Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπάρακ Ομπάμα – Δήλωση στήριξης από τον Αμερικανό Πρόεδρο

ΚαταγραφήΕνα δυνατό μήνυμα πολιτικής στήριξης από τον Αμερικανό πρόεδρο τόσο προς την Ευρώπη για την αλλαγή της πολιτικής λιτότητας, όσο και προς τους επενδυτές απέσπασε η ελληνική κυβέρνηση από τη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς προσήλθε στη συνάντηση με βασικό στόχο «την ανάδειξη της γεωστρατηγικής σημαντικότητας της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» και αιχμές τα ζητήματα της οικονομίας και της ενέργειας. Η ελληνική αποστολή προσδοκούσε ένα δυνατό μήνυμα πολιτικής στήριξης από τον αμερικανό Πρόεδρο που να λειτουργήσει ως ισχυρό σήμα
αφενός προς την Ευρώπη για την αλλαγή της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας και αφετέρου για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από διεθνή κεφάλαια.
Στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκονται κυρίως τα γεωστρατηγικά θέματα με αιχμή τα ζητήματα της οικονομίας και της ενέργειας, καθώς και η περιφερειακή σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
                                           
Στις προσδοκίες του Αντώνη Σαμαρά από το ταξίδι στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται και άρθρο της Washington Post, τα γραφεία της οποίας επισκέφθηκε την Τετάρτη ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ο Σαμαράς επιδιώκει ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα και υποστήριξη για την προσπάθεια του να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται στην τέταρτη χρονιά ενός προγράμματος ”γεμάτου” με σκληρή λιτότητα και διαρθρωτικών αλλαγών, με αντάλλαγμα τα δάνεια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ», ενώ υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα αυτή τη χρονιά, «μια προϋπόθεση των δανειστών προκειμένου να σκεφθούν την ελάφρυνση του χρέους».
SandyHook1
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δηλώσει στον Ελληνα πρωθυπουργό την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος Ομπάμα θα δείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώ η Ελλάδα προετοιμάζεται για περισσότερες συνομιλίες με τους πιστωτές για μια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο bloomberg.
Παράλληλα, σημειώνει ότι όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος στην ατζέντα θα βρεθούν το κυπριακό, οι εμπορικές πρωτοβουλίες και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Αύριο, στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης, κ. Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, παράγοντες της Ομογένειας, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Γκι-μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις. Επίσης, θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου