Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Reuters: Πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα

Reuters: Πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα «Αν η Τρόικα - η ένωση που αυτοαποκαλείται «διασώστης προβληματικών χωρών» - ήταν ποδοσφαιρική ομάδα, αυτή την ώρα θα έψαχνε για νέο μάνατζερ. Και οφείλει να το κάνει έπειτα από την επίτευξη μιας ιστορικής νίκης, μίας αποτυχίας... και μίας ισοπαλίας», γράφει σε σημερινό δημοσίευμά του το Reuters, μιλώντας εκτενώς και για το ολόφρεσκο «mea culpa» της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Η ήττα φυσικά αφορά στην Ελλάδα, η ισοπαλία «θεωρητικά» την Πορτογαλία και η νίκη, επίσης «θεωρητικά» την Ιρλανδία.

Σε σημερινή ανάλυσή του το πρακτορείο υπογραμμίζει το ενδεχόμενο η τρόικα να διαλυθεί, κατά
πάσα πιθανότητα μέσα από την αποχώρηση του ΔΝΤ.

Η δυνατή τριάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκροτήθηκε εσπευσμένα τον Μάρτιο του 2010, όταν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε και όπως αναφέρει το κείμενο δεν ήταν λίγες εκείνες οι φορές που «κεκλεισμένων των θυρών» συγκρούστηκαν για το εάν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, «αναγκάζοντας τους επενδυτές να οδηγηθούν σε ιστορικές απώλειες».

Αυτού του είδους οι... αμφιβολίες - αντιπαραθέσεις, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αφήνουν αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το αν η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου.

«Ολες οι πλευρές αισθάνονται πόνο, αλλά το διαζύγιο φαίνεται απίθανο», ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, πυροδoτώντας ευθέως σενάρια περί διάλυσης.

Το ΔΝΤ λέει ότι μείωσε τα στάνταρ του για να υποστηρίξει ένα ελαττωματικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «θεμελιωδώς διαφωνεί» με την άποψη του ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να είχε διαγραφεί νωρίτερα. Και η ΕΚΤ, λέει ότι το ΔΝΤ εφαρμόζει ένα εκ των υστέρων παραπλανητικό παιχνίδι.

«Η πιο καταστροφική υποψία», συνεχίζει το δημοσίευμα «προκύπτει από τη μελέτη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Οτι η Τρόικα έκανε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και «μασάζ» στους αριθμούς του χρέους, επειδή οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης ασκούσαν αθέμιτη επιρροή στη διαδικασία».

Πολλοί ανεξάρτητοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες ωστόσο, υποστήριζαν εξαρχής ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το βουνό του χρέους της, αμφισβητώντας τις ρόδινες προβλέψεις της Τρόικας για την ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου