Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΟΛΟΙ ΣΤΑ 427 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΦΥΣΙΚΑ...



Ως γνωστόν στο Υ.ΠΑΙ.Θ εδώ και καιρό, ομιλούν για κάλυψη αναγκών των δομών Ειδικής Αγωγής σε εκπαιδευτικό προσωπικό, Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π, από ανέργους Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ.
Η πληροφορία αυτή δημιούργησε πολλές απορίες και ερωτηματικά στους συναδέλφους μας Αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π, αφενός μεν για τα κριτήρια μοριοδότησης και την ημερομηνία έναρξης των συγκεκριμένων Προγραμμάτων και αφετέρου για το ύψος του μηνιαίου μισθού.
Καθίσταται επιβεβλημένο λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε πως:
  • Σχετικά με τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας έως σήμερα δεν έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση(Κ.Υ.Α) των συναρμόδιων Υπουργών.
  • Το κρίσιμο κριτήριο μοριοδότησης για τη σύνταξη πινάκων στο Ο.Α.Ε.Δ θα είναι η ανεργία και θα ακολουθεί η μοριοδότηση κοινωνικών κριτηρίων.
  • Η αμοιβή των ανέργων που θα ενταχθούν σ αυτά τα Προγράμματα, θα ανέρχεται στο ποσό των 490 ευρώ το μήνα και για τους νέους κάτω των 25 ετών τα 427 ευρώ το μήνα.
Όπως καταλαβαίνει κανείς και στο βαθμό που τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που αφορούν σε πρόσληψη εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π τελικά εφαρμοσθούν στις δομές Ειδικής Αγωγής και όχι μόνον, θα έχουμε εργαζομένους με το ίδιο αντικείμενο εργασίας, αλλά με διαφορετικό ποσό αμοιβής.
Άλλη αμοιβή θα λαμβάνει π.χ ο Ψυχολόγος ή ο Κοινωνικός Λειτουργός ή Ε.Β.Π που θα προσλαμβάνεται από πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού  ή από Προγράμματα ΕΣΠΑ και άλλο μισθό-«χαρτζηλίκι» θα λαμβάνει ο Ψυχολόγος ή ο Κοινωνικός Λειτουργός ή Ε.Β.Π που θα προσληφθεί από Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.
Αλλά το ενδεχόμενο αυτό, δυστυχώς είναι η κορυφή του παγόβουνου κι αυτό γιατί η πραγματικότητα των 490 και 427 ευρώ το μήνα που θα λαμβάνουν οι συνάδελφοι των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, σε σχέση με τα διπλάσια και πάνω των «άλλων» συναδέλφων, μας βάζει σε κάποιες μαύρες σκέψεις, τις οποίες και μοιραζόμεθα:
Αφού η  «δουλειά» θα γίνεται με κόστος ανά μήνα λιγότερο από ένα iphone ή από ένα λογαριασμό της Δ.Ε.Η, για ποιο λόγο να έχουμε ταυτόχρονα για το ίδιο αντικείμενο εργασίας και εργαζομένους με διπλάσιο, τουλάχιστον, κόστος εργασίας;
Προχωρώντας περαιτέρω, γιατί ο κατώτατος μισθός να παραμείνει στα 586 ευρώ και να μην πάει κι αυτός στα 490 και 427 ευρώ, ανάλογα, όπως στα Προγράμματα Κοινωφελούς;
Και στο τέλος – τέλος και ομιλώντας τη γλώσσα των αριθμών της οικονομικής «ελίτ», γιατί να μην μετατραπούν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε εργαζομένους Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας;
Δεν είναι δύσκολο να γίνει. Ένας κοινωνικός αυτοματισμός του τύπου: « Τόσοι υπάλληλοι του Ιδιωτικού Τομέα απολύονται, γιατί να μην απολυθούν και Δημόσιοι Υπάλληλοι» χρειάζεται, μια πλύση εγκεφάλου στην μπουγάδα των κυρίαρχων Μ.Μ.Ε και νάτη η φράση μήνυμα:
 « Και γιατί παρακαλώ να έχουμε εργαζομένους δύο ταχυτήτων σε τέτοιες στιγμές κρίσης και με τόσο Δημόσιο χρέος; Όλοι στα 427 ευρώ και όλοι στα Κοινωφελούς…για να σωθεί η πατρίδα φυσικά…
Βασίλης Βούγιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου