Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Αριθμός των υποδιευθυντών στα πολύ μεγάλα σχολεία: ΠΡΟΤΑΣΗ



ΠΡΟΤΑΣΗ
Αύξηση κατά 1 των υποδιευθυντών στα πολύ μεγάλα σχολεία
O N. 1566/85, αρθρο 11, παρ.7 προβλέπει σχετικά με τον αριθμό των υποδιευθυντών στα σχολεία:
Από 9 τμήματα 1 υποδιευθυντή, από 12 τμήματα 2 υποδιευθυντές, από 16 τμήματα 3 υποδιευθυντές (για τα πολυκλαδικά λύκεια)


 
Τα σημερινά ΕΠΑΛ, που έχουν δομή παρόμοια  των πολυκλαδικών (εκδίδουν δύο τύπους πτυχίων, έχουν τομείς και ειδικότητες και συχνά έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος). Για παράδειγμα τα ΕΠΑΛ Περάματος και Δραπετσώνας έχουν πάνω από 25 τμήματα ενώ αυτά του Χαϊδαρίου, Πετρούπολης
και Κορυδαλλού πάνω από 29 τμήματα και περισσότερους από 600 μαθητές.
Λόγω της αύξησης του ωραρίου των διευθυντών και υποδιευθυντών, της μη ύπαρξης γραμματειακής υποστήριξης αλλά και της έλλειψης πλέον των σχολικών φυλάκων οι διαπιστωμένες μέχρι τώρα δυσκολίες αποτελεσματικού ελέγχου και καθοδήγησης της λειτουργίας τέτοιων σχολείων θα αυξηθούν από φέτος.
Η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, η καταπολέμηση της εσωσχολικής βίας, η αποτροπή των καταστροφών και η διαφύλαξη των υποδομών, η αντιμετώπιση της διακίνησης ουσιών, η ανάπτυξη της εξωστρέφειας του σχολείου αλλά και η ουσιαστική απασχόληση της διεύθυνσης σε περιπτώσεις μαθητών που αντιμετωπίζουν ειδικές καταστάσεις θα εξασθενίσουν ακόμα περισσότερο.
Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο νομοθέτης αναγνωρίζοντας το βαρύ έργο της ορθής και αποτελεσματικής διεύθυνσης των μεγάλων σχολείων ορίζει  με τον Ν. 1566/85 την προοδευτική κλιμάκωση του αριθμού των υποδιευθυντών τους ανάλογα με τον αριθμό των τμημάτων, αφού προβλέπει 1 υποδιευθυντή από 9 έως 12 τμήματα, 2 υποδιευθυντές από 13 και πάνω, και  3 από 16 και πάνω για τα πολυκλαδικά (δεδομένου ότι δεν υπάρχει γενικό λύκειο με περισσότερα από 15 τμήματα). Επομένως θα πρέπει να τηρηθεί και για τα πολύ μεγάλα ΕΠΑΛ αυτή η κλιμάκωση.
Για τον αριθμό των τμημάτων του σχολείου, η υπέρβαση του οποίου θα προκαλεί την τοποθέτηση 3ου  υποδιευθυντή, θα μπορούσε να  είναι ο οποιοσδήποτε από το 16 έως το 24.

ΥΓ. Στη περίπτωση που γίνεται δεκτός ο αριθμός 16 τότε αρκεί να προστεθεί στο παρόν νομοσχέδιο η πρόταση:  «Οπου στην παρ.7 του αρθρου 11 του Ν 1566/85 γίνεται αναφορά σε πολυκλαδικό λύκειο να εννοείται ΕΠΑΛ» ή να υπάρξει σχετική ερμηνευτική δήλωση του Υπουργού ή του Υφυπουργού στη Βουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου