Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Παραλήρημα Ερντογάν για την Αίγυπτο - Σκληρή απάντηση από Κάϊρο: "επιτέλους σιωπήστε"



PROSEYXI-630x403Η κυβέρνηση του Καΐρου κατηγόρησε την Τουρκία ότι αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, έπειτα από τις σκληρές δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.Μάλιστα επίσημες Αιγυπτιακές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία το «παρατράβηξε». Στό όλο σκηνικό ...προστέθηκαν επιχειρήματα με ...φώκιες και ...πιγκουίνους!
Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφεραν ότι κατανοούν τις ανησυχίες που εκφράζονται από ορισμένες χώρες για τα γεγονότα, αλλά παρόλα αυτά απορρίπτουν την σκληρή κριτική της Άγκυρας (όπως και της Ντόχα). Να σημειωθεί ότι η Τουρκία περιγράφει τις βίαιες επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών ως «σφαγή» και κάλεσε τον ΟΗΕ
να αναλάβει δράση.
Η Τουρκία απάντησε στις δηλώσεις των Αιγύπτιων αξιωματούχων αναφέροντας ότι η αιματηρή επέμβαση εναντίον των διαδηλωτών αντίκειται στους διεθνείς κανόνες. Πιο συγκεκριμένα: «Η κριτική που ασκούμε δεν σημαίνει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις. Η κριτική που ασκούμε είναι η φωνή της διεθνούς συνειδήσεως. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει από την Τουρκία να παραμείνει αδιάφορη απέναντι σε τέτοια σφαγή».
Φώκιες VS πιγκουίνων!
Συνεχίζοντας μια μικρή αποδελτοποίηη του τουρκικού τυπου συνεχίζεται η σκληρή κριτική του Τουρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν προς τα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης τα οποία κατηγορεί ότι αγνοούν την σφαγή που διαδραματίζεται στην Αίγυπτο. Ο κ. Ερντογάν κατηγορεί τα ξένα τηλεοπτικά κανάλια ότι προέβαλαν ντοκυμαντέρ με φώκιες όταν η χούντα «έσφαζε άοπλους πολίτες στην Αίγυπτο».Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τα ξένα δίκτυα προέβαλαν εκτενώς τα δακρυγόνα της τουρκικής αστυνομίας προς τους διαδηλωτές αλλά αγνόησαν τις σφαγές στην Αίγυπτο.
Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν προκάλεσαν την αντίδραση της εφημερίδας Cumhuriyet η οποία περιπαιχτικά αναφέρει ότι στον Τουρκο Πρωθυπουργό αρέσουν οι πιγκουίνοι και όχι οι φώκιες, θυμίζοντας το ντοκυμαντέρ για πιγκουίνους που προέβαλε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας την ημέρα των διαδηλώσεων.
Τι ''προβάλει'' η Αγκυρα
Από την άλλη μεριά, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας , κ. Αχμέτ Νταβούτογλου όπως και ο Υπουργός ΕΕ, κ. Εγκεμέν Μπαγίς, ξεκίνησαν έντονη τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου για την εξεύρεση λύσης για την κρίση στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk τα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει η Τουρκία προς τη διεθνή κοινότητα είναι τα εξής:
· Η Αίγυπτος έχει περάσει στο άλλο άκρο. Ο στρατός κατασφάζει τους δικούς του ανθρώπους. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες ενέργειες. Ο κόσμος της Αιγύπτου έχει πολωθεί.
· Χρειάζεται διεθνής πίεση προκειμένου να σταματήσει η κρίση. Ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Αραβική Ένωση και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας θα πρέπει να καταδικάσουν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
· Η αιματοχυσία στην Αίγυπτο πρέπει να σταματήσει. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταδείξει ότι η χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι απαράδεκτη.
· Η αποκατάσταση της ισορροπίας στην Αίγυπτο δεν θα μπορέσει να επέλθει όσο συνεχίζεται η βία. Ο στρατός θα πρέπει να αποσυρθεί από την διοίκηση της χώρας. Απαιτείται διεθνής συναίνεση για την επιστροφή στην δημοκρατία.
· Ο ανατραπείς πρόεδρος Μόρσι και τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Εξάλλου σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από το Τουρκμενιστάν, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αίγυπτο για διαβουλεύσεις. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη κίνηση ότι οι σχέσεις των δύο κρατών χειροτερεύουν, αναφέρει η Vatan. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ανακαλέσει και η Αίγυπτος με την σειρά της τον πρεσβευτή της στην Τουρκία για διαβουλεύσεις. (onalert)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου