Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Παράταση στο χαράτσι και νέους φόρους ζητεί η τρόικα


Σε ευθεία αμφισβήτηση της ικανότητας των ελληνικών αρχών, και ειδικά του συστήματος των εφοριών, να εισπράξουν το νέο Ενιαίο Φόρο στα Ακίνητα που κανονικά πρέπει να ξεκινήσει το 2014 και να αντικαταστήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, προχωρά η τρόικα.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών προχωρούν σε δύο προτάσεις ιδιαίτερα προκλητικές, αφενός γιατί θεωρούν παντελώς αναξιόπιστες της εφορίες, κι αφετέρου διότι για ακόμη μια φορά θα πληρώσουν το μάρμαρο οι συνεπείς φορολογούμενοι. Η τρόικα πιστεύει ότι οι εφορίες είναι διαλυμένες και γι’ αυτό δε θα μπορεί να εισπραχθεί το 85% του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, όπως είναι ο στόχος, αλλά μόλις το 67% με 70%.
Έτσι, φέρεται να ζητούν:
  • Να παραταθεί το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2014 (ώστε να εισπραχθούν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ (μαζί με την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2014)
  • Να επιβληθεί ένας μεγαλύτερος φόρος ακινήτων ύψους 4,15 δισ. ευρώ, ώστε να καταφέρουν τελικά να εισπράξουν οι εφορίες τουλάχιστον το 70%, δηλαδή τα αναγκαία 2,9 δισ. ευρώ.
Κι εδώ είναι το φοβερό της υπόθεσης. Απαιτούν να επιβληθεί ένας φόρος με υψηλότατους συντελεστές σε διαμερίσματα, επαγγελματικούς χώρους, αγροτεμάχια και οικόπεδα ώστε εκείνοι που θα πάνε να πληρώσουν να καλύψουν και τους ασυνεπείς. Η τρόικα εκτιμά ότι εφόσον 3 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων δε θα πληρώσουν λόγω ανικανότητας των εφόρων, οι υπόλοιποι 7 πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους για να καλυφθεί ο στόχος που έχει τεθεί. Τα συνήθη κορόιδα δηλαδή που θα τρέξουν να πληρώσουν είτε από φόβο, είτε από πατριωτικό καθήκον, είτε γιατί έτσι έχουν συνηθίσει να κάνουν, θα καλύψουν κι όλους τους άλλους. Και τίθενται τα εξής ερωτήματα:
1.      Υπάρχουν δηλαδή 2 ή 3 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πληρώνουν όπως οι άλλοι; Γιατί; Δεν έχουν λεφτά; Και αν ναι τα χρέη τους πάνε στα ληξιπρόθεσμα και ρυθμίζονται σε 50 ή 100 δόσεις; Μα τότε να το κάνουμε κι όλοι εμείς τα κορόιδα.
2.      Αν υπάρχουν ξεχαρβαλωμένες εφορίες που δεν πιάνουν ούτε το 90% των στόχων τους, τότε τι τις θέλουμε; Γιατί δεν μπαίνουν σε διαθεσιμότητα όλοι οι εφοριακοί να γλιτώσουν και κάποιοι άλλοι; Ας αναθέσουμε την είσπραξη των φόρων σε ιδιωτικές εταιρείες να τελειώνει όλη αυτή η υπόθεση με τους εφοριακούς – δημοσίους υπαλλήλους που είχαν γίνει κράτος εν κράτει επί δεκαετίες και σήμερα αποδεικνύονται ανίκανοι οι… σαμποτέρ.
3.      Τι περιμένει δηλαδή η τρόικα όταν έχει επιβάλλει του κόσμου τους φόρους; Να μπορούν να πληρώσουν τα πάντα οι Έλληνες; Διαλέγουν να πληρώσουν για το ψωμί της οικογένειάς τους, για την υγεία και την παιδεία τους, άντε και για το φόρο εισοδήματος. Πώς να πληρώνουν χαράτσια και επιβαρύνσεις για ένα σπιτάκι ή ένα κήπο που έχουν; Ο παραλογισμός έχει και όρια, η τρόικα πρέπει να καταλάβει ότι ακόμη και οι εφορίες να ανασυγκροτηθούν το πιο πιθανό είναι να σηκώσουν τα χέρια ψηλά γιατί οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλους φόρους.
Για ακόμη μια φορά ο εύκολος στόχος της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας επιλέγεται λες και είναι η σωτηρία της Ελλάδας. Η κατάσταση, όμως, έχει φτάσει στο απροχώρητο και είναι θέμα χρόνου να κατάσχονται ακίνητα επειδή δεν έχουν οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν τα χρέη τους.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου