Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ο Σαμαράς αναστέλλει τις απολύσεις λόγω... θέρους

Spiegel: Ο Σαμαράς αναστέλλει τις απολύσεις λόγω... θέρους    ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να τρενάρει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, προκειμένου να αποφύγει μαζικές διαδηλώσεις που θα βλάψουν τον τουρισμό, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel.
Υπό τον τίτλο «Ανησυχία για τις διακοπές: Η Ελλάδα θέλει καλοκαιρινό διάλειμμα στις περικοπές θέσεων εργασίας» το περιοδικό περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ως έναν καλοκαιρινό εφιάλτη, ένα έργο που κινδυνεύει να παιχτεί μπροστά στα μάτια των εκατομμυρίων τουριστών που αναμένεται να συρρεύσουν στην χώρα.
«Τεράστιες διαδηλώσεις, μαζικές απεργίες και δακρυγόνα: αυτό είναι το σενάριο τρόμου, που οδηγεί
την ελληνική κυβέρνηση στο να ζητήσει περισσότερο χρόνο για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, διότι δεν θέλει να τρομάξει τους τουρίστες τη θερινή περίοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει προσωπικά από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας να παρατείνουν για το φθινόπωρο την προθεσμία για το πρόγραμμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. «Η κυβέρνησή του ανησυχεί ότι ένα καλοκαίρι διαδηλώσεων λόγω των περικοπών θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία», σημειώνει.

«Η Ελλάδα έχει υποσχεθεί στους δανειστές της ότι θα απολύσει 2.000 δημόσιους υπαλλήλους μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ άλλες 2.000 απολύσεις θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους. Όμως, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, ο Αντώνης Σαμαράς φοβάται ότι η παραβίαση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα θα πυροδοτήσει εκτεταμένες διαδηλώσεις, την ώρα που θα αρχίσει να καταφθάνει στη χώρα ένας τεράστιος όγκος τουριστών.
Ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους φόβους της τρόικας και να επιμείνει ότι το καλοκαίρι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να δημιουργηθούν κοινωνικές εντάσεις.
«Στην ελληνική πολιτική, το καλοκαίρι έχει τις παραδόσεις του. Θυμηθείτε τα μπάνια του λαού, κατά τον Ανδρέα Παπανδρέου», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα περιμένει το 2013 να είναι μια χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό, καθώς προβλέπονται 17 εκατομμύρια αφίξεις – τα 2,5 εκατ. εξ αυτών από τη Γερμανία, επίσης νούμερο-ρεκόρ. Μια καλή θερινή περίοδος θεωρείται ζωτικής σημασίας για την οικονομία, η οποία βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης», αναφέρει το άρθρο.

Όπως επισημαίνει, «οι εκπρόσωποι της τρόικας επέστρεψαν στην Αθήνα την Τρίτη για άλλη μία από τις τακτικές επιθεωρήσεις τους, έλεγχος που είναι πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του μήνα. Η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος κρατικών οργανισμών και της συνεπαγόμενης απόλυσης προσωπικού, αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα από τότε που η Ελλάδα στράφηκε στους εταίρους της στην ευρωζώνη για να ζητήσει διάσωση, την άνοιξη του 2010» καταλήγει το δημοσίευμα.
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου