Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Αίγυπτος: «Η Δύση παρουσιάζει την Αδελφότητα ως θύμα»

Η βία στην Αίγυπτο τροφοδοτεί μια εξαγριωμένη αντίδραση εναντίον των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων δυτικών χωρών, επειδή δήθεν υποστηρίζουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην αιματηρή αντιπαράθεση με την στηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση που ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι. Από τις υπό κρατικό έλεγχο εφημερίδες και τα ιδιωτικά φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά κανάλια ως τους απλούς ανθρώπους στους δρόμους του Καΐρου, το μήνυμα είναι ότι η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ξένη «συνωμοσία» για να υπονομεύσουν την σταθερότητά της.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο κύριος στόχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της λαϊκής οργής, αλλά και η Βρετανία θεωρείται, επίσης, ότι υποστηρίζει τους ισλαμιστές. Η κρατική εφημερίδα Al-Ahram σε ένα εκτενές άρθρο απεικονίζει το Λονδίνο ως ένα ασφαλές καταφύγιο και κοιτίδα των
μουσουλμάνων εξτρεμιστών. Όμως, η Τουρκία και το Κατάρ – και οι δύο υποστηρικτές της Αδελφότητας – αποτελούν επίσης στόχους για προσβλητική συμπεριφορά, όπως και το Ισραήλ.
Ένα σκίτσο που κυκλοφορεί σε αιγυπτιακές σελίδες του Facebook αφηγείται την ιστορία. Δείχνει τον θείο Σαμ, μαζί με έναν άνδρα που φοράει την ισραηλινή σημαία στο καπέλο του, να βάζουν την Αίγυπτο σε ένα καζάνι που βράζει – μαζί με δύο άλλα που περιέχουν τα λείψανα της Συρίας και του Ιράκ. Το ίδιο θέμα επαναλαμβάνεται σε μια αφίσα που επιτίθεται στην αμερικανική «δολοπλοκία» για να καταστραφεί η Αίγυπτος – με ένα υποχρεωτικό αστέρι του Δαβίδ ως σύμβολο που αναφέρεται και στο εβραϊκό κράτος. Οι επικρίσεις των ξένων για την καταστολή των ισλαμιστών από το στρατό, που κορυφώθηκε με την έφοδο στις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες της Αδελφότητας στο Κάιρο που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς, απλά απορρίπτονται ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ομπάμα έκανε ένα μικρό βήμα για να πιέσει τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι, ανακοινώνοντας την ακύρωση της στρατιωτικής άσκησης Bright Star που γίνεται κάθε δύο χρόνια μεταξύ ΗΠΑ και Αιγύπτου, τον επόμενο μήνα. Αλλά αυτό απορρίφθηκε ευρέως. Οι εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ να διακόψουν την ετήσια στρατιωτική βοήθεια των 1,5 δις προς την Αίγυπτο έχουν απορριφθεί από φιλοκυβερνητικούς σχολιαστές.
Κατά ειρωνικό τρόπο, και οι δύο πλευρές σε αυτή τη βαθιά διχασμένη χώρα κατηγορούν τους ξένους, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά. «Ο στρατός λέει ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν την Αδελφότητα», παρατήρησε ο Ahmed Fadl, ένας νεαρός δημοσιογράφος, βλέποντας την κατάσταση έξω από τζαμί αλ Φαθ το Σάββατο. «Αλλά η Αδελφότητα λέει ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τον Σίσι. Οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα».
Η Ταμαδόρ, η οργάνωση της οποίας οι μαζικές διαμαρτυρίες υποκίνησαν το πραξικόπημα εναντίον του Μόρσι τον περασμένο μήνα, τώρα αγωνίζεται για την απόρριψη της βοήθειας των ΗΠΑ. Επιθυμεί επίσης να ανακαλέσει την συνθήκη ειρήνης του 1979 μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.
Τα αρνητικά συναίσθημα ενάντια στους ξένους μεταφράζονται σε εχθρότητα και καχυποψία απέναντι στους δυτικούς δημοσιογράφους, που κατηγορούνται από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης ότι παρουσιάζουν την Αδελφότητα ως «θύμα» – προφανώς σε αντίθεση με την ευρέως υποστηριζόμενη επίσημη ρητορική, ότι είναι «τρομοκράτες». Ο Χαζέμ Καντίλ, ένας Αιγύπτιος πολιτικός κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, απορρίπτει την ιδέα ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε προπαγάνδα. «Οι Αιγύπτιοι έχουν πάψει να θεωρούν την Μουσουλμανική Αδελφότητα πολιτικό οργανισμό και την αντιμετωπίζουν ως μια συμμορία δολοφόνων, οι οποίοι κρατούν το λαό όμηρο», είπε.
Δεν αισθάνονται μόνο οι Δυτικοί τη σφοδρότητα της αιγυπτιακής οργής. Οι Σύριοι οι οποίοι εγκατέλειψαν την χώρα τους που βρίσκεται σε εμφύλιο αντιμετώπισαν την εχθρότητα και την κακοποίηση, όπως και οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, συμμάχου της Αδελφότητας, το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. «Η ξενοφοβία είναι τρομερή», δήλωσε ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Αμπντέλ Ραχμάν Χουσεΐν. «Είναι η χειρότερη που έχω δει ποτέ. Έχει τις ρίζες της στην αραβικό εθνικισμό και εντείνεται από τα μέσα ενημέρωσης. Υποδαυλίζουν τις θεωρίες για ξένες δολοπλοκίες με σκοπό την καταστροφή της Αιγύπτου».
http://www.theguardian.com/world/2013/aug/18/us-britain-israel-plotting-egypt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου