Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Αποκλείει "γενική αμνηστία" για Κούρδους ο Ερντογάν



ERDOGANflag1LΟ πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους Κούρδους αντάρτες ότι δεν έφυγαν από τη χώρα, όπως προβλεπόταν, και απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγηθεί γενική αμνηστία.
"Οι υποσχέσεις που δόθηκαν (από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) για την αποχώρησή του από το τουρκικό έδαφος δεν υλοποιήθηκαν. Μόνο το 20% (των ανταρτών) έφυγε από την Τουρκία και ήταν κυρίως γυναίκες και παιδιά", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν από τα τέλη του 2012 με τον φυλακισμένο ηγέτη
του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, οι Κούρδοι αντάρτες κήρυξαν εκεχειρία τον Μάρτιο και άρχισαν να αποχωρούν από το τουρκικό έδαφος τον Μάιο. Έκτοτε ζητούν, ως αντάλλαγμα, να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ενέργειες καλής θέλησης απέναντι στους Κούρδους της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα χορήγησης "γενικής αμνηστίας" που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τον ίδιο τον Οτζαλάν.
Το ΡΚΚ έχει δώσει στην Άγκυρα διορία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να προωθήσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και απειλεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πάρει και πάλι τα όπλα. (defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου