Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Αρωμα νέας τρομοκρατίας πίσω από τη ληστεία στο Βελεστίνο

Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την ένοπλη ληστεία, το μεσημέρι της Τετάρτης, από τέσσερις μεταμφιεσμένους δράστες, στην Εθνική Τράπεζα στο Βελεστίνο, με λεία που αγγίζει τα 400.000 ευρώ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο για συμμετοχή αντεξουσιαστών στην συγκεκριμένη ληστεία που φέρεται να έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με την αιματηρή ληστεία στην Πάρο, πριν από έναν χρόνο. Η ΕΛ.ΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δραστών.

Τα στοιχεία που οδηγούν τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ σε αυτή την αρχική εκτίμηση προέρχονται από την ανάλυση όλων των δεδομένων της ληστείας. Οι τέσσερις δράστες που φορούσαν περούκες
και μεγάλα γυαλιά είχαν πιστόλια, πιθανόν Glock και προχώρησαν σε κινήσεις παρόμοιες με αυτές στην ληστεία της Πάρου αλλά και στις επιθέσεις σε τράπεζες στο Βελβεντό, στον Φιλώτα Φλωρίνης αλλά και στον Πυργετό Λάρισας που σημειώθηκαν προ μερικών μηνών και αποδόθηκαν σε βραχίονα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Επιπλέον, τουλάχιστον ένας από τους δράστες φέρεται να είπε σε κάποιους από τους πελάτες, οι οποίοι στην διάρκεια της ληστείας κρατούσαν χαρτονομίσματα, ότι «δεν πρέπει να φοβούνται, θέλουν να κλέψουν την τράπεζα και όχι απλούς πολίτες». Πρόκειται για μία αναφορά στην οποία είχαν προχωρήσει και οι δράστες της ληστείας στην Πάρο αλλά και αυτοί άλλων ένοπλων ενεργειών αντεξουσιαστών. Σύμφωνα με περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, δύο από τους δράστες ήταν ηλικίας 22 έως 25 ετών και οι άλλοι γύρω στα 30. Ακόμη προέκυψε ότι το όχημα διαφυγής είχε κλαπεί προ διμήνου από την περιοχή του Αιγάλεω και οι δράστες το έκαψαν σε παράδρομο της εθνικής οδού, συνήθης τακτική που ακολουθείται και από αντεξουσιαστές που προχωρούν σε ληστείες τραπεζών.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επισήμαναν ότι «πρέπει να συνυπολογισθεί ότι από τις σχετικές καταγραφές μας δεν έχουμε στοιχεία για δράση τετραμελούς συμμορίας Ελλήνων κακοποιών που δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες στην κεντρική Ελλάδα. Η τελευταία μεγάλη ληστεία στην περιοχή είχε σημειωθεί, προ τριμήνου, από δραπέτες των φυλακών Τρικάλων στην Εθνική Τράπεζα της Λάρισας που είναι τελείως άσχετη ενέργεια. Θεωρούμε ιδιαίτερα πιθανό ότι πρόκειται για μια νέα προσπάθεια χρηματοδότησης ενός νέου ένοπλου σχήματος αντεξουσιαστών που σχετίζεται και με την επιχείρηση «Φοίνικας», αναβίωσης του ελληνικού αντάρτικου πόλης. Κι αυτό βεβαίως μεγεθύνει την ανησυχία μας…».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου