Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Τουρκική αντίδραση για την επικείμενη αεροπορική άσκηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Η Τουρκία ζήτησε μέσω των Κατεχομένων την ακύρωση της τριμερούς αεροπορικής άσκησης που έχει προγραμματισθεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Από τα Κατεχόμενα ήρθε η πρώτη τουρκική αντίδραση για τη διεξαγωγή της μεγάλης κλίμακας αεροπορικής άσκησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο τον Σεπτέμβριο.

Σε γραπτή του δήλωση που δημοσιεύει η Τ/κ εφημερίδα Kibris, o ψευδο-υπουργός Εξωτερικών των Κατεχομένων Kutlay Erk κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα και το Ισραήλ να
ακυρώσουν την κοινή αεροπορική τους άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο καθώς υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού ενώ ζήτησε και την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα. Όπως σχολιάζει ο Erk, «η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση του Κυπριακού που θα συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» και ανέφερε το παράδειγμα των ασκήσεων «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» και «TOROS» που δεν πραγματοποιούνται σε ένδειξη καλής θέσης, προσθέτοντας ότι «οι μονομερείς και παράνομες έρευνες και δραστηριότητες εξόρυξης φυσικού αερίου αλλά και τα σενάρια πολέμου της εν λόγω άσκησης είναι αντίθετες προς την προσέγγιση της οικοδόμησης ειρήνης στο νησί και την περιοχή». Το πως αντιλαμβάνεται την οικοδόμηση της ειρήνης το ψευδοκράτος φάνηκε εξάλλου από το περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 20ης Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή Μασούρας, όταν δύο Τούρκοι στρατιώτες προσέγγισαν με ταχύπλοο σκάφος τη βάρκα Ελληνοκύπριου ψαρά και άνοιξαν πυρ, χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσουν.

Strategy Reports

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου