Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Νέος ενιαίος φόρος ακινήτων: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι


Νέος ενιαίος φόρος ακινήτων: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοιΤο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή τοο υπουργείο Οικονομικών.

Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα ισχύσει -εκτός νέου απροόπτου- από το 2014 και θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ (ή χαράτσι ακινήτων, όπως έχει γίνει γνωστό) που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στόχος του υπουργείου είναι να εισπράξει 2,9 δισ. Ευρώ από τα ακίνητα με βεβαίωση φόρων άνω των 4,15 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με το “Έθνος” το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων προβλέπει τα ακόλουθα:

- Βάση υπολογισμού θα είναι η επιφάνεια των κτισμάτων εντός σχεδίου και των οικοπέδων. Η κλίμακα υπολογισμού θα ξεκινά από τα δύο ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 500
ευρώ το τ.μ. και θα φτάνει τα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ. Συνολικά προβλέπονται 33 συντελεστές.

- Επιβολή φόρου και δε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (εκτός σχεδίου οικόπεδα, αγροτεμάχια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκότοποι κ.ά).

- Ελαφρύνσεις για όσους έχουν κατοικία σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.250 ευρώ το τ.μ., χωρίς όμως να διαθέτουν άλλα ακίνητα.

- Αυξήσεις για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης.

- Φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων σπιτιών ή καταστημάτων, οι οποίοι για να γλιτώσουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ προχώρησαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.

- Ο Ενιαίος Φόρος επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο.
Ο φόρος, σύμφωνα με το Εθνος, θα προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά με τον συντελεστή και στη συνέχεια με τον συντελεστή παλαιότητας του ακινήτου.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μεγάλης αξίας, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη κι αλλού.
Για τα ακίνητα αυτά, που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, ο φόρος θα είναι... βαρύς!
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Αναμένεται να επωφεληθούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών και καταστημάτων χαμηλής ή μεσαίας αντικειμενικής αξίας, εάν δεν έχουν οικόπεδα ή αγροτεμάχια.
Αντίθετα, όσοι έχουν ακίνητα σε «ακριβές» περιοχές αλλά είναι ιδιοκτήτες και οικοπέδων ή αγροτεμαχίων, είναι... χαμένοι.

Το ίδιο και όσοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία είναι ξενοίκιαστα ή κενά και στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση για να γλιτώσουν το χαράτσι. Και αυτά, θα πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Τα παραδείγματα:
- Διαμέρισμα 130 τ.μ. στο Ίλιον, με τιμή ζώνης 900 ευρώ και τεσσάρων ετών (συντελεστής παλαιότητας 1,25)
Ενιαίος Φόρος: 438,75 ευρώ
Χαράτσι: 552,5 ευρώ σε πέντε δόσεις

- Διαμέρισμα 110 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή, με τιμή ζώνης 1.800 ευρώ και παλαιότητα 18 ετών (συντελεστής 1,1)
Ενιαίος Φόρος: 568,7
Χαράτσι: 617,1

Αν ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει και εξοχικό στο Πόρτο Ράφτη, 80 τετραγωνικών, που χτίστηκε πριν 29 χρόνια σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ, θα πληρώσει:
Ενιαίο Φόρο: 400 ευρώ
Χαράτσι: 408 ευρώ

- Σπίτι 95 τετραγωνικών στο Γαλάτσι, 8 ετών και τιμή ζώνης 1.400 ευρώ
Ενιαίος Φόρος: 467,4 ευρώ
Χαράτσι: 484,5 ευρώ
Ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει στο Γαλάτσι ξενοίκιαστο μαγαζί, 80 τετραγωνικών, 30ετίας, στο οποίο έχει κόψει το ρεύμα. Φέτος, δε θα πληρώσει χαράτσι αλλά το 2014 θα καταβάλει 328 ευρώ Ενιαίο Φόρο.

- Ιδιοκτήτης με δυο νεόδμητα διαμερίσματα σε πολυκατοικία στο Χαλάνδρι, σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.050 ευρώ το τετραγωνικό και συνολικό εμβαδόν 260 τετραγωνικά, που έχει επίσης και αγροτεμάχια 12 στρεμμάτων θα πληρώσει:
Ενιαίο Φόρο: 1625 ευρώ για τα διαμερίσματα και 180 για το αγρομετάχιο
Χαράτσι 2.210 ευρώ μόνο για τα διαμερίσματα

- Ιδιοκτήτης μεζονέτας στην Κηφισιά, 290 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 3.500 το τ.μ. και παλαιότητας 13 ετών θα πληρώσει:
Ενιαίο Φόρο: 3.701,85
Χαράτσι: 3.401,7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου