Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Morgan Stanley: Το μπαζούκας πέθανε, πάμε για τύπωμα ευρώ από την ΕΚΤ !

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (OMT), το οποίο βοήθησε καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των εντάσεων της κρίσης χωρίς καν να ενεργοποιηθεί, είναι νεκρό, δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley για την Ευρώπη, Joachim Fels.

Σημειώνεται ότι το OMT χαρακτηρίζεται συχνά και σαν το “μπαζούκας” της ΕΚΤ, καθώς η υπόσχεση του Mario Draghi να αγοράσει απεριόριστα κρατικά ομόλογα, μπορεί να μην εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά ήταν αρκετή για να ρίξει το κόστος δανεισμού για τις χώρες της περιφέρειας.

Τώρα, ο Fels της Morgan Stanley προειδοποιεί ότι το OMT έχει πεθάνει. “Και εάν οι αποπληθωριστικές πιέσεις ενταθούν ή/και η κρίση αναζωπυρωθεί και πάλι; Σας
ακούω να λέτε 'Το OMT'. Λοιπόν, να ποιο είναι το πρόβλημα”, γράφει ο οικονομολόγος σε τελευταία ανάλυσή του.

“Η ΕΚΤ δηλώνει ότι θα ενεργοποιήσει το OMT μόνο εάν μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα αποδεχθεί τους σκληρούς όρους ενός προγράμματος διάσωσης του ESM ή μίας πιστωτικής γραμμής. Όμως, κάτι τέτοιο θα πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο, και με δεδομένη την έντονη αντίδραση της Bundesbank στο OMT και της εξέτασης της νομιμότητας του προγράμματος από το Συνταγματικό Δικαστήριο, δεν πιστεύω ότι οι Γερμανοί βουλευτές θα ενέκριναν ένα πρόγραμμα ESM, γνωρίζοντας ότι αυτό θα πυροδοτήσει την ενεργοποίηση του OMT”, εξηγεί ο αναλυτής.

Για αυτό και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το OMT είναι πρακτικά νεκρό. Το επόμενο μεγάλο ζήτημα για την ΕΚΤ θα είναι μία ευρεία ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής (QE), ή απλά, το τύπωμα χρήματος, εκτιμά ο Fels της Morgan Stanley.

“Πραγματικά, και αυτό δεν είναι πολύ δημοφιλές στη Γερμανία, αλλά τουλάχιστον, δεν απαιτεί την έγκριση της Bundestag”, καταλήγει ο αναλυτής.
newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου