Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

«Βουτιά» έως και 1.000 μόρια στις βάσεις

«Βουτιά» έως και 1.000 μόρια στις βάσειςΣε χρονιά «Βατερλώ» εξελίσσεται η φετινή για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις οι βάσεις σε μερικές περιπτώσεις θα παρουσιάσουν πτώση έως και 1.000 μόρια.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, σχολές που για χρόνια θεωρούνταν απόρθητες στις πτώσεις των μορίων, φέτος όχι μόνο θα επηρεαστούν αλλά θα σημειώσουν ίσως και τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι του 2ου και του 4ου πεδίου καθώς πολλοί μαθητές σημείωσαν χαμηλές πτήσεις στις βαθμολογίες τους λόγω των απαιτητικών θεμάτων στις Πανελλαδικές, ιδιαίτερα στα Μαθηματικά, με αποτέλεσμα οι αριστούχοι να μειωθούν
στο μισό σε σχέση με πέρσι.

Με βάση τις φετινές βαθμολογίες προβλέπεται μείωση ακόμα και 400 μορίων στο Μαθηματικό Αθήνας, ενώ το Φυσικό κατρακυλάει ακόμα περισσότερο σημειώνοντας πτώση της τάξης των 500 μορίων. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις σχολές του ΕΜΠ, όπου οι Σχολές Μηχανικών Η/Υ και Μηχανολόγων Μηχανικών, από τις υψηλότερες του Μετσόβιου, αναμένεται να μην ξεπεράσουν τα 18.500-18.400 μόρια.

Η μείωση των αριστούχων στο μισό επηρεάζει και το 3ο πεδίο που αφορά τις ιατρικές επιστήμες. Μόλις 693 υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν με 19 και 20, ποσοστό χαμηλότερο του 1%. Ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις στις δημοφιλείς σχολές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ιατρική Αθηνων, η σχολή που εδώ και χρόνια ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία στις βάσεις, δεν θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια.

Ούτε οι Οικονομικές Σχολές του Καποδιστριακού γλιτώνουν από την πτώση που πιθανολογείται να φτάσει ακόμα και τα 600 μόρια. Αν και οι βάσεις προβέπονται να είναι οι χαμηλότερες της δεκαετίας, όπως και στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, η πτώση δεν θα ξεπεράσει λογικά τα 300 μόρια σε Νομική, Φιλολογία και Παιδαγωγικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου