Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Δ. Παπαδημούλης στον ΤτΚ: Δεν είπαμε ότι μισθοί και συντάξεις θα επανέλθουν σε επίπεδα 2009


Σε λίγους μήνες και όχι σε τρία "τέρμινα" θα αυτοδιαλυθούν οι συνιστώσες, δεσμεύεται ο βουλευτής Β’ Αθήνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαδημούλης. Υποστηρίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπόσχεται στους πάντες τα πάντα», αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να επαναπροσληφθούν όλοι όσοι θα βγουν τώρα σε διαθεσιμότητα, ούτε βέβαια θα επανέλθουν μισθοί και συντάξεις στα επίπεδα του 2009.

-Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις; Θα μακροημερεύσει η κυβέρνηση;

Ούτε οι ίδιοι δεν το πιστεύουν. Η καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου έχει εξαντλήσει τις αντοχές της πλειοψηφίας της κοινωνίας και το περίφημο «φως στο τούνελ» δεν λέει να φανεί. Οσο για το success story του κ. Σαμαρά, ήταν τόσο πλασματικό που έχει εξαφανιστεί ακόμη και από το κυβερνητικό λεξιλόγιο.

Οταν ακόμη και ο κ. Στουρνάρας, ο μνημονιακότερος όλων και εκλεκτός του κ. Σαμαρά, στέλνει SOS για τις αντοχές της ισχνής και εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο έχει ισχυρές πιθανότητες. Γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πανέτοιμος, επιταχύνοντας την υλοποίηση όσων αποφασίσαμε ως προτεραιότητες στο Συνέδριό μας: πιο συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα, ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ του 30% και όχι του 4%, διαρκής εξωστρέφεια και επαφή με το λαό. Δίπλα σε κάθε δυνατό μας «όχι» να προβάλλεται και η εναλλακτική μας πρόταση.

Αναμένετε ότι θα εκδηλωθούν κοινωνικές εντάσεις τέτοιες που θα δημιουργήσουν πολιτικά γεγονότα;

Η κοινωνική ένταση υπάρχει και εντείνεται, ακόμη κι όταν δεν εκφράζεται με κινητοποιήσεις. Την τροφοδοτούν η εκρηκτική ανεργία, η συνεχιζόμενη μεγάλη ύφεση, η θερινή καταιγίδα των νέων μέτρων σε βάρος των ασθενέστερων και πολλά άλλα.
H αποκατάσταση των αδικιών θα γίνει σε συνάρτηση με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας

Γι’ αυτό κι ο «γάμος από συμφέρον» των κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλου δεν θα αντέξει για πολύ. Διαμορφώνεται βήμα βήμα, αλλά και γρήγορα, μία νέα, βουβή αλλά και απαιτητική κοινωνική πλειοψηφία που ζητά αλλαγή πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξοπλισμένος και με τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, καλείται να τρέξει με σοβαρότητα, συνέπεια και ταχύτητα για να εκφράσει αυτή τη νέα κοινωνική πλειοψηφία, μετατρέποντας, με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, την οργή σε ελπίδα και προοπτική. Αλλιώς, το βάθεμα της κρίσης θα απειλήσει ακόμη και την ίδια την Δημοκρατία. Οσοι υποτιμούν ή και αβαντάρουν τους νεοναζί, για να ανακοπεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, διαπράττουν ιστορικό έγκλημα.

Λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τάζει λαγούς με πετραχήλια. Δηλαδή, δεν προβλέπεται επαναπρόσληψη όσων απολυθούν μετά την ένταξή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει, ωριμάζει, μεγαλώνει, ακριβώς γιατί παίρνει αποστάσεις από το παρελθόν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που έταζαν λαγούς με πετραχήλια προεκλογικά και έκαναν τα εντελώς ανάποδα μετεκλογικά. Αν απολυθούν κάποιοι επίορκοι για παράδειγμα, η δική μας δέσμευση δεν είναι να τους επαναπροσλάβουμε. Εννοείται ασφαλώς ότι θα έπρεπε να είχαν απολυθεί χθες. Οπου πάλι υπάρχουν αποφάσεις άδικες, αναξιοκρατικές και αντισυνταγματικές, φυσικά θα επανορθώσουμε τις αδικίες και θα επαναφέρουμε τα πράγματα στη νομιμότητα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που θα μας δίνει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας τότε.
 
Οσοι υποτιμούν ή και αβαντάρουν τους νεοναζί, για να ανακοπεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, διαπράττουν ιστορικό έγκλημα

Οπως, προσφυώς, είπε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό που προέχει τώρα, και μάλιστα επειγόντως, είναι να σβήσουμε τη φωτιά στο δάσος, γιατί ένα δάσος που καταστρέφεται σε λίγα λεπτά, χρειάζονται χρόνια για να αποκατασταθεί».

Θα επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι της ΕΡΤ;

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την ΕΡΤ είναι προκλητικές και απαράδεκτες και φυσικά δεν μας δεσμεύουν. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα αξιοποιηθούν με σχέδιο, αξιοκρατία και αποδοτικότητα για να υπηρετήσουν μια Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με υψηλότερο κύρος, τηλεθέαση και ακροαματικότητα.

Η τελευταία πρόταση των εργαζόμενων που έσπευσε να απορρίψει η κυβέρνηση αποτελεί μια καλή βάση. Δυστυχώς, όμως, οι αυτουργοί και «εραστές του μαύρου» επιμένουν σε μια λογική που προκαλεί ζημιά.

Θα επανακρατικοποιηθούν όλοι οι οργανισμοί που θα ιδιωτικοποιηθούν;

Με το πρόγραμμά μας, έχουμε θέσει σαφείς προτεραιότητες: νερό, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες, ισχυρός ρόλος του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα, καθώς τα δεκάδες δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Συναρτούμε επίσης το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των στόχων με την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας και την ανάγκη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι πάντως φανερό ότι με κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι συμβάσεις που «μυρίζουν» άσχημα θα επανεξεταστούν, με γνώμονα την προστασία της νομιμότητας .

Η αυτοδιάλυση των συνιστωσών   θα πάρει λίγους μήνες

Ο «εύλογος χρόνος» εντός του οποίου θα αυτοδιαλυθούν οι συνιστώσες ποιος είναι;

Θα προσδιοριστεί άμεσα από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμώ, πάντως, ότι θα πρόκειται για λίγους μήνες κι όχι για «τρία τέρμινα». Η σαφής και σαρωτική εντολή του Συνεδρίου μας είναι η ουσιαστική ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο με ένα ενωμένο, μαζικό, δημοκρατικό και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Γιατί οι μάχες είναι δύσκολες, ο δρόμος μακρύς και οι αντίπαλοί μας πολύ ισχυροί.

Ποιες είναι οι δυνητικές κυβερνητικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ; Ποια κόμματα θα προσκληθούν να μετάσχουν σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αν κερδίσουμε τις προσεχείς εκλογές, πράγμα πολύ πιθανό, ο λαός με την ψήφο του θα δώσει και εντολή για το ποια κυβέρνηση ζητά να σχηματιστεί. Αλίμονο σε όποιον αγνοήσει αυτή την εντολή, παίζοντας με την αστάθεια και την όξυνση της κρίσης. Αναδεικνύονται νέες δυνάμεις και δυνατότητες συμμαχιών. Ας μην προτρέχουμε. Προέχουν το πρόγραμμα και η εντολή του λαού στις κάλπες, που δεν θα αργήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη πετύχει να είναι ο ισχυρός, αριστερός, προοδευτικός πόλος και καλείται τώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη ακόμη περισσότερων πολιτών.


 «Δεν είπαμε ότι μισθοί και συντάξεις θα επανέλθουν σε επίπεδα 2009»

Θα αποκατασταθεί ο κατώτατος μισθός;

Εχουμε δεσμευτεί να επαναφέρουμε την ισχύ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της τελευταίας εθνικής συλλογικής σύμβασης που αφορά στον κατώτατο μισθό. Ποτέ όμως δεν είπαμε, όπως ψευδώς μας κατηγορεί η αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα, ότι, πατώντας ένα κουμπί, όλοι οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2009. Τότε, το ελληνικό ΑΕΠ ήταν 240 δισ. ευρώ. Σήμερα είναι μόλις 180 δισ. ευρώ. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει.

Επανειλημμένα το έχει τονίσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Δυστυχώς, όμως, η πανίσχυρη αντίπαλη προπαγάνδα προσπαθεί να μας εμφανίσει ως μια δύναμη που δήθεν υπόσχεται στους πάντες τα πάντα. Αν θέλουν να βρουν κάτι τέτοιο, ας ψάξουν στα προεκλογικά προγράμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Τα «Ζάππεια Ι, ΙΙ, ΙII», καθώς και το «λεφτά υπάρχουν» εκείνοι τα είπαν, όχι εμείς.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Η συνέντευξη δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου