Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Αποζημίωση σε απόφοιτο Τ.Ε.Ι. το ΣΤΕ


Την καθυστέρηση της έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, θα πληρώσει τελικά το ελληνικό Δημόσιο, έπειτα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δεκάδες αγωγές έχουν υποβληθεί στα διοικητικά δικαστήρια και πριν από λίγο καιρό το ΣτΕ έκανε δεκτή αίτηση του πτυχιούχου των ΤΕΙ Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων, αναιρώντας την απορριπτική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και ζητώντας τον προσδιορισμό της χρηματικής αποζημίωσης από
το Δημόσιο.
Ο απόφοιτος του ΤΕΙ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν από περίπου δέκα χρόνια, υποστηρίζοντας πως υπέστη ηθική βλάβη και περιορίστηκε η επαγγελματική του δραστηριότητα εξαιτίας της παράλειψης του Δημοσίου να εκδώσει τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ. Μάλιστα, στο παρελθόν το Διοικητικό Πρωτοδικείο τού επιδίκασε αποζημίωση 8.500 ευρώ, ενώ σε δεύτερο βαθμό έγινε δεκτή η έφεση του Δημοσίου και απορρίφθηκε η αποζημίωση, κρίνοντας ότι δεν εθίγησαν συνταγματικά δικαιώματά του.
Το ανώτατο δικαστήριο εξέδωσε την υπ” αριθμ. 2544/13 απόφαση, με την οποία έκρινε ως μη νόμιμα αιτιολογημένη τη δευτεροβάθμια απόφαση διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα, αποτελούσε δέσμια υποχρέωση της διοίκησης που πήγαζε ευθέως από το Σύνταγμα, καθώς και ότι η παράλειψή της σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτελούσε παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση και τα ΤΕΙ και την οικονομική-επαγγελματική ελευθερία.
Α.ΞΥΝ.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου