Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Αποκαΐδια και καμμένα σπίτια άφησε πίσω της η φωτιά σε Βαρυμπόμπη και Πάρνηθα

fwtia-2.png Πυροσβέστες με οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, καναντέρ και εθελοντές κατάφεραν μετά από σκληρή μάχη με τις φλόγες να περιορίσουν τη φωτιά που έκαιγε από χθες τους πρόποδες της Πάρνηθας. Ωστόσο οι φλόγες είχαν προλάβει να καταστρέψουν σπίτια και αυτοκίνητα, κάτι που επιβεβαιώνει η πυροσβεστική, ωστόσο η καταμέτρηση δεν έχει γίνει ακόμα...
Οι κάτοικοι της περιοχής υποστήριξαν πως η φωτιά ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.30 από την θέση Κιθάρες στην Βαρυπόμπη και λίγο πριν τα μεσάνυχτα μια άλλη εστία έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή Αγία Κυριακή, αλλά οι φλόγες
είχαν σύμμαχο τις πυκνές αλλαγές στη φορά του ανέμου, οι οποίες δημιουργούσαν διαρκείς αναζωπυρώσεις και νέες επικίνδυνες εστίες.

Το χρονικό της φωτιάς

Ολα ξεκίνησαν στις 11 το βράδυ όταν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία -αν και πλέον γίνεται λόγος για εμπρησμό-, σε πευκόφυτη έκταση στη θέση Κιθάρες στη Βαρυπόμπη έπιασε φωτιά. Ο ισχυρός αέρας άλλαζε συνεχώς φορά και προκαλούσε αναζωπυρώσεις και νέες επικίνδυνες εστίες.

Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και 130 πυροσβέστες με 66 οχήματα, δεκάδες άτομα πεζοπόρα και ισχυρές δυνάμεις των δήμων, του στρατού, καθώς επίσης υδροφόρες ιδιωτών και εθελοντές προσπάθησαν να προστατεύσουν σπίτια και πολίτες ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Το μέτωπο της φωτιάς αλλάζοντας συχνά κατεύθυνση, κινήθηκε λίγο μετά τις 4 ξημερώματα προς τον οικισμό των Θρακομακεδόνων, ενώ το νότιο τμήμα, νωρίτερα, είχε κατεύθυνση προς το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο αρχικά απειλήθηκε αλλά ο κίνδυνος απομακρύνθηκε καθώς η φορά του αέρα άλλαξε μετά τις 3 το πρωί.

Οι φλόγες πλησίασαν λίγο πριν τις 3 στο Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες, ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών, το κέντρο δεν απειλήθηκε. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία , ένα σπίτι καταστράφηκε χωρίς να κινδυνεύσουν οι ένοικοι του, ενώ η φωτιά έφτασε σε αρκετές αυλές σπιτιών, προκαλώντας ζημιές σε αρκετές κατοικίες .

Αμεση όμως ήταν η συνδρομή των εναερίων μέσων στον περιορισμό της φωτιάς, καθώς με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν και έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες.


fwtia-2.png
fwtia-3.png
fwtia-4.png
fwtia-5.png
fwtia-6.png
fwtia-7.png
fwtia-8.png
fwtia-10.png


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου