Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Η Ρωσία επαναφέρει τα Kirov

battlecruiserΤο ρωσικό ναυπηγείο Sevmash αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι έχει υπογράψει μια σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για την επισκευή και αναβάθμιση του 252 μέτρων μήκους βαρύ πυρηνοκίνητου πυραυλοφόρου καταδρομικού «Ναύαρχος Ακίμοβ».Το σχετικό έγγραφο υπογράφηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Μπορίσοφ και τον Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρίας Sevmash Μιχαήλ Μπουντιχιένκο. Τώρα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την προπαρασκευαστική φάση για τον εκσυγχρονισμό του πλοίου: εγκατάσταση εξοπλισμού μηχανικών συστημάτων εξοπλισμού, εργασίες επιθεώρησης, καθώς και
εργασίες αποσυναρμολόγησης των εξαρτημάτων και του εξοπλισμού. Το 70% του αποσυναρμολογημένου εξοπλισμού πρέπει να αντικατασταθεί.
Το πλησιέστερο χρονικό ορόσημο για το ξεκίνημα των εργασιών στην αποβάθρα αναφέρεται το 2014. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη το πλοίο πρέπει να τεθεί σε υπηρεσία στο Ρωσικό Ναυτικό το 2018.Όπως γνωρίζετε, κάθε σκάφος θα έχει συνολική ικανότητα μεταφοράς 300 πυραύλων, κάνοντας έτσι αυτά τα πλοία τα βαρύτερα εξοπλισμένα στον κόσμο. Τα πλοία της κατηγορίας θεωρούνται ως η θανασιμότερη απειλή των αμερικανικών αεροπλανοφόρων. Για πρώτη φορά ανακοινώθηκε το 2009 από την ρωσική πλευρά η επαναφορά σε επιχειρησιακή κατάσταση των δύο πλοίων της κατηγορίας «Κίροφ», ενώ το «Ναύαρχος Ναχίμοφ» αναμένονταν αρχικά να εισέλθει και πάλι σε υπηρεσία με το Ρωσικό Ναυτικό το 2012.
Για την ιστορία: Το βαρύ πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο καταδρομικό «Ναύαρχος Ακίμοβ» (πρώην Kalinin), εκτοπίσματος περί τους 26.000 τόνους, είναι το τρίτο πλοίο της κλάσης Kirov (oνομασία κατά ΝΑΤΟ, στη Ρωσία είναι γνωστή ως Πρότζεκτ 1144) - τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον κόσμο, εκ των οποίων το «Μέγας Πέτρος» (Pjotr Weliki) βρίσκεται σε υπηρεσία . Η ναυπήγησή του «Ναύαρχος Ακίμοβ» ξεκίνησε το 1982 και το Ρωσικό Ναυτικό το παρέλαβε στις 10 Μαΐου 1989. Από το 1999 και μετά, δεν βρίσκεται σε υπηρεσία. (fox2 magazine)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου