Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

4 δισ. ευρώ ετησίως τα έσοδα της Κύπρου από τους υδρογονάνθρακες!


 
Άμεσα έσοδα έως και 4 δισ. ευρώ ετησίως για ένα χρονικό ορίζοντα 20-25 χρόνων μπορούν να προκύψουν για την Κυπριακή Δημοκρατία από τους υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Eurobank.

«Η ανακάλυψη των αποθεμάτων φυσικού αερίου ανοίγει τον δρόμο για τον μετασχηματισμό της Κύπρου σε ένα σημαντικό υπεράκτιο ενεργειακό κόμβο», τονίζεται στην ανάλυση και επισημαίνεται ότι «η διαδικασία εξερεύνησης των υδρογονανθράκων βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης. 
 
Εάν τα αποθέματα ανακηρυχτούν επισήμως εκμεταλλεύσιμα, θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές εξόρυξης, επεξεργασίας και μεταφοράς, καθώς και η λήψη περίπλοκων γεωπολιτικών αποφάσεων.

Παρόλα αυτά, κάτω από συγκεκριμένες υποθέσεις, τα άμεσα έσοδα της κυβέρνησης από τους υδρογονάνθρακες μπορούν να φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο για έναν χρονικό ορίζοντα 20-25 ετών. 
 
Τα οφέλη από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου εκτείνονται πέρα από τα τέλη αδειοδότησης, τα άμεσα έσοδα από πωλήσεις και τις σχετιζόμενες επενδύσεις, και συμπεριλαμβάνουν οικονομίες κλίμακας σε άλλους τομείς, όπως επίσης και μία δραστική αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση η απότομη συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθιστά αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό του μοντέλου ανάπτυξης της Κύπρου. 
 
Αν και διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ακόμα μερικά πειστικά επιχειρήματα για τη διατήρηση του status της Κύπρου ως ενός σημαντικού κέντρου παροχής επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ωστόσο η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο, περισσότερο διαφοροποιημένο σχήμα εξειδικεύσεων προκειμένου να συμπληρώσει τη συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στο ΑΕΠ και κατά συνέπεια να επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Οι επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μπορούν να συνεχίσουν να είναι ένας τομέας υπεροχής αλλά με την προϋπόθεση περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητας και του εύρους των παρεχόμενων υπηρεσιών. 
 
Αναμφισβήτητα, ένας άλλος πυλώνας του μελλοντικού μοντέλου ανάπτυξης θα είναι ο τουρισμός. Υπό αυτή την έννοια, η παρούσα κρίση αποτελεί μία ευκαιρία ώστε να αναπροσανατολιστεί το μοντέλο της τουριστικής βιομηχανίας στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας ως προς τις τιμές και στην ανάπτυξη εξειδικευμένων δραστηριοτήτων (niche markets). 
 
Το ίδιο ισχύει και για τον πρωτογενή τομέα», τονίζεται.
newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου