Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

“Κλειδώνει” η συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ


Κλειδώνει όπως όλα δείχνουν η συμφωνία με την αζέρικη εταιρεία Socar για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, μετά τη βελτιωμένη προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ως ελάχιστο τίμημα για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ είχε κοστολογηθεί από την εταιρεία η οποία διεξήγαγε την αποτίμηση του υπό εκποίηση φορέα, το ποσόν των 330 εκατ.ευρώ.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η εξέλιξη θεωρείται καταλυτική για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, γεγονός το οποίο θεωρείται πρόκριμα για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τη χώρα μας.
Η προσφορά της αζέρικης εταιρίας για τον ΔΕΣΦΑ εκτός από οικονομική έχει και ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία καθώς επίκειται η απόφαση για την επιλογή του αγωγού του λεγόμενου νοτίου
διαδρόμου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Τα εναλλακτικά σχέδια είναι ο αγωγός ΤΑΡ που ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και ο Ναμπούκο που διέρχεται εκτός Ελλάδος. Η απόφαση για το σχέδιο που θα προωθηθεί αναμένεται ως το τέλος Ιουνίου από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν στην οποία συμμετέχει και η SOCAR.
Ο ΔΕΣΦΑ είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τον κεντρικό αγωγό από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως την Αττική, τους κλάδους υψηλής πίεσης καθώς και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο φυσικό αέριο. Είναι 100 % θυγατρική της ΔΕΠΑ, η οποία ελέγχεται κατά 65 % από το Δημόσιο και 35 % από τα ΕΛΠΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει προς πώληση το 66 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου