Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Οδοιπορικό στα Ιερά χώματα της Μικράς Ασίας εκεί που ζούν ακόμα πολλοί Έλληνες «κρυπτοχριστιανοί».


ma Το όμορφο Παμούκ Καλέ της Μικρής Ασίας
Πρίν από αρκετά χρόνια όταν δημοσίευσα ένα σχετικό άρθρο στο Λεσβιακό,Αθηναϊκό και Ξένο Τύπο, βασίστηκα σε θεμελιωμένες Ιστορικές πηγές των Ιστορικών :Σκαλιέρη, Λαμέρα, Ανθεμίδη. Lamouch, Fitzner, Ramsey, Basilief και πολλών άλλων Ερευνητών που υποστήριζαν ότι:Οι Έλληνες Ομογενείς που ζούν σήμερα στη Μικρά Ασία ως Τούρκοι υπήκοοι,ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια!
Ομολογώ ότι . Ναι μεν  διάβασα όλα αυτά. Πλήν όμως δεν τα πίστεψα. Ωσπου ταξίδεψα στη δυτική και κεντρική Μικρά Ασία και διαπίστωσα  όλα αυτά τα συμπεράσματα των Ιστορικών «ιδίοις
όμμασιν!».
ma
Ανέκαθεν από τα πολύ παλαιά χρόνια στα περισσότερα εδάφη της Μικράς Ασίας κατοικούσαν αμιγείς και πολυπληθείς Ελληνικοί πληθυσμοί..Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας υπέστησαν απηνείς διώξεις. Τις θανατηφόρες εξορίες στην αφιλόξενη έρημο της Ανατολίας. Τις φοβερές σφαγές από τους Νεότουρκους  στις αρχές του 20ου αιώνα..( Διωγμοί του 1914. Καταστροφή της Σμύρνης. Ξεριζωμός των Ελλήνων της Ιωνίας τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 1922. Παρά την Ανταλλαγή πληθυσμών σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Παρά τη συνεχή και  εξοντωτική πολιτική των Τούρκων κατά των Ελλήνων Ομογενών σήμερα τον 21ον αιώνα το Ελληνικό στοιχείο εξακολουθεί και υπάρχει και κατοικεί στα Αγια Χώματα της Μικράς Ασίας. Οι Έλληνες χριστιανοί που γλίτωσαν τη σφαγή εγκλωβίστηκαν και παρέμειναν στα μέρη τους. Εκεί δια της βίας εξισλαμίστηκαν. Το Τουρκικό κράτος τους «»βάφτισε» με ονόματα Τούρκικα και τους έκανε Τούρκους υπηκόους. Υποχρεώθηκαν να μιλούν Τουρκικά. Να στέλνουν τα παιδιά τους σε τουρκικά σχολεία. Να ζουν με τα ηθη και έθιμα των τούρκων.
ma3
Παρ όλους τους απάνθρωπους διωγμούς και τις φοβερές σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων εκ μέρους των Νεότουρκων, υπάρχουν σήμερα πολλά εκατομμύρια Ελλήνων ομογενών που ζουν στη Μικρά Ασία ως Τούρκοι πολίτες. Παραθέτω ένα απόσπασμα από τις σημειώσεις του Ιστορικού και Συγγραφέα Fitznerπου επισκέφτηκε τη Μικρά Ασία πριν από μερικά χρόνια: ..στη Μικρά Ασία έχουμε τούρκους μόνο σε ομάδες. Ζούν στις μεγάλες πόλεις, στα χωριά και στα λιμάνια. Στην ύπαιθρο και στα ορεινά διαμερίσματα έχει συγκεντρωθεί ο επιχώριος Ελληνικός και Ελληνογενής πληθυσμός.Ομοίως και ενας άλλος Ιστορικός και συγγραφέας ο Ramseyστα ανθρωπολογικές μελέτες του στα εδάφη της Μικράς Ασίας ήταν κατηγορηματικός. Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από τις έρευνες του.:Θέλησα να γνωρίσω από κοντά τους ντόπιους κατοίκους της Μικράς Ασίας. Πήγα σε πόλεις και χωριά. Πήγα σε ορεινά μέρη. Σε αγροτικές περιοχές. Σε κάθε πόλη ή χωριό που βρισκόμουν «έτριβα τα μάτια μου» από την έκπληξη. Διαπίστωσα πέρα από πάσης αμφιβολίας ότι εξη ή επτά από τα δέκα σπίτια έμεναν πολυπληθείς εκτουρκισμένες ελληνικές οικογένειες.Αλλά και ο γράφων προσωπικά έχει βιώσει τέτοιες εμπειρίες όταν είχε επισκεφθεί οικογενειακώς πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας. Από τη πόλη της Μυτιλήνης ταξιδέψαμε με καραβάκι προς τις Κυδωνίες (Αϊβαλί). Φθάσαμε εκεί  στον αγαπημένο Μυτιληναίων Αιγιαλό σε λιγότερο από 2 ώρες.Τα πάντα στο όμορφο Αϊβαλί θυμίζουν τη πόλη της Μυτιλήνης.Οι περισσότεροι κάτοικοι εδώ μιλούν Ελληνικά.Τα πάντα θυμίζουν τους Έλληνες που εζησαν εδώ στα μέρη αυτά και μεγαλούργησαν. Γνωριστήκαμε με τους ντόπιους. Μιλήσαμε άφοβα μαζί τους.Μας κάλεσαν και πήγαμε στα σπίτια τους. Σε οποιο σπίτι μπήκαμε ..ειδαμε να υπάρχουν ιερά εικονίσματα.Η Μαρία η Παναγία με το Χριστό. Ο Αγιος Γεώργιος (Αη Ντεντές). Μια κάποια στιγμή ρώτησα: Μα εσείς είσαστε  Μουσουλμάνοι! Πολλοί από αυτούς δεν απάντησαν. Μερικοί μόνο μου απάντησαν :Ναι! Είμαστε μουσουλμάνοι. Αλλά ο Προφήτης στο Κοράνι μιλά για τη Μαρία (Παναγία) και το Χριστό.Κάποιοι άλλοι φοβισμένοι κοίταξαν ένα γύρω τους και μου απάντησαν.Τα εικονίσματα αυτά τα είχαν οι γονείς μας. Οι παππούδες μας. Εκείνοι ήταν χριστιανοί. Έγιναν μουσουλμάνοι εκείνοι και εμείς για να γλιτώσουμε. Εμείς σεβόμαστε τα εικονίσματα. Ξέρουμε την Ιστορία. Τη λέμε στα παιδιά μας. Αγαπάμε τους Έλληνες. Λεγομαστε Τούρκοι. Στη πραγματικότητα ζούμε και αισθανόμαστε τούρκοι. Όμως βαθιά μέσα μας είμαστε Ρωμιοί. Ειμαστε Έλληνες!
ma
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Μπουγιούκ Μπέργκ στο Σαρίμ Σακλή με τον Τούρκο φίλο γιατρό Αχμέτ Ντουρού τη γυναίκα του και τη κόρη του.Πρώτος σερβίρεται ο γιός μου Γιάννης και πισω ακολουθεί ο φίλος γιατρός με την κόρη του και τη γυναίκα του.
Οπού πήγαμε. Οπού σταθήκαμε. Οπού μιλήσαμε. Παντού βρήκαμε «Κρυπτοέλληνες».Από την Ιστορική και μαρτυρική μεγαλούπολη της Σμύρνης ως κάτω το Μποντρούμ (Αλικαρνασσός)
Από τη Πέργαμο ως επάνω στο Τσανάκαλέ στον Ελλήσποντο. Από τη περιοχή της Τρωάδας γύρω από το δασωμένο και μυρωδάτο βουνό της Ιδης ως μέσα στα βάθη της Ανατολίας. Από τη Μαγνησία και α χωριά της ως κάτω τη μακρινή Καρία.
Από το όμορφο Αϊβαλί ατενίζουμε  τη θέα. Είναι το «Τρίγωνο του διαβόλου» καθ οδόν προς το Σαρίμ Σακλή προς τη παραλία  απέναντι από τη Λέσβο μας.
ma
Ολοι αυτοί οι κρυπτοέλληνες φαινομενικά ζουν, συμπεριφέρονται και κινούνται ως τούρκοι. Όταν όμως οι περισσότεροι από αυτούς βρεθούν μακριά από περίεργα και αδιάκριτα μάτια ..τότε ..θυμούνται με νοσταλγία και πόνο τις ρίζες τους. Θυμούνται όλα όσα άκουσαν από τους γονείς των. Οι νοικοκυρές συνεχίζουν κα ανάβουν τα καντήλια μπροστά στα εικονίσματα.
Όταν ζυμώνουν τα ψωμιά τους σταυρώνουν το ζυμάρι για να φουσκώσει και να γίνει ωραίο το ψωμί. Τηρούν με ευλάβεια πολλά ήθη και έθιμα που έμαθαν από παππούδες και γιαγιάδες. Τα Χριστούγεννα οι νοικοκυρές στολίζουν τα σπίτια τους. Φτιάχνουν σπιτικά γλυκά για το νεογέννητο Χριστό. Τη Πρωτοχρονιά τηρούν ακόμα τα έθιμο. Πηγαίνουν οι νοικοκυραίοι από σπίτι σε σπίτι και ξεφαντώνουν. Οι γυναίκες που εγκυμονούν σέβονται τη  γιορτή του Αγίου Συμεών (Αη Συμιού). Πολλοί εκτουρκισμένοι ομογενείς άνδρες και γυναίκες τιμούν τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Πηγαίνουν πρόσφορα στις χριστιανικές εκκλησίες στη γιορτή του Αγίου. Μνημονεύουν στις εκκλησίες τα παιδιά τους και τους δικούς τους. Στολίζουν α σπίτια τους και δέχονται επισκέψεις. Τις γιορτινές μέρες ετοιμάζουν πολλά φαγητά και γλυκά..
                                                                               Αντώνης Τενέδιος
                                                                                   Σκαλοχώρι
                                                   
Χρήσιμες Πηγές
Ιστορικοί: Σκαλιέρης Γεώργ, Λαμέρας Κων, Ανθεμίδης  Αχιλ.
Ξένοι Ιστορικοί:Lamouch,Fitzner, Ramsey

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου