Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Η επανίδρυση της ΝΔ αρχίζει σήμερα


Με μια ομιλία που θα δίνει το πολιτικό στίγμα του για την επόμενη περίοδο, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα κηρύξει ουσιαστικά την έναρξη των εργασιών του 9ου συνεδρίου της ΝΔ σήμερα το βράδυ.
Η ΝΔ από σήμερα εισέρχεται σε διαδικασία μετεξέλιξης και ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ορίσει τις συντεταγμένες στον χάρτη της νέας ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που ετοιμάζει με στόχο να υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές.
Η ΝΔ κάνει τη δική της επανεκκίνηση σήμερα, καθώς το κόμμα έχει κυριολεκτικά βαλτώσει και μοιάζει με ένα οργανισμό  νεκρό, τέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή του από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο Αντώνης Σαμαράς στοχεύει να διαμορφώσει ένα σύγχρονο κόμμα εξουσίας το οποίο θα είναι η πολιτική ομπρέλα των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροδεξιάς, των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Επί της ουσίας θα πρόκειται για την επανίδρυση της ΝΔ σε ένα κόμμα που θα εκφράζει τις υγιείς
δυνάμεις της κοινωνίας που θέλουν τη σύγκρουση με τα κατεστημένα, τις συντεχνίες και τις ομάδες που έχουν καθηλώσει τη χώρα στη στασιμότητα εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για τη συνολική αναγέννηση της παράταξης ως κορμού των δυνάμεων της σύγχρονης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που θα προσομοιάζει περισσότερο με τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα με φιλελεύθερες απόψεις.
Η στρατηγική επιδίωξη του Αντ. Σαμαρά είναι η διεύρυνση της κοινωνικής και πολιτικής βάσης της Κεντροδεξιάς παράταξης, ώστε να εμπλουτιστεί - και άρα να ανανεωθεί ριζικά το στελεχιακό δυναμικό της - με νέο «πολιτικό προσωπικό», όχι μόνο από τον χώρο της ΝΔ, καθώς επίσης και να αλλάξει η νοοτροπία και η πολιτική κουλτούρα.
Εξάλλου, η ΝΔ έχει πάρα πολλές αδυναμίες, καταγράφεται η ανυπαρξία σαφούς ιδεολογικού πλαισίου και ουσιαστικά είναι ένα «νεκρό» κόμμα με αδρανοποιημένη κομματική βάση.
Το στοίχημα για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν ρόλους την επόμενη περίοδο είναι κατά πόσο θα καταφέρουν να αναστήσουν το κόμμα, να αλλάξουν ριζικά τις δομές του κομματικού μηχανισμού, ώστε να αποδιαρθρωθεί πλήρως η κομματική γραφειοκρατία.
Από το συνέδριο θα αναδειχθεί και η νέα φουρνιά στελεχών, καθώς επιθυμία του Σαμαρά είναι στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, δηλαδή στην Πολιτική Επιτροπή να εκλεγούν κυρίως νέα πρόσωπα που θα δώσουν τον αέρα της ανανέωσης.
Την Κυριακή 30 Ιουνίου, τελευταία ημέρα του συνεδρίου, αναμένεται να εκλεγούν ως είθισται τα νέα αιρετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία θα είναι ριζικά ανανεωμένη και θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν πρόσωπα που δεν χαρακτηρίζονται ως στελέχη του «κομματικού σωλήνα» και των μηχανισμών.
Μάρκος Αυρήλιος
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου