Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Financial Times: "Το Δ.Ν.Τ. οδηγεί την Ελλάδα στη δραχμή"

Financial Times: "Αυτή η ώρα δεν ήρθε, αλλά πλησιάζει"

«Ήταν η πιο τίμια και διαυγής ανάλυση από επίσημο οργανισμό για την κρίση στην ευρωζώνη μέχρι σήμερα».
Με αυτή τη φράση σχολιάζουν οι Financial Times, και συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος Wolfgang Münchau, την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα και τα λάθη του πρώτου προγράμματος διάσωσης.
 
«Μέσα σε 50 μόνο σελίδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρήγαγε μια ακριβή και σοβαρή ανάλυση για το τι πήγε στραβά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, η οποία τονίζει ότι η τρόικα σπρώχνει την Ελλάδα σε έξοδο από την ευρώ: «Χωρίς
ρεαλιστική προοπτική ανακούφισης από το χρέος, η Ελλάδα έχει κίνητρο να φύγει από το ευρώ, όταν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και μπορεί να ευνοηθεί από υποτίμηση και στάση πληρωμών. Αυτή η ώρα δεν ήρθε, αλλά πλησιάζει».
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ επισημαίνει στην έκθεση ότι τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνημένης ελληνικής προσαρμογής τις είχαν προβλέψει πολλοί επικριτές και τονίζει ότι ο υπερβολικά μεγάλος χρόνος που πέρασε μέχρι να συμφωνηθεί η αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους, είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές να έχουν ήδη αποχωρήσει όταν έγινε.
 
«Οι επιπτώσεις αυτών των συσσωρευμένων σφαλμάτων είναι βαριές. Το πιο σημαντικό είναι ότι καθιστούν αδύνατη την επίλυση της κρίσης μέσα στις παρούσες παραμέτρους» προσθέτουν οι Financial Times, με τον δημοσιογράφο να εκτιμά πως «η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους, μέχρι είτε να φύγει από την ευρωζώνη και να κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς, είτε να γίνει θεμελιώδης αλλαγή στην στρατηγική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου