Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Στα… έγκατα της γεώτρησης

Τι προσπαθεί να επιβεβαιώσει η Noble Energy στο οικόπεδο 12
Αυτές τις μέρες θα γίνουν μετρήσεις πίεσης, ρυθμού ροής, ποιότητας και παραγωγικότητας του κοιτάσματος, ώστε να υπολογιστεί η ποσότητα φυσικού αερίου και η εμπορευσιμότητά του

ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ είναι καλής ποιότητας και δεν θα χρειαστεί ειδική επεξεργασία πριν από την εξαγωγή του στο τερματικό

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Noble Energy τον περασμένο Δεκέμβριο, το θαλάσσιο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ εκτιμάται ότι περιέχει κοίτασμα περίπου επτά τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. Αυτήν τη στιγμή η εταιρεία διενεργεί επιβεβαιωτική γεώτρηση, αφενός για επιβεβαιώσει τα ευρήματα εκείνης του περασμένου χρόνου και, αφετέρου, για να διαπιστώσει λεπτομέρειες, που θα βοηθήσουν στη μετέπειτα εκμετάλλευση του αερίου που βρίσκεται στην «Αφροδίτη».
Το τρυπάνι βρίσκεται εδώ και μέρες μέσα στο κοίτασμα. Ο τελευταίος έλεγχος που θα γίνει προς το τέλος του μηνός είναι το «Drill Stem Test (DST)». Πρόκειται για μια ειδικευμένη εξέταση της γεώτρησης, στην οποία ένα μέρος απομονώνεται, κάτι που επιτρέπει μετρήσεις πίεσης, ρυθμού ροής, ποιότητας και παραγωγικότητας. Και με βάση αυτά υπολογίζεται η ποσότητα φυσικού αερίου και η εμπορευσιμότητα του κοιτάσματος.

Αναζητώντας την πίεση και τη ροή
Εξηγώντας στη «Σ» τι είναι το Drill Stem Test, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Τσαρλς Έλληνας ανέφερε ότι κατά τη διαδικασία αυτή απομονώνεται με ειδική μέθοδο ένα μέρος του πηγαδιού που δημιούργησε το τρυπάνι. Ακολούθως γίνονται διατρυπήσεις στα τοιχώματα της απομονωμένης περιοχής, που επιτρέπουν την εισροή φυσικού αερίου μέσα στον διαμορφωμένο χώρο (drill pipe), για να γίνουν οι εξετάσεις. Ο ρυθμός ροής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός, γιατί καταδεικνύει πόσο αέριο θα μπορεί να εξορύσσεται κάθε μέρα. Αυτήν τη στιγμή, και προτού οι έλεγχοι ολοκληρωθούν, υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι γύρω στο ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια την ημέρα.
Σε ό,τι αφορά την πίεση, αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσει την υφιστάμενη πεποίθηση, ότι θα είναι αρκετή, ώστε να φτάνει -μέσω του αγωγού που θα χτιστεί- το αέριο στο Βασιλικό, από μόνο του, χωρίς επιπλέον μηχανισμούς. Ουσιαστικά ο έλεγχος αυτός είναι σε θέση να καταδείξει στην ενδιαφερόμενη εταιρεία τις εμπορικές δυνατότητες που έχει ένα διαπιστωμένο κοίτασμα. Σημειώνεται ότι, αυτό το τεστ, αν και χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία, είναι σχετικά παλιό. Ο πρώτος τέτοιος έλεγχος αναπτύχθηκε από τους αδελφούς Τζόνστον, στο Αρκάνσας των ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1920.

Καλής ποιότητας
Ερωτηθείς σε σχέση με την ποιότητα του κυπριακού φυσικού αερίου, ο κ. Έλληνας ανέφερε πως αυτή είναι, σε μεγάλο βαθμό, γνωστή. «Ξέρουμε ήδη ότι το κοίτασμα είναι καλής ποιότητας και δεν θα χρειαστεί ειδική επεξεργασία στην πλεούμενη εξέδρα πριν από την εξαγωγή του στο τερματικό, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτό περιορίζει σε κάποιο βαθμό το πιθανό κόστος. Απ’ εκεί και πέρα, θεωρείται ότι η περιεκτικότητά του σε μεθάνιο είναι γύρω στο 98% και δεν είναι υψηλό σε οξέα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Noble αναμένεται να ολοκληρώσει τους ελέγχους της σύντομα. Απ’ εκεί και πέρα, τον Σεπτέμβριο φαίνεται πως θα είναι σε θέση να αναλύσει τα προκαταρκτικά της αποτελέσματα, ενώ, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα μπορέσει να συμπληρώσει και τα τεχνικά, ανακοινώνοντάς μας την ολοκληρωμένη εικόνα για το κοίτασμα στο οικόπεδο 12. Σημειώνεται ότι, την ίδια περίοδο, θα προχωρήσουν και οι διαπραγματευτικές διαδικασίες, αναφορικά με τον τερματικό σταθμό υγροποίησης, στον οποίο η Noble και οι συνεργάτες θα είναι οι βασικοί εταίροι.
Της Μικαέλλας Λοίζου
σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου