Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Η μάχη του ανασχηματισμού-Τα επικρατέστερα ονόματα από το ΠΑΣΟΚ

MAKSIMOYYYYY 533 355Σε εγρήγορση είναι τα επιτελεία του Μαξίμου και της Ιπποκράτους με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο της νέας προγραμματικής συμφωνίας που θα ορίζει και τον νέο τρόπο λειτουργίας της δικομματικής πλέον κυβέρνησης, αλλά και τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν αυτή τη νέα κυβέρνηση.

Οι κινήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών θα είναι άμεσες και για αυτό το λόγο ματαιώθηκε το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λευκάδα, αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα περνούσε εκεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από τα επιτελεία, το πιθανότερο σενάριο είναι σύσκεψη των δύο πολιτικών αρχηγών να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, τη Δευτέρα να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός και πλέον την Τρίτη η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός είναι άλλωστε επιβεβλημένος μετά και τις αποχωρήσεις των δύο υπουργών της
ΔΗΜΑΡ, στα κρίσιμα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης και έτσι θα επισπευστεί η διαδικασία μιας και τέλος του μήνα επανέρχεται στη χώρα η τρόικα.

Όλες οι πληροφορίες δείχνουν πως θα είναι ένας ανασχηματισμός σαρωτικός, με ενεργό ρόλο πλέον του ΠΑΣΟΚ αλλά ενδεχομένως και του κ. Βενιζέλου για τον οποίο ακούγονται η θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή του υπουργού Εξωτερικών.

Από τις διαρροές πάντως μέχρι τώρα φαίνεται πως από την Ιπποκράτους θα επιλεγεί ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για τη θέση του υφυπουργού δημόσιας τηλεόρασης. Σίγουρη θεωρείται η είσοδος του κ. Χρυσοχοΐδη στην κυβέρνηση, για τον οποίο υπάρχουν τρία σενάρια. Το πρώτο τον θέλει στο υπουργείο Υγείας, το δεύτερο στο οικονομικό επιτελείο με αρμοδιότητα στα έσοδα και το τρίτο σενάριο τον θέλει να αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη θέση του κ. Μανιτάκη.

Από το ΠΑΣΟΚ πάλι ακούγεται και το όνομα του κ. Γιάννη Μανιάτη για τον οποίο ακούγεται το υπουργείο Περιβάλλοντος μιας και έχει ήδη τη σχετική εμπειρία.

Πάντως, είναι σίγουρο πως εάν ο κ. Βενιζέλος εισέλθει στην κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να θεωρείται και σίγουρη η συμμετοχή της κας Φώφης Γεννηματά σε υπουργείο, πιθανότατα στο υπουργείο Υγείας.

Στα ονόματα από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται και εκείνο του κ. Πάρη Κουκουλόπουλου και της Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, με τον κ. Στουρνάρα να θεωρείται αμετακίνητος, όπως και η περίπτωση του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον κ. Χατζηδάκη. Ωστόσο, για το υπουργείο Ανάπτυξης ακούγεται και το σενάριο να σπάσει σε υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών.

Φυσικά το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου έπεσε στο τραπέζι αλλά ο ίδιος αρνήθηκε μία τέτοια συμμετοχή και φυσικά υπήρξε και βέτο από πλευράς ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχουν ιδιαίτερα κακές σχέσεις μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του κ. Λοβέρδου.

Στο στρατόπεδο τώρα της Νέας Δημοκρατίας, οι ισορροπίες είναι πιο εύθραυστες, καθώς υπάρχει και το συνέδριο του κόμματος, κάτι που σημαίνει πως ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να κρατήσει ισορροπίες και με το καραμανλικό μπλογκ της παράταξης. Οπότε οι υπουργοί όπως ο κ. Στυλιανίδης φαίνονται αμετακίνητοι, ενώ πλέον με την απουσία της ΔΗΜΑΡ μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός τον κ. Βορίδη ή τον κ. Γεωργιάδη που δεν βρίσκονταν στην τρικομματική κυβέρνηση λόγω άρνησης Κουβέλη.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η καρέκλα του κ. Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, του κ. Σταμάτη για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πάντως, το σίγουρο είναι πως πριν τον ανασχηματισμό θα υπάρξει συμφωνία για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να επιθυμούν να κινηθούν αυστηρά σε όλα αυτά που ορίζει το μνημόνιο και να αποφύγουν άλλες κινήσεις που θα μπορούσαν να διαταρράξουν τις σχέσεις τους, όπως για παράδειγμα ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. (newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου