Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Όλοι εκτός όσων οι δανειακές συμβάσεις έχουν καταγγελθεί, στη ρύθμιση των δανείων

Όλοι εκτός όσων οι δανειακές συμβάσεις έχουν καταγγελθεί, στη ρύθμιση των δανείωνΕγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.
Η ΝΔ ψήφισε όλα τα άρθρα. Το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ διατύπωσαν επιφυλάξεις για τα άρθρα 2 και 5, που καθορίζουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε πρόγραμμα διευκόλυνσης. Η ΔΗΜΑΡ διατύπωσε επιφυλάξεις και για το άρθρο 10, που ορίζει ότι η υπαγωγή στο πρόγραμμα διευκόλυνσης γίνεται μόνο για μία φορά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλα τα άρθρα με εξαίρεση το άρθρο 17, στο οποίο δήλωσε «ναι». Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι το δικαστήριο ρυθμίζει ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι το 80% της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας (η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει ζητήσει το ποσοστό αυτό να φθάνει το 100%).
Επιφυλάξεις διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. «Όχι» σε όλα τα άρθρα ψήφισε
το ΚΚΕ.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κλήθηκε, πολλές φορές, από βουλευτές να ξεκαθαρίσει το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών και όλοι τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της αναστολής τους διότι «η οικονομική κρίση είναι ακόμη εδώ».
Χαρακτηριστική είναι η παρότρυνση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, προς τους υπουργούς, να ξεκαθαρίσουν τι θα κάνει η κυβέρνηση διότι η αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία λήγει στο τέλος του 2013 και η κοινωνία αγωνιά.
«Δεν μπορεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μιλάμε με μισόλογα κύριε υπουργέ. Πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει και να κάνουμε μία συζήτηση, στην οποία να ακουστούν οι προτάσεις όλων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.
Επίσης, από όλες τις πλευρές τέθηκε το θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούν να υπαχθούν σε πρόγραμμα διευκόλυνσης. Χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, ο παριστάμενος υφυπουργός, Θανάσης Σκορδάς, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποιες λύσεις και αν είναι έτοιμη θα τις φέρει στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, οπότε το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
«Για τους ελεύθερους επαγγελματίες μη νομίζετε ότι δεν έχουμε έγνοια. Προσπαθούμε να επεξεργαστούμε κάποιες λύσεις και αν είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα θα το φέρουμε» ανέφερε ο κ.Θανάσης Σκόρδας.
Όμως, επισήμανε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να αναζητήσουν λύσεις στο πτωχευτικό δίκαιο και έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήδη, επεξεργάζεται βελτιώσεις.
Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται για τον αριθμό όσων τελικά θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα διευκόλυνσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι στο νομοσχέδιο για τις διευκολύνσεις θα μπορέσουν να υπαχθούν και οι δανειολήπτες, οι οποίοι αν και έχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων τους, δεν έχουν υποστεί καταγγελία της δανειακής σύμβασης.
Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στους δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα δάνεια» και θα ζητήσουν να κάνουν χρήση του προγράμματος διευκόλυνσης, οι τράπεζες δεν θα αρνηθούν προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματά τους.
Ο κ. Σκορδάς ανακοίνωσε ακόμα ότι προτίθεται να επιφέρει τροποποίηση στο άρθρο που αναφέρεται σε δάνεια ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις δανειολήπτες με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω (σ.σ. στην αρχική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλεπόταν υπαγωγή στο προωθούμενο καθεστώς για άτομα με αναπηρία άνω του 67%).
Τροποποίηση με την οποία εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων, κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.
Όπως εξήγησε, ο κ. Χατζηδάκης, η ρύθμιση «προχώρησε» μετά από συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με αυτή τα μέρη δύνανται να προσφύγουν στον θεσμό της διαμεσολάβησης και δεν υποχρεώνεται κάποιος να πληρώσει δικηγόρο.
Είναι συνεπώς δυνητική και όχι υποχρεωτική η προσφυγή στο Διαμεσολαβητή.
Με τη διάταξη που κατατέθηκε, τα μέρη δύνανται πριν την υποβολή της αίτησης για το πρόγραμμα διευκόλυνσης να προσφύγουν στη διαδικασία διαμεσολάβησης.
Σε περίπτωση που επιλεγεί αυτή η διαδικασία και αποτύχει, ο οφειλέτης δύναται να καταθέσει την αίτηση για το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο, καθώς και αντίγραφο του πρακτικού αποτυχίας της διαμεσολάβησης.
Η εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης είχε προταθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, αλλά επειδή η πρόταση προέβλεπε ότι θα είναι υποχρεωτική η παρουσία του δικηγόρου στις ρυθμίσεις δανείων και μάλιστα με παράβολο τουλάχιστον 200 ευρώ (50 ευρώ θα βάρυνε τον οφειλέτη και 150 ευρώ την τράπεζα), είχε βρει αντίθετο το υπουργείο Ανάπτυξης.
Τελικά, με τον τρόπο που εισάγεται ο θεσμός του διαμεσολαβητή, η προσφυγή σε αυτόν θα είναι δυνητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου