Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Απογραφή-μαμούθ το Σεπτέμβριο για 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους στο ΙΚΑ




"ΜΑΧΑΙΡΙ" ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ

Απογραφή-«γίγας» έρχεται από τον Σεπτέμβριο για 4 εκατ. έμμεσα ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Οσοι δεν εμφανιστούν ή δεν πιστοποιηθούν ως τα πραγματικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν ως έμμεσα μέλη τις παροχές σε χρήμα από το ΙΚΑ και περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ, θα πάψουν να θεωρούνται ως δικαιούχοι των εν λόγω παροχών και οι μεν παροχές σε χρήμα θα διακοπούν άμεσα οι δε παροχές ασθένειας θα καλύπτονται από την τσέπη τους!

Μάλιστα υπάρχουν και σκέψεις για να θεσπιστεί ειδική εισφορά που θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους από έναν αριθμό έμμεσων μελών και άνω που αναγράφουν στο βιβλιάριό τους.

Με τον τρόπο αυτό το ΙΚΑ επιδιώκει να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες Υγείας που πληρώνει για τα έμμεσα μέλη τα οποία καλύπτονται από τα βιβλιάρια ασθενείας και τις εισφορές των άμεσα ασφαλισμένων του και κατ’ επέκταση θα μειωθούν και οι δαπάνες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και θα κλείσει η μαύρη τρύπα που εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1,3 δισ. ευρώ!

Τη μεγάλη απογραφή επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, λέγοντας ότι θα προτείνει στο υπουργείο Εργασίας να γίνει ανάλογη απογραφή των έμμεσα ασφαλισμένων σε όλα τα Ταμεία.
 
Υπάρχουν σκέψεις να θεσπιστεί ειδική εισφορά που θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους για τα έμμεσα μέλη που αναγράφουν στο βιβλιάριό τους

Ο ίδιος μάλιστα την έχει προαναγγείλει και σε ενημερωτικό του σημείωμα που κοινοποίησε μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος προς τους εργαζόμενους, μετά την ανανέωση της θητείας του για άλλα 3 χρόνια.

Στο σημείωμα αυτό, που ως τώρα έμεινε απαρατήρητο, αναφέρει ότι στους επόμενους στόχους του είναι η «απογραφή των έμμεσων μελών σε συνδυασμό με την ετήσια επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας σε κάθε ασφαλισμένο με στόχο την εμπέδωση ασφαλιστικής συνείδησης και την εξάλειψη παραβατικών συμπεριφορών στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ και σε χρήμα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

Παροχές από το ΙΚΑ δικαιούνται σήμερα περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί ως άμεσα ασφαλισμένοι και άλλο 1,3 εκατομμύριο συνταξιούχοι.
Ολα τα έμμεσα μέλη έχουν τις ίδιες παροχές σε είδος και σε χρήμα που ισχύουν για τους άμεσα ασφαλισμένους, δηλαδή φάρμακα με συμμετοχή 25%, δωρεάν νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία και κλινικές ή με ανάλογη συμμετοχή από ένα όριο ημερών και άνω, επιδόματα (ασθένειας, αναπηρίας) κ.ά.

Στα βιβλιάρια όμως των άμεσα ασφαλισμένων (εργαζομένων και συνταξιούχων) είναι εγγεγραμμένα περίπου 4 εκατομμύρια μέλη, ως έμμεσα ασφαλισμένοι όπως, για παράδειγμα, σύζυγοι εργαζομένων που δεν έχουν δική τους ασφάλιση, παιδιά, άνεργοι, πατέρες και μητέρες ασφαλισμένων, ακόμη και συγγενείς τους που εμφανίζονται ως προστατευόμενα μέλη είτε των εργαζομένων που καταβάλλουν εισφορές ασθένειας είτε και των συνταξιούχων!

Οι εν λόγω καλύψεις θα πάψουν να υφίστανται για όσους δεν προσέλθουν στην απογραφή, ενώ στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιούνται τα ασφαλιστικά βιβλιάρια από πρόσωπα που εμφανίζονται ως έμμεσα μέλη, τότε θα υπάρξουν και κυρώσεις.

Ειδικά στο θέμα των προστατευόμενων μελών, όπως εξήγησαν στον «Ε.Τ.» αρμόδια στελέχη του Ιδρύματος, δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος για το αν τα πρόσωπα αυτά διαμένουν στη χώρα μας ή πρόκειται για συγγενείς αλλοδαπών που δεν ζουν στην Ελλάδα και έρχονται απλά για να αντιμετωπίσουν κάποιο θέμα υγείας με το βιβλιάριο ασθενείας των άμεσα ασφαλισμένων. Μάλιστα αναφέρουν ενδεικτικά περιπτώσεις αλλοδαπών οι οποίοι με 50 ένσημα, στο όνομά τους, έχουν ασφαλίσει μέχρι και 8 άτομα του συγγενικού τους περιβάλλοντος.

Ο έλεγχος που προανήγγειλε το ΙΚΑ στα έμμεσα μέλη που εμφανίζονται στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του θα γίνει με την αυτοπρόσωπη παρουσία ή έγγραφη δήλωσή τους ότι είναι τα ίδια πρόσωπα με αυτά που αναγράφονται στα βιβλιάρια και ότι διαθέτουν τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία, που πιστοποιούν ότι διαμένουν στη χώρα και διαθέτουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Μέσα από τη διαδικασία αυτή το ΙΚΑ εκτιμά ότι θα εντοπιστούν χιλιάδες περιπτώσεις εικονικής ασφάλισης από πρόσωπα που είτε εργάζονται χωρίς να πληρώνουν εισφορές και χρησιμοποιούν το βιβλιάριο συγγενικού τους προσώπου για να έχουν παροχές Υγείας είτε εμφανίζονται με ψευδή στοιχεία ως συγγενείς του άμεσα ασφαλισμένου.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου