Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Γολγοθάς μέχρι το Σεπτέμβρη. Μετά ή Σταύρωση ή Ανάσταση


Δύο ημέρες ηρεμίας και χαλάρωσης έμειναν για τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο που κατά κύριο λόγο θα σηκώσουν το βάρος της δύσκολης διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η τελική συμφωνία θα κρίνει εν πολλοίς, τόσο το μέλλον της κυβέρνησης όσο και το μέλλον της χώρας. Αν τα βρουν σε όλα, χωρίς μεγάλες απώλειες για την Ελλάδα, τότε θα υπάρχει η ελπίδα για μια τελική λύση από τη Γερμανία. Αν και η… κομμώτρια Μέρκελ συνεχίζει να λέει όχι σε νέο «κούρεμα», θεωρείται δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες θα αναγκαστεί να παραδεχθεί ότι το πρόγραμμά της δε βγαίνει κι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Επομένως, θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα νέο δάνειο και έμμεσο κούρεμα με επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, πάντως, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει κάνει πολλά… τάματα στην Παναγία προκειμένου να μην τα σπάσει με τους τροικανούς. Το βασικό θέμα συζήτησης είναι ασφαλώς αυτό των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Οικονομικών και
Ανάπτυξης έχουν έτοιμο σχέδιο που θα προβλέπει την επαναφορά των πλειστηριασμών με πολλά κριτήρια. Θα εξαιρούνται τα σπίτια ανέργων, πολυτέκνων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και μη εχόντων. Επίσης, θα υποχωρήσει το πλαφόν από τα 200.000 ευρώ ίσως και στα 120.000 ευρώ αντικειμενική αξία. Αυτό σημαίνει ότι θα προστατευτούν οι μικρές ιδιοκτησίες στις λαϊκές γειτονιές. Επίσης θα μπουν και κριτήρια σχετικά με το πόσο είναι το υπόλοιπο του δανείου κι από πότε έχει να πληρωθεί κάποια δόση. Δε μπορεί να αντιμετωπίζεται π.χ. το ίδιο ο δανειολήπτης που δήλωσε αδυναμία πληρωμής ενώ έχει αποπληρώσει το 70% του δανείου και το ίδιο κάποιος που χρωστά το 90%.
Με τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι και η τρόικα θα συμφωνήσει και οι αντιδρώντες βουλευτές θα καμφθούν.
Πολύ κρίσιμο σημείο διαπραγμάτευσης είναι και οι μειώσεις μισθών στο εμπόριο που όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για μειώσεις 32%.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να περάσουν από “κόσκινο” την εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς η πορεία των εσόδων θα κρίνει το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών αλλά και το εάν θα αποφευχθεί το χαράτσι της ΔΕΗ το 2014.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει στην εκκαθάριση 3,9 εκ. φορολογικών δηλώσεων, εκ των οποίων 1,9 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά και ο φόρος που αναλογεί στους φορολογούμενους φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 4,8 εκ δηλώσεις, αριθμός αυξημένος κατά 11% σε σχέση με την ίδια περυσινή περίοδο, κατά συνέπεια, υποστηρίζει πως δεν θα δοθεί παράταση. Συγχρόνως, ολοκληρώθηκε η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ του 2012, για τον οποίο υποβλήθηκαν 482.201 δηλώσεις και συνολικός φόρος 489,9 εκ. ευρώ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών στέλνει από τώρα “σήμα” για μεγάλες περικοπές στα κονδύλια του 2014.
Από κόσκινο θα περάσουν και οι δαπάνες των ΟΤΑ ενώ θα απαγορευτεί διά ροπάλου η δανειοδότηση χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο.
Τέλος, κρίσιμη διαπραγμάτευση θα γίνει και με τον Κ. Μητσοτάκη για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο δημόσιο. Οι καθυστερήσεις είναι ήδη μεγάλες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να εμπλακούν και ιδιωτικές εταιρείες στη συλλογή των στοιχείων για το δημόσιο τομέα.
Από τη Δευτέρα λοιπόν ξεκινά ένας Γολγοθάς που θα κρατήσει περίπου ένα μήνα. Θα πρέπει να είναι η κυβέρνηση απόλυτα προετοιμασμένη για το κρας τεστ με την τρόικα ώστε να μην έχουμε δράματα και κλάματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου