Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Επί ποδός πολέμου οι ΗΠΑ για τη Συρία

Επί ποδός πολέμου οι ΗΠΑ για τη Συρία Πληθαίνουν διαρκώς οι ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να απαντήσουν με στρατιωτικά μέσα στη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, την περασμένη εβδομάδα στη Συρία που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

Ήδη το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών έχει κάνει δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες  «δεν έχει ορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αντίδραση στην χρήση χημικών όπλων στην Συρία, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζουν διάφορες επιλογές για τον Αμερικανό πρόεδρο έχοντας μια αίσθηση επείγοντος». Ο ίδιος μάλιστα ο υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι , έχει χαρακτηρίσει αναμφισβήτητη τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς στη Συρία , σημειώνοντας ότι «Η άρνηση της Συρίας να επιτρέψει την πρόσβαση στα σημεία που επλήγησαν από την επίθεση με χημικά όπλα
αποτελεί ένδειξη ότι το καθεστώς έχει κάτι να κρύψει»

Η μέχρι τώρα κινητοποίηση δεν φαίνεται να έχει περιοριστεί μόνο στα λόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύσει σήμερα η «Καθημερινή», υπάρχει επίσημο αίτημα της Ουάσιγκτον για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας, κυρίως της Σούδας και της Καλαμάτας. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έγινε δέκτης των αιτημάτων παροχής διευκολύνσεων και συνδρομής, ενημερώθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο ότι, σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, ο ρόλος της Ελλάδας και των εγκαταστάσεών της είναι κομβικός.

Ήδη, στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση συμμαχικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου