Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Στον Τύπο της Κυριακής: Σενάρια εκλογών μετά τις διαφωνίες για το αντιρατσιστικό




Η πρόσφατη αντιπαράθεση ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ανέδειξε τις διαφορετικές επιδιώξεις ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. Οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι βλέπουν τον πρωθυπουργό να αποκομίζει σημαντικά κέρδη από τη διακυβέρνηση, την ώρα που τα ποσοστά τους υποχωρούν σημαντικά. Στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής, όμως όπως είχε
επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο συνεργάτης του Πρωθυπουργού «ναυάγια γίνονται και μέσα στα λιμάνια».

Ενα ενδεχόμενο ατύχημα, από ένα ζήτημα όπως το αντιρατσιστικό, θα μπορούσε να διαταράξει την κυβερνητική πλειοψηφία και να δυναμιτίσει την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό και με δεδομένο το θετικό κλίμα για την πορεία της κυβέρνησης έχουν ήδη γίνει εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στο φθινόπωρο. Μετά το καλοκαίρι, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, θα έχει επικρατήσει ένα σαφώς καλύτερο κλίμα στην κοινωνία. Σε αυτό θα έχει συμβάλει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος, κάτι που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας, ενώ θα έχει δοθεί μάχη ώστε οι αλλαγές στο Δημόσιο να έχουν περιορισμένες αντιδράσεις.

Με ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αφού θα είχαν μεσολαβήσει και οι γερμανικές εκλογές, όπου αναμένεται άνετη νίκη της Μέρκελ .
Ως βασικά διακυβεύματα της εκλογικής μάχης θα μπορούσαν να προταχθούν το νέο κούρεμα του δημόσιου χρέους και η συνέχιση μιας πολιτικής που διασφαλίζει τη σταθερότητα στη χώρα.

Η συζήτηση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει στο εξωτερικό και το μόνο πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει είναι το αν οι εταίροι θα ζητήσουν νέα μέτρα, έστω και περιορισμένα, για να προχωρήσουν στη χαλάρωση κατά 50 δισ. του χρέους. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε έτσι να εκμεταλλευτεί και την πλήρη απουσία προτάσεων και οργανωμένου σχεδίου για έξοδο από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενα άλλο εκλογικό σενάριο που συζητούν στην κυβέρνηση είναι και των τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2014 για τη διεξαγωγή συγχρόνως των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών. Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλή λίστα χωρίς συνδυασμούς για τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή να μην υπάρχουν συνδυασμοί, αλλά ένα ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα άλλο με τους υποψήφιους συμβούλους.

Στόχος είναι να απονευρωθούν τα άκρα, τα οποία σε μια σαφώς πιο χαλαρή εκλογική διαδικασία ενδέχεται να δουν τα ποσοστά τους να εκτοξεύονται, όμως, όπως φαίνεται, μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, το θέμα αυτό δύσκολα θα προχωρήσει.
Με τη ρευστότητα που επικρατεί, πάντως, η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά το καλοκαίρι και αφού ο Αντώνης Σαμαράς εξετάσει τότε όλα τα δεδομένα.

Εάν δεν επαληθευθούν τα εκλογικά σενάρια, ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάζει ο πρωθυπουργός είναι αυτό του ανασχηματισμού, που είναι πολύ πιθανό να μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι.
Δεν είναι τυχαίο πως για τον πρωθυπουργό δύο είναι τα βασικά προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα το πρόγραμμά του και να αρχίσει ουσιαστικά η ανάπτυξη, η κυβερνητική συνοχή και η κοινωνική ειρήνη. Και για τα δύο αυτά είναι σαφές πως το κλίμα παραμένει ρευστό, αν και τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν δημιουργούν ένα ξεκάθαρο αίσθημα αισιοδοξίας. Η αισιοδοξία αυτή, όπως φαίνεται, επηρεάζει θετικά τους πολίτες, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητά τους, δεν επηρεάζει όμως, όπως φαίνεται, και τόσο τους κυβερνητικούς εταίρους και συνολικά το πολιτικό σύστημα, το οποίο και παίρνει σε πολλές περιπτώσεις θέσεις μάχης για την επόμενη μέρα.


Δημοσκοπήσεις η αιτία για τη σκληρή στάση Βενιζέλου

Η κόντρα που ξέσπασε με αφορμή τον αντιρατσιστικό νόμο μπορεί για πολλούς να είναι ακατανόητη, ή ακόμα και υπερβολική, με δεδομένο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν τη συγκατάθεσή τους σε σκληρά μέτρα, ενώ τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης με το επιχείρημα της ανάγκης της διατήρησης της κυβερνητικής σταθερότητας άλλαξαν στάση μέσα σε μια νύχτα για ζητήματα όπως η διατήρηση του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Η αλήθεια είναι πως ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς εξεπλάγη από την εμμονή των κυβερνητικών εταίρων για την κατάθεση του νόμου Ρουπακιώτη και πλέον είναι σαφές πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια μάχη εντυπώσεων για το ποιος θα κυριαρχήσει στο επικοινωνιακό πεδίο.
Ειναι ξεκάθαρο πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος γνωρίζει πως τα ποσοστά του κόμματός του θα συνεχίζουν να βουλιάζουν όσο ανεβαίνουν αυτά του Αντώνη Σαμαρά. Από την άλλη, όμως, η πολιτική επιβίωση του ιδίου βασίζεται στο να στεφθεί από επιτυχία η οικονομική πολιτική που ακολουθείται. Ακροβατώντας, δηλαδή, σε αυτό το τεντωμένο σχοινί, ο κ. Βενιζέλος θέλει να πιαστεί από κάπου και να προωθήσει τη δική του ατζέντα, η οποία στην παρούσα περίπτωση είναι απομόνωση της Χ.Α. Στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος γνωρίζει πως τα φαινόμενα διάλυσης του κόμματός του θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, είναι ένα πιο κεντροαριστερό ακροατήριο, το οποίο ευελπιστεί πως θα επιστρέψει από την αγκαλιά του Αλέξη Τσίπρα που είχε βρει καταφύγιο το τελευταίο διάστημα.



Κατανόηση Σαμαρά για τις διαφοροποιήσεις Κουβέλη

Αν δεν υπάρξει άμεσα φως στο τούνελ, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. φοβάται ότι θα υπάρξει και για το κόμμα του δημοσκοπική φθορά


Τα πράγματα είναι καλύτερα για τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος διατηρεί τη σταθερότητά του, από εκεί και πέρα όμως είναι σαφές πως η συνεχής συγκατάθεσή του σε σκληρά μέτρα, αν δεν υπάρξει άμεσα φως στο βάθος του τούνελ, θα έχει και για αυτόν αρνητικές επιπτώσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει αυτή την κατάσταση και σε πολλές περιπτώσεις δηλώνει την κατανόησή του. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και μια ξεκάθαρη γραμμή από την οποία δεν μπορεί να υποχωρήσει. Δεν είναι τυχαίο πως ο ίδιος πολύ συχνά αναφέρεται στη στήριξη των άλλων δύο εταίρων με τους οποίους μιλά δημόσια με θερμά λόγια, όμως γνωρίζει πολύ καλά πως η άνοδος της Ν.Δ. θα συμβάλει στην ανασφάλεια κυρίως του κ. Βενιζέλου. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κλείσει άμεσα το θέμα που προέκυψε με τον αντιρατσιστικό νόμο, καθώς θεωρεί πως είναι πολύ πιθανό αυτή η ιστορία να αποπροσανατολίσει την κυβέρνηση από το βασικό της στόχο που είναι η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας.


Στο στόχαστρο της κυβέρνησης ο Α. Τσίπρας

Η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει πολύ σύντομα, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε κάθε περίπτωση, από εδώ και πέρα στο στόχαστρο τόσο προσωπικά του πρωθυπουργού όσο και της κυβέρνησης μπαίνει ο Αλέξης Τσίπρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να περάσει δύσκολες ώρες στο συνέδριο του κόμματός του και μάλιστα δεν αποκλείουν να υπάρξει και μια έντονη και ουσιαστική επί της ουσίας αντιπαράθεση με συνιστώσες που μπορεί να ακολουθηθεί ακόμα και από μερική διάσπαση.
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά θεωρούν πως το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, και σε αυτή τη λογική ο κ. Τσίπρας θα ανεβάσει τη ρητορική του έναντι της κυβέρνησης. Ουσιαστικά, δηλαδή, αυτό που εκτιμάται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια πόλωση στο πολιτικό σκηνικό, η οποία όμως δεν θα πρέπει να επηρεάσει τη θετική πορεία της οικονομίας.


 «Κλειδί» το συνέδριο για άνοιγμα της Ν.Δ.

Σημαντική στιγμή μάλιστα τόσο για τον Αντώνη Σαμαρά όσο και για τη Ν.Δ. θα είναι το Συνέδριο του κόμματος στο τέλος Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το όραμά του για την επόμενη μέρα της κρίσης πατώντας ουσιαστικά πάνω στην ανάγκη μιας ευρύτερης συνεργασίας όλων εκείνων των δυνάμεων που επιθυμούν μια σταθερή ευρωπαϊκή πορεία για την Ελλάδα. Αν και δεν φαίνεται στην παρούσα φάση αποφασισμένος να προχωρήσει πρακτικά στην υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού μετώπου, το θέμα αυτό θα απασχολήσει τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο το επόμενο διάστημα, με τον Αντώνη Σαμαρά να ξεκινά από το Συνέδριο το σχεδιασμό του. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως με την επιστροφή στελεχών που για τον ένα ή τον άλλο λόγο είχαν απομακρυνθεί από τη Ν.Δ. θα υπάρξει μια ευρύτερη συσπείρωση και κυρίως μια αλλαγή κλίματος και μέσα στο κόμμα, ενώ νέα δυναμική αναμένεται να δώσει και η διαφαινόμενη εκλογή του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ στη θέση του γραμματέα της Π.Ε. της Ν.Δ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
 Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου