Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Αμηχανία στον Σύριζα με τη σύγχυση του Τσίπρα

Μπορεί η οικονομία και η χώρα να περνούν ήδη σε άλλη φάση, ωστόσο, η πολιτική στρατηγική που έχει καταρτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το φθινόπωρο που έρχεται αποτελείται από παλιά υλικά: «σκληρό ροκ», επίμονα αιτήματα για εκλογές και υποσχέσεις για έναν «άλλο δρόμο», αλλά χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνουν χώρα ενδιαφέρουσες διεργασίες, που καθιστούν το εσωκομματικό τοπίο κινούμενη άμμο και διαμορφώνουν νέα στρατόπεδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε προχθές, με την ομιλία του στην Κέρκυρα, το στίγμα των προθέσεών του για την πολιτική πορεία του από εδώ και στο εξής. Και παράλληλα, ακύρωσε άλλη μια «στροφή προς το ρεαλισμό» -όπως αυτή εκφράστηκε με τη συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στο «Βήμα» πριν από τρεις εβδομάδες- καθιστώντας σαφές ότι πυξίδες της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραμείνουν η υποσχεσιολογία, οι θολές προγραμματικές διακηρύξεις και οι σκληρές αντικυβερνητικές ατάκες για τα δελτία των οκτώ.

Κορόνες και…

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε, την περασμένη εβδομάδα, να κερδοσκοπήσει πολιτικά επί της συζήτησης για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων, καίτοι για την κυβέρνηση θεωρείται λήξασα. Μάλιστα, ενδεικτικό των προθέσεων της Κουμουνδούρου είναι το γεγονός πως ο Αλ. Τσίπρας, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, δώδεκα ώρες αφότου οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν κινδυνεύει το σπίτι όλων όσοι δεν έχουν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, έσπευσε να προεξοφλήσει ότι η κυβέρνηση θα… ξεσπιτώσει τους πολίτες. Και υποσχέθηκε, μάλιστα, πως «όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας».

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε και απειλές κατά των υποψήφιων επενδυτών και των στελεχών που χειρίζονται τις ιδιωτικοποιήσεις, με τα φτερά του «φουσκωμένα» έπειτα από το φάλτσο Σταυρίδη. Μάλιστα, εξήγγειλε πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα εξεταστούν αναδρομικά από τη Δικαιοσύνη και, κυρίως, θα εξεταστούν και οι πράξεις των προσώπων που θα διαχειριστούν τους σχετικούς διαγωνισμούς.

…παλινδρομήσεις

Αν και στις αρχές Αυγούστου η συνέντευξη Δραγασάκη προϊδέαζε για άλλη μια αλλαγή στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το ρεαλισμό («δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις», έλεγε καθαρά και ξάστερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος), οι κορόνες Τσίπρα από την Κέρκυρα δεν άφησαν κανένα περιθώριο ανάπτυξης της νέας αυτής στρατηγικής.

Μάλιστα, στελέχη της Κουμουνδούρου -κυρίως όσοι ανήκουν στους «ρεαλιστές»- δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τα «μπρος-πίσω» του Αλ. Τσίπρα και αποδίδουν τις πολιτικές παλινδρομήσεις του σε δύο λόγους: αφενός στην εσωκομματική πίεση που υφίσταται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την εσωκομματική αντιπολίτευση (δηλαδή την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη) και αφετέρου από τις αυξημένες προσδοκίες της Κουμουνδούρου από την πρώτη «φουρνιά» δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου.

«Αν δεν ξεκινήσουμε τη σεζόν με δημοσκοπικό προβάδισμα, μπορεί να ξεφουσκώσουμε», ομονοούν συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι δεν κρύβουν την αγωνία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοσκοπικά πρωτοβρόχια.

Αμηχανία


Σε κάθε περίπτωση, οι νέες εξελίξεις προβληματίζουν την Κουμουνδούρου, καθώς υπάρχουν φόβοι πως ακυρώνεται εν τοις πράγμασι η πολιτική μετοχή στην οποία είχε επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ: δηλαδή, η θεωρία του «ώριμου φρούτου». Καίτοι στελέχη όπως ο Γ. Δραγασάκης έχουν προ πολλού προειδοποιήσει ότι «η εξουσία δεν παραδίδεται, αλλά κατακτιέται», πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν επενδύσει στην πολιτική φθορά της κυβέρνησης και σε κάποιο κοινοβουλευτικό «ατύχημα».

Ωστόσο, η ανάδειξη πρωτογενών πλεονασμάτων στον Κρατικό Προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως και οι έντονες διεργασίες μεταξύ των δανειστών για τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, περιπλέκουν το σκηνικό και δημιουργούν αμηχανία στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι πιστωτές στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν θα είναι εύκολο να πέσει», εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και πριν από ένα δεκαπενθήμερο ο Αλ. Τσίπρας προειδοποιούσε τα στελέχη του να είναι έτοιμα για εκλογές το φθινόπωρο και έθετε τον κομματικό μηχανισμό σε κατάσταση συναγερμού…

Οι λαφαζανικοί, οι ΠΑΣΟΚογενείς και οι συνιστώσες που βαφτίστηκαν τάσεις

ΤΗΝ ΩΡΑ που ο Αλ. Τσίπρας βλέπει το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό να περιπλέκεται, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούνται νέες συμμαχίες, νέα στρατόπεδα και η εσωστρέφεια ελλοχεύει. Ηδη, στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπήρξαν αρκετές γκρίνιες και ακόμη περισσότερες ενστάσεις από τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Στο στόχαστρο της κριτικής των λαφαζανικών βρέθηκε ο Γ. Δραγασάκης και ο «ρεαλισμός» του, αλλά και η εισήγηση για τη στρατηγική εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών. Αν και ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί, μέσω στενών συνεργατών του, να προϊδεάσει τις τάσεις του κόμματός του για την ανάγκη ευρύτερων συμμαχιών και «λαμπερών» προσώπων στη μάχη για δήμους και περιφέρειες, η εσωκομματική αντιπολίτευση αποκρούει… προκαταβολικά τέτοιες σκέψεις.

Στο παρασκήνιο, μάλιστα, επικεφαλής τοπικών δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών αρνούνται να κάνουν πίσω και να δεχτούν τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚογενών στα ψηφοδέλτιά τους, ενώ ενδεικτική είναι η άρνηση της Ελένης Πορτάλιου (επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης) να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι δεν μπορεί να χριστεί εκ νέου η ίδια ως υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων.

Παράλληλα, εκτός των λαφαζανικών, έντονη κινητικότητα επιδεικνύουν και τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να αποφάσισε ότι οι συνιστώσες διαλύονται, αλλά οι επικεφαλής των διαφόρων εσωκομματικών πλευρών θα μετατρέψουν τις οργανώσεις τους σε… τάσεις.

Την ερχόμενη Τρίτη, μάλιστα, οι ΠΑΣΟΚογενείς διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν τη συγκρότηση νέας εσωκομματικής τάσης. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση πρωταγωνιστούν οι βουλευτές Αλέξης Μητρόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Δημήτρης Τσουκαλάς, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι την ιδρυτική διακήρυξη της νέας τάσης υπογράφουν επίσης ο πρώην υπουργός (και στενότατος συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου) Αντώνης Κοτσακάς και ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος.

Με τη νέα τάση οι ΠΑΣΟΚογενείς αναμένεται να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο εσωκομματικής εξουσίας, ενώ οι ίδιοι υπογραμμίζουν με έμφαση πως εφεξής θα λένε τις απόψεις τους. Κοινώς, οι συνιστώσες θα ονομάζονται τάσεις, αλλά η διχογνωμία και η «Βαβυλωνία» που θα εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα έξω θα συνεχίσουν να υφίστανται…







Γιάννης Γεωργίου στον Τύπο της Κυριακής
http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου