Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Η αρμενική Γενοκτονία «παγώνει» τις σχέσεις Τουρκίας – Αυστραλίας

Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu in ParisΣε μετωπική σύγκρουση με την τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται το Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης πολιτείας της Αυστραλίας, μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απείλησε τους Αυστραλούς πολιτικούς που “πλαστογραφούν την ιστορία”, όπως ισχυρίστηκε, ότι δεν θα τους επιτρέψει να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης, που θα γίνουν το 2015.
Στην Καλλίπολη, πριν από 100 χρόνια, χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, ως μέρος των συμμαχικών
στρατιωτικών δυνάμεων, σφαγιάσθηκαν από τις δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ, όταν επιχείρησαν να αποβιβαστούν στα Δαρδανέλια.
Τις μαρτυρίες των Αυστραλών περί γενοκτονίας, ο κ. Νταβούτογλου τις χαρακτήρισε “αποκυήματα φαντασίας”, όμως Αυστραλοί ιστορικοί τις επιβεβαιώνουν και διαμαρτύρονται πως οι μαρτυρίες αυτές “εξαφανίζονται” από το Πολεμικό Μουσείο, “για να μην ενοχληθεί η Τουρκία” και, παράλληλα, δίνεται έμφαση στις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.
Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ, αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας πως “οι απειλές αυτές αποτελούν προσβολή γι’ αυτούς που έπεσαν για την ελευθερία το 1915. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται, οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι και, όταν αρνούμαστε την ιστορία, αυτή επαναλαμβάνεται”.
Η αρμενικής καταγωγής υπουργός Συγκοινωνιών της ίδιας πολιτείας, Γκλάντις Μπερετζικιάν, δήλωσε ότι “οι Αυστραλοί αγωνίσθηκαν το 1915 για την ελευθερία και αυτό που κάνει τους Αυστραλούς ξεχωριστούς είναι η δυνατότητά τους, είτε ως απλοί πολίτες είτε ως βουλευτές, να εκφράζονται ελεύθερα και αυτό το δικαίωμα καμιά απειλή δεν μπορεί να το αφαιρέσει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου