Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Στους πολιτικούς αρχηγούς ο νόμος για την Ιθαγένεια

Στους πολιτικούς αρχηγούς ο νόμος για την Ιθαγένεια Πιθανότατα τον Ιούνιο να πάρει το «πράσινο φως»
Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια. Πιθανότατα τον Ιούνιο να πάρει και το «πράσινο φως» ώστε να μπει σε δημόσια διαβούλευση και να κριθεί από κόμματα, βουλευτές και πανεπιστημιακούς.
Σήμερα ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα παίρνει άδεια μόνιμης διαμονής, μπορεί να ζήσει στη χώρα, να πηγαίνει σχολείο, να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να εργάζεται και να ασφαλίζεται, δεν παίρνει όμως ιθαγένεια. Και να σκεφτεί κανείς ότι τα σύγχρονα κράτη είναι δομημένα στη λογική του εθνικού κράτους και συνήθως τα μέλη τους έχουν ίδια ιθαγένεια και εθνικότητα.
Οι συσκέψεις των εκπροσώπων των κομμάτων με τον αρμόδιο υπουργό έχουν ολοκληρωθεί και μένουν ουσιαστικά δύο «αγκάθια» για να λύσουν οι κύριοι Σαμαράς- Βενιζέλος και Κουβέλης. Και δεν είναι άλλα από εκείνα που κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το υπουργείο Εσωτερικών δια του αρμόδιου αναπληρωτού υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου, προκρίνει διαφορετική φιλοσοφία για την Ιθαγένεια, αφού θέλει να της προσδώσει το αίσθημα της επιβράβευση για εκείνους που «πασχίζουν» να ενταχθούν στη χώρα.
Στους πολιτικούς αρχηγούς ο νόμος για την ΙθαγένειαΟ νομικός δεσμός ενός πολίτη με το κράτος του, πρέπει να έχει ουσιαστικό κριτήριο, -άλλωστε αυτή ήταν και η υπόδειξη του ΣτΕ - και εφόσον δεν θα υπάρχει το δίκαιο του αίματος, το υπουργείο προτείνει η ιθαγένεια να δίνεται βάση της παιδείας που αποκτά ο κάθε πολίτης που ζει στην Ελλάδα.
Αν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν με την πρόταση του υπουργείου ότι η γέννηση από μόνη της δεν αρκεί γιατί δεν αποκτάται γνήσιος δεσμός με τη χώρα και αποδέχονται την παιδεία ως κριτήριο, εντούτοις διαφωνούν στα χρόνια φοίτησης.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζητούν η απονομή της ιθαγένειας να γίνεται όταν τα παιδιά έχουν φοιτήσει στα σχολεία 6 χρόνια, όπως δηλαδή προβλεπόταν στο νομοσχέδιο Ραγκούση, διάταξη όμως που κρίθηκε αντισυνταγματική. Το υπουργείο προτείνει τα χρόνια να οριστούν σε 9, όπως ορίζονται τα χρόνια της υποχρεωτικής φοίτησης για τα ελληνόπουλα.
Διαφωνία διατυπώθηκε και στην πρόταση των εκπροσώπων των κομμάτων να δίνεται η ιθαγένεια με τη γέννηση του παιδιού και με απόφαση των γονιών. Το υπουργείο αντιπροτείνει να ισχύσει στην Ελλάδα ότι και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η απονομή ιθαγένειας να αποφασίζεται από το παιδί και με την ενηλικίωση του δηλαδή στο 18ο έτος της ηλικίας του. Το υπουργείο μάλιστα επέμεινε σε αυτή την πρόταση εκτιμώντας πως ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί από αλλοδαπούς γονείς στην Ελλάδα, να πάρει την ιθαγένεια και λίγους μήνες αργότερα να εγκαταλείψει την χώρα και έτσι να μην γνωρίσει τίποτα για μια χώρα, της οποία θα έχει την ιθαγένεια.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται: Εάν ένα παιδί δεν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά ήρθε σε μικρή ηλικία, θα πρέπει για να πάρει την ιθαγένεια να φοιτήσει στο σχολείο για 9 χρόνια αλλά οπωσδήποτε τα 6 να είναι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σήμερα ο νόμος δίνει το κριτήριο της διαμονής στους γονείς, ενός παιδιού για την ιθαγένεια τους αρκεί αυτοί να ζουν τουλάχιστον 5 χρόνια στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο θέλει να ρίξει το βάρος στον εντασσόμενο και να είναι δική του απόφαση ποια ιθαγένεια θα θελήσει να του απονεμηθεί. Απαλείφθηκε, εφόσον κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη που αφορούσε στη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των αιρετών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για πρώτη φορά εξετάζεται το ενδεχόμενο να απονέμεται επενδυτική ιθαγένεια, κάτι που ισχύει σε Ελβετία, Ισπανία και δεκάδες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κριτήρια που ορίζονται είναι: το ύψος και το είδος της επένδυσης και το ποινικό μητρώο του επενδυτή.
 
 
 
Πηγή : real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου