Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Κατάργηση Συντονιστικών Γραφείων και Ανακατανομή των εδρών και των περιοχών ευθύνης των Συντονιστών Εκπαίδευσης στις Η.Π.Α

News imageΤην έντονη ανησυχία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για την κατάργηση των θέσεων Συντονιστών Εκπαίδευσης με έδρες το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο και την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Washington καθώς και την ανάθεση της διοικητικής ευθύνης σχολείων των Πολιτειών των Η.Π.Α. στο Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο, Καναδά εκφράζει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, ο τέως Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στις Η.Π.Α. κ. Θ. Γ. Σπυρόπουλος.
Ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι η Ελληνοαμερικανική κοινότητα αντιλαμβάνεται απολύτως την ανάγκη για αναδιάρθρωση και περιστολή δημοσίων δαπανών  στην παρούσα συγκυρία που βρίσκεται η Ελλάδα. Ωστόσο, η πρόσφατη σχετική υπουργική απόφαση (Εφημερίδα της Κυβέρνησης Αρ. Φύλλου 1832 και ημερομηνία 29 Ιουλίου 2013)  καθώς και το άρθρο 35 του υπό Δημόσια
Διαβούλευση σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό των Η.Π.Α.
Οι ρυθμίσεις αυτές, όπως εξηγεί ο κ. Σπυρόπουλος, αφενός δεν εξοικονομούν δημόσιους πόρους κι αφετέρου δημιουργούν αλυσσιδωτά προβλήματα στα Σχολεία με Ελληνικό πρόγραμμα στις Η.Π.Α. και αποδυναμώνουν την Ελληνική Πρεσβεία στην Washington με την κατάργηση του Συντονιστικού της Γραφείου.
Συγκεκριμένα το άρθρο 35 του υπό Διαβούλευση σχεδίου νόμου προβλέπει ότι τις θέσεις των καταργηθέντων θέσεων Συντονιστών Εκπαίδευσης θα αναλάβουν υπάλληλοι που ήδη υπηρετούσαν στα καταργηθέντα Συντονιστικά Γραφεία, επονομαζόμενοι «Σύνδεσμοι». Η πλήρωση των καταργηθέντων θέσεων Συντονιστών Εκπαίδευσης από διοικητικούς υπαλλήλους καταργεί το επιχείρημα της οικονομικής εξορθολόγησης εφόσον θα καταβάλλονται και πάλι μισθοί σε υπαλλήλους στο εξωτερικό.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν διαθέτουν τα αυξημένα προσόντα των Συντονιστών Εκπαίδευσης  και φυσικά δεν θα μπορούν να ασκήσουν τα συμβουλευτικά και εποπτικά καθήκοντα του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης που είναι και το κυρίως ζητούμενο στις Η.Π.Α., να διοργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια και να εκπροσωπούν αξιοπρεπώς την Ελληνική Πολιτεία σε κέντρα επιρροής στην Washington. Επιπλέον θα  αυξηθεί  η γραφειοκρατία με την ανάγκη διακίνησης εγγράφων και επικοινωνίας μεταξύ «Γραφείου Συνδέσμου», Συντονιστικού Γραφείου υπαγωγής, Εκπαιδευτικών, Σχολείων, Πανεπιστημίων, Ομογενειακών και Αμερικανικών Φορέων, Διπλωματικών αρχών και Υπουργείου Παιδείας.
Η Ελληνόγλωσση Παιδεία στις Η.Π.Α. παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλες περιφέρειες του εξωτερικού λόγω των πολλών αριθμητικά σχολείων, των διαφορετικών τύπων σχολείων (Ημερήσια Ελληνοαμερικανικά Κοινοτικά, Charter Schools Ελληνικού Ενδιαφέροντος, Απογευματινά & Σαββατιανά Κοινοτικά και Ιδιωτικά Ανεξάρτητα, ενώ τα Ελληνικά διδάσκονται ως ξένη γλώσσα σε  Δημόσια ή Ιδιωτικά Αμερικανικά Λύκεια ή σε Ημερήσια Αμερικανικά Σχολεία), του πολυπληθούς Ελληνοαμερικανικού στοιχείου και της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης της χώρας.
Η εξάσκηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων των Συντονιστών Εκπαίδευσης στις Η.Π.Α. προϋποθέτει άριστη γνώση της Αγγλικής και του Αμερικανικού Εκπαιδευτικού συστήματος καθώς οφείλουν να συνεργάζονται με τις Αμερικανικές διοικητικές/ σχολικές, κυβερνητικές και τοπικές αρχές, γνώση της ιστορίας και της πολυπλοκότητας των σχολείων με Ελληνικό πρόγραμμα καθώς και των ιδιορρυθμιών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
Επιπλέον, ο ρόλος των Συντονιστών Εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την πορεία της Ελληνόγλωσσης Παιδείας στις Η.Π.Α. καθώς την τελευταία δεκαετία αναπτύσσεται ο θεσμός των Charter Schools Ελληνικού ενδιαφέροντος (δίγλωσσα ημερήσια σχολεία με αυξημένο Ελληνικό πρόγραμμα) με ιδιαίτερη επιτυχία διεισδύοντας την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στα ευρύτερα στρώματα της Αμερικανικής κοινωνίας. Επισημαίνεται ότι τα σχολεία αυτά καθώς στηρίζονται οικονομικά από τις Πολιτείες των Η.Π.Α. αποτελούν λύση στα απειλούμενα με κλείσιμο ελληνικά ημερήσια σχολεία. Τα τελευταία 2 χρόνια έκλεισαν 3 ημερήσια σχολεία στην περιοχή της Νέας Υόρκης.
Ειδικότερα, 14 (δεκατέσσερα) Charter σχολεία υπάγονται στην αρμοδιότητα του Συντονιστικού Γραφείου της Washington. Η κατάργηση του Γραφείου αυτού και η υπαγωγή των σχολείων στο Γραφείο της Νέας Υόρκης θα ανακόψει τη δυναμική τους. Από την άλλη, το Γραφείο της Νέας Υόρκης είναι ήδη επιφορτισμένο με αρκετές ευθύνες  και δεν διαθέτει την εμπειρία του Γραφείου της  Washington σε θέματα Charter Σχολείων.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σπυρόπουλος ζητά να εξεταστούν τα ακόλουθα ενδεχόμενα:
1.         Αφενός να μην καταργηθεί το Συντονιστικό Γραφείο της Πρεσβείας καθώς ο ρόλος του Συντονιστή εκεί είναι καθοριστικός για την εξέλιξη των charter σχολείων αλλά και για την πολιτιστική μας διπλωματία. Η κατάργησή του θα αποδυναμώσει την παρουσία της πρεσβείας μας στην Αμερικανική πρωτεύουσα και θα στείλει λανθασμένα μηνύματα. Άλλωστε σε αυτό ανήκει ο μεγαλύτερος αριθμός αποσπασμένων εκπαιδευτικών αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών που παρακολουθούν σχολεία με Ελληνικό πρόγραμμα.
2.         Αφετέρου να μην υπαχθούν τα σχολεία των Πολιτειών των Η.Π.Α. Ohio, Washington State, Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Illinois, Indiana, Michigan και Alaska στο Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο αλλά, ει δυνατό, να διατηρηθεί το Συντονιστικό Γραφείο στο Σικάγο  ή να αναζητηθεί άλλη λύση. Το Εκπαιδευτικό σύστημα στον Καναδά είναι διαφορετικό και τα Ελληνοκαναδικά σχολεία είναι διαφορετικά κι αυτά. Δεν είναι δυνατόν επίσης οι ενδιαφερόμενοι να ταξιδεύουν στο εξωτερικό (καθώς απαιτείται διαβατήριο) για να συναντήσουν τον/ την Συντονιστή/-ίστρια στο Τορόντο.
Η στήριξη της Ελληνόγλωσσης Παιδείας στις Η.Π.Α. -καταλήγει ο κ. Σπυρόπουλος- είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό ευρύτερα καθώς τα σχολεία με ελληνικό πρόγραμμα είναι τα φυτώρια των αυριανών «πρεσβευτών» της Ελλάδας είτε είναι Ελληνικής ή Αμερικανικής καταγωγής. Εφόσον ουσιαστικά οι νέες ρυθμίσεις δεν προβλέπεται να ελαττώσουν τη δημόσια δαπάνη δεν γίνεται κατανοητό το τι εξυπηρετούν.
Τέλος ο κ. Σπυρόπουλος εκφράζει την προθυμία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας να συζητήσει το θέμα με το Υπουργείο και να συμβάλει στην επίλυση του θέματος στο μέτρο του δυνατού.
http://www.greeknewsonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου