράζοντας από την πλευρά του βεβαιότητα ότι δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα γνωρίζει τι έχει περάσει η συμμαχική κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Η ελληνική αντιπροσωπεία εκτιμά ότι απέφυγε το αγκάθι των Σκοπίων, ζήτημα για το οποίο δεν υπήρξε αναφορά στη συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά, αλλά μόνον σε αυτή του πρωθυπουργού με τον Τζον Κέρι και πάλι σε χαμηλούς τόνους, ωστόσο το ζήτημα της Κύπρου, με αφορμή την πρωτοβουλία Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο, αναμένεται να δοκιμάσει τον άξονα Αθήνας – Λευκωσίας, που ήδη εμφανίζεται αποδυναμωμένος λόγω και των «δύσκολων» προσωπικών σχέσεων Σαμαρά – Αναστασιάδη.
του Γιώργου Π. Τερζή
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου