Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

«Μάχες Λέξεων» Επιτυχημένος ο παρθενικός διαγωνισμός ορθογραφίας

«Μάχες Λέξεων»  Επιτυχημένος ο παρθενικός διαγωνισμός ορθογραφίας
26 μαθητές Ε’ και Στ’ τάξης τριών δημοτικών σχολείων από το σύνολο των 30 που ήταν προγραμματισμένο να συμμετέχουν τελικά έλαβαν μέρος το απόγευμα της Κυριακής με τίτλο στον πρώτο διαγωνισμό ορθογραφίας «Μάχες Λέξεων» που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Καβάλας, την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καβάλας και τους Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 15ου και 25ου δημοτικού σχολείου. Η επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούνταν από τον σχολικό σύμβουλο Θανάση Διαλεκτόπουλο, την εκπαιδευτικό Μαριάννα Κεσόγλου, αλλά και την επίσης εκπαιδευτικό Βίκυ Νάτση. Οι λέξεις επιλέχθηκαν κι εκφωνήθηκαν από τον κ. Διαλεκτόπουλοκαι προέρχονταν από λεξικά του δημοτικού σχολείου.
Η ιδέα της διοργάνωσης γεννήθηκε όταν ο δάσκαλος του 25ου ΔΣ Θόδωρος Ποσταντζίδης επισκέφθηκε την Ολλανδία, όπου και διαπίστωσε τη δυσκολία των μαθητών στην ορθογραφία που
επεκτείνονταν και στη γλώσσα. Αυτό συνέβαινε προφανώς διότι δεν υπήρχε το αντίστοιχο ενδιαφέρον εκ μέρους των παιδιών ώστε να μάθουν. Προσπάθησε λοιπόν ο κ. Ποσταντζίδης να δημιουργήσει ένα παιχνίδι προκειμένου ο διαγωνισμός να αποκτήσει ενδιαφέρον. Οι αρχικές προσπάθειες δεν ευδοκίμησαν, οπότε ο κ. Ποσταντζίδης οργάνωσε και σχεδίασε προσεκτικότερα την ιδέα, την οποία και κατέθεσε στο σχολικό σύμβουλο Θανάση Διαλεκτόπουλο.
Παρόμοια πρόταση υπήρξε και από άλλη ομάδα εκπαιδευτικών και γονέων, οπότε μέσω της συμπράξεως προέκυψε ο διαγωνισμός ορθογραφίας. Φυσικά η πρώτη απόπειρα χρήζει περαιτέρω οργάνωσης. Με δεδομένο ότι τα μηνύματα για το εγχείρημα είναι θετικά, εκφράζονται ελπίδες ότι η επανάληψη της επόμενης χρονιάς θα αγκαλιασθεί ευρύτερα από περισσότερα σχολεία.
Οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν, επιλέχθηκαν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Επρόκειτο δηλαδή για λέξεις που τα παιδιά γνώριζαν. Ίσως την επόμενη χρονιά να προστεθούν δυσκολότερες λέξεις. Επίσης, επιχειρήθηκε να υπάρξει κλίμακα δυσκολιών στις λέξεις, που άρχισε από εύκολες και προχώρησε σε δυσκολότερες συγκριτικά με τις ηλικίες των διαγωνιζόμενων ώστε ο διαγωνισμός να παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ενθαρρυντικές ήταν πάντως οι πολλές παρουσίες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπου διεξήχθη ο διαγωνισμός.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Απόστολος Μουμτζάκης μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, όπου πρώτη ήρθε η Τσεντεμεϊδου Φαίη της Στ’ τάξης του 25ου ΔΣ, δεύτερη η Τζούντια Στέλλα της Στ’ τάξης από το 2ο ΔΣ, τρίτος ο Βαφειάδης Μιχαήλ της Ε’ τάξης του 15ου ΔΣ. Για ένα διαγωνισμό υψηλού επιπέδου που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα μας μίλησε ο κ. Μουμτζάκης έως την ανάδειξη του τελικού νικητή.
Πρωτοπόρα είναι η διοργάνωση σε πανελλήνιο επίπεδο, αφού κάτι παραπλήσιο διοργανώνεται μόνο στην Καστοριά ωστόσο αφορά σε μαθητές των γυμνασίων. Η ευκαιρία που δόθηκε στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Καβάλας στόχευε στο να γνωρίσουν λεπτομερέστερα την ελληνική γλώσσα και να εκπαιδευτούν στην ορθογραφία. Περισσότερες από τις 210 λέξεις που είχαν προετοιμάσει οι διοργανωτές χρησιμοποιήθηκαν τελικά ενώ η κλίμακα δυσκολίας χρειάστηκε να αυξηθεί ώστε να προκύψει η τελική νικήτρια.
Κάποια μικροπροβλήματα των παρόντων γονέων που προσπαθούσαν με τη στάση τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους, ευτυχώς ξεπεράστηκαν κι έτσι όλα κύλησαν καλά στον παρθενικό διαγωνισμό ορθογραφίας. Πιλοτικά στην αρχική διοργάνωση μετείχαν μαθητές του 2ου, του 15ου και του 25ου ΔΣ προκειμένου οι διοργανωτές να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Κατόπιν συνεννοήσεως με τον κ. Διαλεκτόπουλο ο διαγωνισμός θα επιχειρηθεί να διευρυνθεί τόσο σε επίπεδο δήμου Καβάλας, όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου