Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

"Προ-εμφυλιακό" το κλίμα στη Τουρκία Αν χρειαστεί θα επέμβουν οι ειδικές δυνάμεις, προειδοποιεί ο Ερντογάν

Ανησυχία τόσο για την κοινωνική σταθερότητα όσο και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίαε προκαλούν οι τελευταίες προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι θα εκκαθαρίσει τη πλατεία Ταξίμ (και κατά συνέπεια και όλες τις πόλεις) από τους διαδηλωτές-ταράξιες πάση θυσία, ακόμα και με τη συμβολή του στρατού..
Αναλυτές χαρακτηρίζουν το κλίμα πόλωσης στη χώρα από τις μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων δύον εβδομάδων ως "προ-εμφυλιακό" καθώς, οι επικριτές του Τούρκου πρωθυπουργού δεν υποχωρούν στη βίαιη καταστολή από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας και, παρά τη φαινομενική διάθεση υποχώρησης που είχε δείξει τις προηγούμενες μέρες, ο Ερντογάν παραμένει πρακτικά αδιάλλακτος. 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αστυνομικοί θα
κάνουν χρήση όλων των μέσων που τους επιτρέπει ο νόμος και "αν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμη και οι ένοπλες τουρκικές δυνάμεις", προκαλώντας την αντίδραση της Άγγελα Μέρκελ, που προειδοποιήσε εμμέσως τον Ερντογάν ότι διακινδυνεύει την ενταξιακή πορεία της χώρας του στους κόλπους της ΕΕ.
Η δήλωση του Αρίντς αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του Ερντογάν επικαλείται την βοήθεια του στρατού, ο οποίος θεωρείται προπύργιο του κοσμικού κράτους με το οποίο υπάρχει ανοιχτή αντιπαράθεση.
Tην ίδια ώρα, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Σμύρνης και άλλων μεγάλων πόλεων γίνονται βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των παραδοσιακών διαδηλωτών των δύο τελευταίων εβδομάδων, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί και από τους δεκάδες χιλιάδες απεργούς των εργατικών συνδικάτων. 
Επιπλέον,η Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων Τουρκίας (DISK) και η Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK), μαζί με τα συνδικάτα των γιατρών, των οδοντιάτρων και των μηχανικών, έχουν προγραμματίσει για το απόγευμα νέες συγκεντρώσεις   στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να πραγματοποιήσουν πορεία στην πλατεία Ταξίμ, γεγονός που εγείρει φόβους για νέα βίαια επεισόδια.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έκρινε παρανομη την γενική απεργία των συνδικάτων, κίνηση πουδυναμιτίζει και άλλο το κλίμα.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση 441 άτομα σε σχέση με τα χθεσινά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο δικηγορικός σύλλογος της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι 56 άτομα κρατούνται στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι τραυματίες από την αρχή της "εξέργεσης", πριν από δύο εβδομάδες, ξεπερνούν πλέον τους 7.500 χιλιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου