Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Άραγε του χρόνου τις φορολογικές δηλώσεις θα τις καταθέσουμε τα… Χριστούγεννα;


Όλοι ξέρουμε το ταμειακό πρόβλημα της χώρας και την ανάγκη να εισρέουν τακτικά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Άλλωστε, για να διατηρηθεί το καλό μομέντουμ και να έχουμε πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει πρώτα να λειτουργεί το κράτος. Να εισπράττει όσα του χρωστάνε, να πληρώνει όσα χρωστά και στο τέλος να γίνεται η σούμα.
Τα βασικά έσοδα του κράτους προέρχονται ασφαλώς από τους φόρους εισοδήματος. Κι εδώ ξεκινά o διασυρμός. Κάποτε κάναμε τις φορολογικές μας δηλώσεις το Μάρτιο. Παίρναμε τις βεβαιώσεις αποδοχών νωρίτερα, η διαδικασία λειτουργούσε ομαλά, έστω και χειρόγραφα, και το κράτος ξεκινούσε να εισπράττει φόρους από τον Απρίλιο και μετά ενώ επιστρέφονταν μέσα στο καλοκαίρι και χρήματα, τότε που υπήρχαν επιστροφές διότι σήμερα…
Φτάσαμε αισίως στα τέλη Ιουνίου και μάλιστα την Παρασκευή τελείωνε η προθεσμία υποβολής, ηλεκτρονικά, των φορολογικών δηλώσεων. Δόθηκε όμως παράταση γιατί ξέρετε πόσοι έκαναν τη δήλωσή τους; Μόλις 400-500 χιλιάδες, δηλαδή ένας στους 10 υπόχρεους ήταν εμπρόθεσμος και
συνεπής. Επομένως, με άλλες 4,5 εκατ. δηλώσεις να μην έχουν κατατεθεί ήταν επόμενο να δοθεί παράταση. Στις παραλίες με το λάπτοπ, λοιπόν, προκειμένου να καταθέτουμε τις δηλώσεις. Αφού πρώτα, βεβαίως, αξιωθούν υπηρεσίες και ασφαλιστικά ταμεία να στείλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών κι αφού οι τράπεζες στείλουν τα στοιχεία με τους τόκους των καταθέσεων. Μπάχαλο; Είναι το ελάχιστο που μπορεί να πει κανείς.
Κι ενώ το κράτος θα έπρεπε να γεμίζει τα ταμεία του με φόρους όλο αυτό το σύστημα μεταφέρεται για το φθινόπωρο όπου εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ ή σε τέσσερις το πολύ δόσεις τους φόρους.
Το «μαύρο» φθινόπωρο επομένως που περιμένουν όλοι μετά τις γερμανικές εκλογές θα γίνει ακόμη πιο μαύρο όταν θα κληθούμε, μετά τις διακοπές, να γεμίσουμε τα ταμεία του κράτους. Το μαχαίρι στο λαιμό όλων προκειμένου να υπάρξουν έσοδα και να εμφανιστούν πλεονάσματα. Και το ερώτημα είναι ένα: Πώς θα πάει μπροστά αυτή η χώρα η οποία δε μπορεί ούτε την πιο βασική διαδικασία των πολιτών να διεκπεραιώσει κανονικά και στους προκαθορισμένους χρόνους;
Παράταση
Παράταση για την ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Η προθεσμία, που έληγε στις 30 Ιουνίου, παρατείνεται ως εξής:
Για τα ψηφία: 1 και 2 έως και την 22η Ιουλίου 2013,
για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013,
για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013,
για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013,
για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013
και για το ψηφίο: 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013.
Επιπλέον παρατείνεται μέχρι και τις 8 Ιουλίου 2013 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ.) .
Η προθεσμία αυτή ισχύει και για τις εταιρείες που υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους σε φυσική μορφή στη Δ.Ο.Υ., εκτός αυτών που προβλέπεται κατά περίπτωση ειδικότερη προθεσμία από τις διατάξεις του άρθρου 64 του Κ.Φ.Ε. (περιπτώσεις  δ΄, ε΄ και στ΄ της παραγράφου 1).
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου