Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Το χρονοδιάγραμμα της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων – Οι 30 κρίσιμες μέρες της κυβέρνησης

31488Η εκπλήρωση της μνημονιακής δέσμευσης για διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και η δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών για την εκκίνηση της διαδικασίας κινητικότητας, προκειμένου να καλυφθούν τα «κενά» σε υπηρεσίες αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και το μεγάλο «στοίχημα» της κυβέρνησης για τις προσεχείς τριάντα ημέρες.
Το νομικό επιτελείο του υπουργείου εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ ήδη υπεγράφη από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη η υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας ορίζονται τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι «διαθέσιμοι», προκειμένου να απορροφηθούν στις νέες τους υπηρεσίες και να ξεπεράσουν τον «σκόπελο» της απόλυσης.
Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του σχεδίου που αφορά την αναδιάρθρωση του
Δημοσίου, αλλά και τις διαδικασίες για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων.
Βάσει των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί προκειμένου η κυβέρνηση να είναι «συνεπής» στο «ραντεβού» με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, μέχρι τις 23 Αυγούστου οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιάννης Στουρνάρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς να υπογράψουν τα Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία θα ορίζονται οι καταργούμενες θέσεις. Ακολούθως μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, οι «πλεονάζοντες» από κάθε υπουργείο θα πρέπει να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και εν συνεχεία να κινηθεί, βάσει κριτηρίων, η διαδικασία της κινητικότητας, δηλαδή τις απορρόφησής τους σε άλλες υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Δημοσίου. Οσοι εκ των διαθεσίμων υπαλλήλων δεν μετακινηθούν σε νέα καθήκοντα εντός οκταμήνου, θα απολύονται.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπουργική απόφαση, προτεραιότητα για μετακίνηση σε «κενές» θέσεις έχουν όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Επιπλέον, βασικό κριτήριο για τη μετακίνηση αποτελούν η βαθμολογία στις εκθέσεις αξιολόγησης, οι τίτλοι σπουδών, η θητεία σε θέση ευθύνης, ο χρόνος προϋπηρεσίας και οι ξένες γλώσσες. Σημαντικό κριτήριο αποτελεί επίσης η απουσία πειθαρχικών ποινών, καθώς η ύπαρξή τους, εφόσον είναι τελεσίδικη, μοριοδοτείται αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου