Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Τι περιμέναμε από τον Ομπάμα, να ….αναλάβει το χρέος μας;


Εντάξει, δεν γλυτώσαμε από τα μνημόνια, ούτε θα αρχίσουν να καταφτάνουν τα …Liberty στον Πειραιά με …φρεσκοτυπωμένα δολάρια.
Όμως, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πλανητάρχη πήγε καλά.
Καλύτερα του αναμενομένου, θα τολμούσα να πώ.
Δηλαδή, τι περισσότερο θα μπορούσαμε να περιμένουμε;
Μια ..δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου ότι θ’ αναλάβει την …εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους;
‘Η να το …διαγράψει δημοσίως, όπως κάποτε ο Σαλιαρέλης …διέγραφε τα  χρέη του Ολυμπιακού από την τηλεόραση;
Έλεος πια μ’ αυτή την μικροψυχία.

Ήταν η πρώτη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Ομπάμα, όμως, παρ’ όλα αυτά  ο  Αμερικανός Πρόεδρος έκανε μια δημόσια παρέμβαση η οποία συζητείται ήδη ευρέως και θα αποτελέσει σημείο
αναφοράς στην ατζέντα για την αντιμετώπιση της κρίσης που λογικά θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το Φθινόπωρο.
Και αυτό που είπε ο κ. Ομπάμα, ότι  δηλαδή η λιτότητα δεν αποτελεί λύση, το φωνάζουν ακόμα και σοβαρές φωνές, μέσα  στο……κονκλάβιο της λιτότητας, τη Γερμανία.

Γκρινιάζουν μερικοί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να λέει ότι θέλει από το τη στιγμή που δεν πληρώνει η χώρα του για το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Δεν είναι έτσι ακριβώς. Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του ΔΝΤ, αν και αλλού βρίσκεται η ουσία.
Πρώτον, οι Πρόεδροι  των ΗΠΑ, ειδικά σε τέτοιες συναντήσεις,  είναι προσεκτικοί και οι δηλώσεις τους συγκρατημένες.
Δεύτερον, ακόμα και αν η δήλωση αυτή δεν επιφέρει κάποιο θεαματικό απτό αποτέλεσμα, βοηθάει τα μέγιστα την επιχειρηματολογία μας για αλλαγή πολιτικής και αυτό είναι σημαντικό.
Τρίτον, και αυτό οι …διαμαρτυρόμενοι το ξεχνούν, οι ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα, όταν το θελήσουν, και την επιρροή τους να ασκήσουν και τις καλές τους υπηρεσίες να προσφέρουν ,τόσο εντός του ΔΝΤ, όσο και σε φίλιες κυβερνήσεις.
Και εμείς στην παρούσα κρίση χρειαζόμαστε συμμάχους που να επιμένουν στην ανάγκη να τεθεί τέλος στις πολιτικές της λιτότητας.

Απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε  ίσως ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε στο Λευκό Οίκο με μια θετική ατζέντα  για  θέματα που ενδιαφέρουν  άμεσα τις ΗΠΑ. Και τις ενδιαφέρουν πολύ.
Έτσι εξηγείται και η αναβαθμισμένη  παρουσία της αμερικανικής αποστολής. Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε δίπλα του σχεδόν όλους τους βασικούς του συνεργάτες.
Αυτά δεν γίνονται σε μια….τυπική συνάντηση εργασίας.

Αν  κρίνουμε από τα θέματα που εθίγησαν, έστω και ακροθιγώς, στις δημόσιες δηλώσεις των δυο ηγετών, τότε θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι η Ελλάδα ευελπιστεί  στη στήριξη των ΗΠΑ σε μια σειρά ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τη χώρα μας, ήτοι: μείωση του χρέους, επενδύσεις και ανάπτυξη, ενέργεια και ΑΟΖ.

Βεβαίως, τι θετικό μπορεί να προκύψει για τη χώρα μας, θα το δούμε στους επόμενους μήνες, όμως μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα ανοίγονται νέες προοπτικές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Είναι λυπηρό για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσπαθούν να απαξιώσουν ό,τι  θετικό  γίνεται σ’ αυτήν τη χώρα. Λες και ζουν αλλού και δεν θέλουν το καλό της.
Κ.Ρ.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου