Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Οι τελικές εκτιμήσεις για τις βάσεις στα ΑΕΙ - Πίνακες για τα 5 πεδία λίγο πριν τις ανακοινώσεις

Καμία από τις σχολές-«όνειρο» για τους καλύτερους υποψηφίους δεν αναμένεται να σκαρφαλώσει πάνω από 19.000 μόρια
 
Ανάποδα μετρούν οι υποψήφιοι για την ανακοίνωση των βάσεων, καθώς μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται να γίνει η ανακοίνωσή τους. Οι υποψήφιοι τα βρήκαν σκούρα στις φετινές εξετάσεις με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για βουτιά σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και 1.000 μορίων κάτω σε σχέση με πέρσι. Σχολές που για χρόνια θεωρούνταν απόρθητες στις πτώσεις των μορίων, φέτος όχι μόνο θα επηρεαστούν, αλλά θα σημειώσουν ίσως και τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων δέκα χρόνων. Σχεδόν καμία από τις σχολές που αποτελούν «όνειρο» για τους ανταγωνιστικότερους και καλύτερους υποψηφίους δεν αναμένεται να σκαρφαλώσει πάνω από 19.000 μόρια.

Το μεγαλύτερο Βατερλώ στις εξετάσεις σημειώθηκε φέτος από τους υποψηφίους του 2ου και 4ου
πεδίου. Πολλοί μαθητές σημείωσαν χαμηλές πτήσεις στις βαθμολογίες τους λόγω των απαιτητικών θεμάτων στις Πανελλαδικές, ιδιαίτερα στα Μαθηματικά, με αποτέλεσμα οι αριστούχοι να μειωθούν στο μισό σε σχέση με πέρσι. Με βάση τις φετινές βαθμολογίες προβλέπεται μείωση ακόμα και 400 μορίων στο Μαθηματικό Αθήνας, ενώ το Φυσικό κατρακυλάει ακόμα περισσότερο σημειώνοντας πτώση της τάξης των 500 μορίων. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις σχολές του ΕΜΠ, όπου οι Σχολές Μηχανικών Η/Υ και Μηχανολόγων Μηχανικών, από τις υψηλότερες του Μετσόβιου, αναμένεται να μην ξεπεράσουν τα 18.500-18.400 μόρια. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις σχολές που φιλοξενούνται στην επαρχία, με πτώση στις βάσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ξάνθη.
Η μείωση των αριστούχων στο μισό επηρεάζει και το 3ο πεδίο που αφορά τις ιατρικές επιστήμες. Μόλις 693 υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν με 19 και 20, ποσοστό χαμηλότερο του 1%. Ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις στις δημοφιλείς σχολές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ιατρική Αθηνών, η σχολή που εδώ και χρόνια ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία στις βάσεις, δεν θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια. Πτώση της τάξης των 200-300 μορίων αναμένεται και στα περιφερειακά Ιδρύματα  αλλά και στην Κτηνιατρική.
Ούτε οι Οικονομικές Σχολές του Καποδιστριακού και του ΟΠΑ γλιτώνουν από το μαχαίρι στα μόρια, όπου πιθανολογείται πτώση ακόμα και 600 μορίων. Η κατάσταση ενδέχεται να είναι πιο σταθερή στις σχολές που αφορούν τις κοινωνικές επιστήμες, καθώς οι υποψήφιοι σε αυτές δεν ζορίστηκαν στον ίδιο βαθμό. Αν και οι βάσεις προβλέπονται να είναι οι χαμηλότερες της δεκαετίας, όπως και στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, η πτώση δεν θα ξεπεράσει λογικά τα 300 μόρια σε Νομική, Φιλολογία και Παιδαγωγικά.

Οι αριστούχοι
Οι φετινές Πανελλαδικές έδειξαν το σκληρό τους πρόσωπο στους υποψηφίους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το τσεκούρι των Μαθηματικών. Οι αριστούχοι μειώθηκαν στα 15 από τα συνολικά 22 μαθήματα των εξετάσεων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από 18 έως 20 έγραψε το 5,7%, όταν πέρσι το ποσοστό είχε φτάσει το 13,5%. Οι υψηλές απαιτήσεις των θεμάτων δεν συνάδουν με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη μέση ελληνική οικογένεια, η οποία αδυνατεί να καλύψει τις συμπληρωματικές ανάγκες των παιδιών της σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Μία ακόμη πτυχή της ύφεσης θα φανεί με την ανακοίνωση των βάσεων, όπου τα περιφερειακά Ιδρύματα ενδεχομένως να είναι πλήρη από εγγραφές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι φοιτητές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, καθώς πολλές οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα σπουδών στις επαρχιακές πόλεις.





Τα μαθήματα που «τσάκισαν» τους υποψηφίους

1ο πεδίο:
Τα Αρχαία Ελληνικά ήταν το μοιραίο μάθημα για ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων του τομέα των Κοινωνικών Επιστημών. Με βάση τη χαμηλή βαθμολόγηση, οι Νομικές που αποτελούν αγαπημένη επιλογή των μαθητών υπολογίζεται να έχουν πτώση σε μερικές περιπτώσεις μεγαλύτερη των 200 μορίων. Από τους 32.291 υποψηφίους που εξετάστηκαν, μόλις οι 548 πέτυχαν βαθμολογίες άνω του 18, ενώ πάνω από το 50% έπεσε κάτω από τη βάση. Η Φιλολογία Αθηνών θα έχει ανάλογη μείωση στα μόρια, ενώ στην περιφέρεια αναμένεται ελεύθερη πτώση των βάσεων.

2ο και 4ο πεδίο:
Απαιτητικά θέματα με αρκετούς καθηγητές να κάνουν λόγο για επίπεδο «πανεπιστημίου» σε ορισμένα ζητήματα. Οι υποψήφιοι που κλήθηκαν να δώσουν φέτος Μαθηματικά και Φυσική είδαν το μέσο όρο τους να πέφτει κατακόρυφα. Αν και στη Φυσική, παρά τα δύσκολα θέματα, τα ποσοστά επιτυχίας ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, στα Μαθηματικά οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν. Οι σχολές του Πολυτεχνείου και των φυσικομαθηματικών επιστημών πέφτουν κατακόρυφα. Ακόμα μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στις επαρχίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών της Ξάνθης όπου αναμένεται η βάση από 16.191 μόρια που ήταν πέρσι να πέσει στα 15.000 μόρια.

3ο πεδίο
Για τους υποψηφίους των ιατρικών επιστημών σημασία δεν έχουν τα ζητούμενα των Πανελλαδικών αλλά το κατά πόσο θα ενταχθούν στο μικρό ποσοστό των αριστούχων. Η δραματική μείωση των υποψηφίων που πέτυχαν βαθμούς του 19 και του 20 είναι αυτή που θα καθορίσει και τη -μικρή μεν σε σχέση με άλλες περιπτώσεις- πτώση ώστε να συμπληρωθούν οι απαραίτητες θέσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

5ο πεδίο
Στο οικονομικό πεδίο μπορούν να εξεταστούν τόσο οι μαθητές που επέλεξαν τη Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση όσο και αυτοί της Θεωρητικής. Το μάθημα που καθόρισε αυτή τη φορά τις χαμηλές επιδόσεις ήταν οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα βαρύτητας, με αποτέλεσμα να πληγούν όλοι οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονταν για οικονομικές σχολές. Στο Καποδιστριακό, στο Οικονομικών Επιστημών αναμένεται πτώση μέχρι και 900 μορίων, ενώ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στις πιο δημοφιλείς σχολές η πτώση υπολογίζεται να φτάσει μέχρι και τα 600 μόρια.




ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου