Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Προμηθεύονται με αντιασφυξιογόνες μάσκες οι Ισλαηλινοί

maskesΠλήθη Ισραηλινών σχηματίζουν ουρές έξω από κέντρα διανομής αντιασφυξιογόνων μασκών ανά τη χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις αναπτύσσουν το σύνολο των αντιπυραυλικών συστημάτων ως μέτρο πρόληψης για πιθανή συριακή επίθεση κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για στρατιωτική δράση της Δύσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Η ζήτηση για αντιασφυξιογόνες μάσκες έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες. Περίπου πέντε εκατομμύρια Ισραηλινοί, σχεδόν το 60% του πληθυσμού, έχουν ήδη προμηθευτεί μάσκες και η διανομή ανά την επικράτεια συνεχίζεται.
Πάντως, ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου καθησύχασε τους πολίτες ότι «δεν υπάρχει λόγος»
να αλλάξουν οι καθημερινές τους συνήθειες.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δώσει ακόμη εντολή για μερική ανάκληση εφέδρων (θα αναπτυχθούν σε «ορισμένες μονάδες στο βόρειο τμήμα της χώρας»), κοινότητες που συνορεύουν με τη Συρία ετοιμάζουν ταυτόχρονα πολεμικά καταφύγια, ενώ λαμβάνουν χώρα διαρκείς συσκέψεις σε ανώτατο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο υπό το βάρος των εξελίξεων στη Συρία.
Αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας εκτιμούν η επίθεση των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί εντός ημερών, και επισημαίνουν, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, πως το Ισραήλ θα ειδοποιηθεί από την Ουάσινγκτον πριν αρχίσει η επιχείρηση.
Επιπλέον συστοιχίες των αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot και Iron Dome έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές κοντά στη συριακή μεθόριο.
Το Ισραήλ χρησιμοποιεί το σύστημα Patriot κατά πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ενώ το σύστημα Iron Dome είναι σχεδιασμένο για την αναχαίτιση πυραύλων από κοντινή απόσταση έως 70 χιλιομέτρων.
Το Ισραήλ έχει αναφέρει ότι το Iron Dome κατέρριψε τέσσερις πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, ενώ νωρίτερα τον Αύγουστο αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε προς το θέρετρο Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου